10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAgricultorii cu terenuri calamitate au reducere la impozit

Agricultorii cu terenuri calamitate au reducere la impozit

Fermierii persoane fizice care vor să li se reducă impozitul pe venitul din agricultură  ca urmare a unor calamități naturale trebuie să completeze la Fisc o cerere în acest sens,  la care să atașeze procesul-verbal de calamitate (FOTO: Claudiu Tudor)
Fermierii persoane fizice care vor să li se reducă impozitul pe venitul din agricultură
ca urmare a unor calamități naturale trebuie să completeze la Fisc o cerere în acest sens,
la care să atașeze procesul-verbal de calamitate (FOTO: Claudiu Tudor)

Persoanele care au procese-verbale de calamitate a culturilor agricole din cauza unor fenomene naturale cum ar fi îngheț, grindină, polei, inundații, ploaie, secetă pot beneficia de reducerea impozitului pe venitul din activități agricole pe norme de venit, proporțional cu procentul de calamitate a culturii. Dar, atenție! Trebuie să ajungeți din nou la Fisc, pentru a completa o nouă cerere de reducere a impozitului.

Un agricultor din comuna Secu ne-a sesizat la redacție faptul că, deși a avut anul acesta 6,5 hectare de teren cultivate cu porumb, dar calamitate în proporție de 100%, și a avut și acte doveditoare care să arate că acele culturi au fost distruse în totalitate de secetă, Fiscul i-ar percepe totuși impozit pe veniturile din agricultură, conform normelor de venit. „Dacă eu am zero venituri din agricultură, atunci cum să plătesc 16% la ANAF? Tot zero lei ar trebui să plătesc la stat. Am făcut în scris, la Fisc, sesizare acum o lună, dar nu am primit răspuns nici până acum“, a precizat agricultorul doljean.

Există legislație care prevede reducerea impozitului

De fapt, fermierii – persoane fizice sau cei care își desfășoară activitatea individual sau într-o formă asociativă – care au culturi calamitate trebuie să solicite, în mod expres, organelor Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) reducerea de impozit, proporțional cu valoarea culturii calamitate. Dar pentru aceasta trebuie ca agricultorul să facă un drum către Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Dolj sau către alt organ teritorial al ANAF de care aparține, respectiv la unitățile Fiscului din localitățile unde există terenurile, în cazul persoanelor care locuiesc în străinătate. Cum se procedează? Există Ordinul președintelui ANAF nr. 2204/2015 privind aprobarea Procedurii de reducere a normei de venit, în cazul activităţilor agricole, şi pentru aprobarea unor formulare. Potrivit acestui ordin, agricultorii trebuie să ajungă la Fisc și să completeze o cerere, un formular aprobat prin respectivul ordin și numit „Cerere privind reducerea venitului anual din activităţi agricole, stabilit pe bază de norme de venit“.

Cum trebuie să procedeze agricultorii

Persoanele fizice care au culturile afectate de calamități, dar care au depus la Fisc Declarația nr. 221 și au primit acasă decizie de impunere cu impozitul de plată către stat trebuie să completeze acea cerere de reducere de impozit. Ei trebuie să atașeze și procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubelor, adică acel document care arată că producția agricolă a fost compromisă într-o proporție de peste 30%.
Potrivit datelor de la AJFP Dolj, până la această dată au depus acele cereri de reducere a impozitului ca urmare a calamităților naturale 283 de agricultori. În total, 3.748 de agricultori doljeni au depus anul acesta la Fisc formularul 221 „Declaraţie privind veniturile din activităţi agricole impuse pe bază de norme de venit“, potrivit datelor de la AJFP Dolj. Lucrătorii pământului au la dispoziție cinci ani să ceară Fiscului reducerea de impozit pe venitul din agricultură ca urmare a unor calamități, potrivit perioadei de prescripție, informează reprezentanții ANAF. „Cererea privind reducerea venitului anual din activități agricole, stabilit pe bază de norme de venit, se depune pe perioada de prescripție a dreptului de stabilire a impozitului pe veniturile agricole, aferent anului pentru care s-au înregistrat pierderile“, a precizat pentru GdS, șefa AJFP Dolj, Bogdana Camelia Oprescu.

14.420 de fermieri, afectați de secetă

Potrivit Direcției Agricole Dolj, anul acesta au fost afectate de calamități culturile deținute de 14.420 de persoane fizice și juridice, „cu o suprafață totală de 69.879 de hectare. Procentul cel mai mare de afectare a fost în comunele din vestul Craiovei, adică Sopot, Carpen, Scaiești, Vela, dar și cele din Nord, cum ar fi Murgași, Botoșești Paia, Vârvor. Cele mai afectate culturi au fost cele de porumb și floarea-soarelui“, a spus purtătorul de cuvânt al instituției, Ovidiu Obleagă. Reducerea de impozit se aplică doar persoanelor fizice, nu și celor juridice. Nu se știe câți dintre cei care au culturile afectate de calamități au și impozit de plată către stat pentru venituri din activități agricole.
Unii fermieri nici nu știu că există acte normative care arată că se poate diminua impozitul pe veniturile din agricultură, la norme de venit, în caz de calamități. „Au fost afectate de secetă cam 800 de hectare. Sunt șase societăți și mai multe persoane fizice cu terenurile afectate. Ei au depus cereri la primărie și așteaptă să primească despăgubirile. Nu știu persoanele fizice că li se poate reduce impozitul dacă au calamități, dar le vom informa noi“, a spus primarul comunei Lipov, Dumitru Dobrescu, aflat în urmă cu câteva zile la Fisc.
De asemenea, potrivit legislației în vigoare, normele de venit la cereale valabile anul acesta sunt de 325 de lei pe hectar, adică acesta este venitul presupus de stat a fi încasat de o persoană de pe un hectar cultivat cu cereale. Impozitul aferent este de 52 de lei pe an. Acest impozit este plătit de persoane care au cultivat peste două hectare de teren.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS