18.4 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj3.100 de liceeni din Dolj depind de programul social „Bani de liceu“

3.100 de liceeni din Dolj depind de programul social „Bani de liceu“

La nivelul județului Dolj sunt 3.172 de elevi care urmează să primească bursa de protecție socială „Bani de liceu“. În Craiova, unitatea de învățământ cu cei mai mulți beneficiari este Colegiul Național „Gheorghe Chițu“. (Foto: Arhiva GdS)
La nivelul județului Dolj sunt 3.172 de elevi care urmează să primească bursa de protecție socială „Bani de liceu“. În Craiova, unitatea de învățământ cu cei mai mulți beneficiari este Colegiul Național „Gheorghe Chițu“. (Foto: Arhiva GdS)

Mii de elevi de liceu apelează la programul social „Bani de liceu“ pentru a-și putea continua studiile. Ministerul Educației și Cercetării Științifice a validat listele beneficiarilor și, conform statisticilor, județul Dolj se află printre primele cinci județe la nivel național după numărul de elevi înscriși în acest program social ce constă în acordarea unei burse în valoare de 180 de lei pe lună. Toți acești elevi provin din familii cu un venit mediu brut ce nu depășește 150 de lei pe membru.
La nivel național, 60.000 de elevi vor primi bursa prin programul social „Bani de liceu“. Județul Dolj ocupă locul patru în ierarhia națională cu 3.178 de solicitări, dintre care au fost aprobate 3.172. Pe primele trei locuri se află Suceava, care are 5.886 de solicitări, Iași – cu 4.648 de solicitări, Vaslui – cu 3.686 de solicitări. Pentru a beneficia de acest sprijin, elevii trebuie să facă dovada că au un venit mediu brut ce nu depășește 150 de lei pe membru de familie. Cele mai multe situații de acest gen se regăsesc în special la elevii de la unități școlare din județ. „Cei mai mulți beneficiari ai acestei burse se află la Liceul «Petre Baniță» din Călărași, unde sunt 232 de elevi și la Liceul «Constantin Brâncoveanu» din Dăbuleni, fiind 206 solicitătări, urmat de Liceul «Dimitrie Filișanu» din Filiași. Și la nivelul Craiovei sunt unități școlare cu elevi care cer o astfel de bursă. Cei mai mulți sunt la Colegiul Național «Gheorghe Chițu» din Craiova, unde sunt 188 de beneficiari, la Colegiul Tehnic de Arte și Meserii «Constantin Brâncuși» – 120 de beneficiari și la Colegiul «Ștefan Odobleja» -118 elevi“, a precizat inspectorul școlar Nicoleta Lițoiu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Dolj. La polul opus, unități școlare cu puțini beneficiari ai acestui program la nivelul Craiovei sunt Seminarul Teologic cu 16 elevi, Liceul cu program Sportiv „Petrache Trișcu“ cu 15 elevi, Colegiul Național „Frații Buzești“ cu șapte elevi, iar la nivelul județului Dolj este Liceul Tehnologic „Constantin Ianculescu“ din Cârcea, unde doar doi elevi vor beneficia de această bursă.

Bursele se vor acorda retroactiv

Deși cursurile anului școlar 2015-2016 au început de mai bine de două luni, bursele nu au fost acordate până în acest moment. Potrivit directorilor de școli, banii se vor acorda în perioada următoare. Printre beneficiarii din Craiova sunt și elevi care provin din județele învecinate. „Deocamdată, au fost aprobate listele cu elevii. Banii nu au venit. Se vor acoda retroactiv. Avem și elevi din alte județe care așteaptă aceste burse. La noi la școală sunt 49 de elevi, dintre care cinci sunt din județul Gorj. Ceilalți sunt din localitățile doljene Murgași, Călugărei, Busu, Albești, Bârca, Ciocănești, Ciutura, Cornu“, a precizat Petre Cauc, directorul Liceului Tehnologic „George Bibescu“ din Craiova. Banii sunt folosiți de elevi în special pentru a-și achita costurile zilnice cu transportul din localitățile de domiciliu. Condițiile de acordare sunt foarte stricte. Elevii pierd bursa „Bani de liceu“ imediat dacă fac 20 de absențe nemotivate într-o lună, dacă sunt sancționați disciplinar cu suspendarea de la cursuri pe o perioadă de trei – cinci zile sau dacă la purtare au medii sub 7. La nivelul județului Dolj, în anul școlar anterior mai bine de 800 de elevi au pierdut bursa „Bani de liceu“ din motivele menționate anterior.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS