10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDarius Vâlcov, sub control judiciar în alt dosar penal

Darius Vâlcov, sub control judiciar în alt dosar penal

Procurorii anticorupție susțin că fostul ministru Darius Vâlcov a primit șpăgi de peste patru milioane de lei de la administratorii unor societăți comerciale (Foto: click.ro)
Procurorii anticorupție susțin că fostul ministru Darius Vâlcov a primit șpăgi de peste patru milioane de lei de la administratorii unor societăți comerciale (Foto: click.ro)

Procurorii anticorupție au anunțat, ieri, punerea sub control judiciar în alt dosar a lui Darius Vâlcov, fost primar al Slatinei, senator și ministrul finanțelor publice. Vâlcov este acuzat că, pe vremea când era primar, a primit șpăgi de peste patru milioane de lei de la mai multe firme care au încheiat contracte cu Primăria Slatina.

Procurorii Direcției Naționale Anticorup­ție (DNA) susțin că, în acest dosar penal, Darius Vâlcov este cercetat sub control judiciar pentru comiterea a două infracțiuni de luare de mită și una de trafic de influență.
Anchetatorii au stabilit că, la sfârșitul anului 2012, primarul Darius Vâlcov a pretins „un procentaj de aproximativ 10-15% din sumele încasate de societatea unui om de afaceri (denunțător în cauză) de la Primăria Slatina, în baza unui contract semnat anterior, iar, în perioada 21 ianuarie – 13 iunie 2013, a primit, în mai multe tranșe, de la respectiva societate, printr-o firmă intermediară, suma de 2.146.270 de lei“.
Procurorii anticorupție spun că, în schimbul banilor, denunțătorul urma să nu întâmpine probleme în derularea contractului și să primească la timp banii pentru lucrările efectuate. Este vorba de un contract în valoare de 24.833.258 de lei fără TVA pentru izolarea termică a 131 de blocuri din Slatina.
Același Darius Vâlcov este acuzat că a cerut mită și de la altă societate comercială care a câștigat un contract în valoare de 7.726.919 lei fără TVA pentru reabilitarea Centrului istoric al oraşului Slatina.
„Astfel, în luna iunie 2012, inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan a pretins de la administratorul firmei respective, printr-un intermediar, un procent de 10% din valoarea contractului, pentru semnarea respectivului act de către autoritatea contractantă şi efectuarea la timp a plăţilor, iar, ulterior, a primit prin intermediul unor persoane suma totală de 450.000 de lei“, au reținut anchetatorii.

Alt contract, același procent

De asemenea, în urma anchetei s-a mai stabilit că, în iulie 2014, SC Compania de Apă Olt SA a încheiat cu o societate comercială un contract de 17 milioane de lei fără TVA pentru reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă în Potcoava şi Scorniceşti.
O lună mai târziu, pe 27 august, înainte de emiterea primei facturi de către Compania de Apă, „administratorul firmei respective a fost contactat de o persoană din cercul de apropiaţi ai inculpatului Vâlcov Darius-Bogdan, care i-a comunicat că acesta din urmă îi pretinde 10% din valoarea contractului respectiv, pentru a interveni la conducerea companiei în vederea efectuării la timp a plăţilor aferente contractului, lucru cu care omul de afaceri a fost de acord“. Cei aproximativ 1,7 milioane de lei ar fi ajuns la Vâlcov în două tranșe, în lunile septembrie şi decembrie 2014. Procurorii au calculat că suma totală care a ajuns în buzunarele lui Vâlcov ca urmare a comiterii celor trei infracțiuni se ridică la 4.296.270 de lei. În acest dosar, anchetatorii au pus sechestru asupra unor bunuri, dar și pe banii găsiți în contul „unei societăţi pe care inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan o controla prin interpuşi“, după cum au mai precizat anchetatorii. De asemenea, inculpatul a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile, începând cu 16 noiembrie.

Alte probleme penale

În luna mai, procurori DNA au dispus trimiterea în judecată a lui Darius Vâlcov, a primarului din Slatina, Minel Prina, dar și a altor trei inculpați – Lucian Șușală, Bogdan Timofte și Cristian Tomescu. Anchetatorii au stabilit că Darius Vâlcov ar fi băgat în buzunare o șpagă de peste șase milioane de lei, cu complicitatea celorlalți inculpați. În iunie, anchetatorii au anunțat începerea urmăririi penale în al doilea dosar față de Darius Vâlcov, în care a fost acuzat de comiterea infracțiunii de trafic de influență în legătură cu un contract încheiat de Compania de Apă Olt SA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS