10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljVinurile din Oltenia, la judecata degustătorilor din ţară

Vinurile din Oltenia, la judecata degustătorilor din ţară

Cei mai importanţi specialişti şi cercetători din domeniul viticulturii și vinificației din România s-au reunit vineri la Craiova, în cadrul întâlnirii trimestriale a ADAR (Asociația Degustătorilor Autorizați din România). Şedinţa a fost structurată în două sesiuni de degustare. Prima a fost rezervată vinurilor din Oltenia. De altfel, „această regiune poate fi considerată o mică Românie viticolă“, după cum a declarat acad. prof. univ. dr. Aurel Popa – preşedintele de onoare al ADAR, în sensul că „pe meleagurile olteneşti se găsesc toate condiţiile – de la terroir la climă – ce pot fi întâlnite în întreaga ţară. Astfel, Oltenia are capacitatea de a produce orice tip de vin făcut în România“. Sesiunea de degustare a vinurilor olteneşti a cuprins 32 de probe, reprezentând vinuri din nouă podgorii.
„Vinurile din Oltenia au o foarte bună corpolenţă. Au o aciditate care nu este agresivă şi un buchet aromatic specific zonei. Este şi firesc să fie aşa. Fiind în sudul ţării, aveţi belşug de soare şi căldură, iar strugurii au acumulări de zaharuri, dar mai ales de arome consistente. Cu cât ne ducem spre Mehedinţi, unde este şi influenţă mediteraneană, cu atât vinurile devin mai corpolente“, a declarat prof. univ.dr. Dan Boboc, preşedintele ADAR.
A doua sesiune de degustare a cuprins 82 de probe de vinuri ce aparţin celor mai importante pogdorii din ţară. Dacă din Oltenia au fost degustate vinuri din mai mulţi ani, vinurile din ţară analizate au fost doar din producţia 2015. Sesiunea s-a constituit şi într-o şedinţă de evaluare a vinificatorilor cramelor din ţară. „Ne-am asumat responsabilitatea de a aduce la Craiova toţi marii producători de vin din România, pentru a putea face o comparaţie cu ce avem în Oltenia. Noi credem că avem vinuri de calitate excepţională, care ar trebui să stea pe rafturile magazinelor în întreaga lume, nu doar în România“, a afirmat prof.univ. dr. Nicolae Giugea – vicepreşedinte ADAR.
Întâlnirea ADAR de la Craiova continuă astăzi cu o vizită la crama Corcova, unde va avea loc, de asemenea, o sesiune de degustare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS