11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPeisaje din parcuri poloneze, expuse la Universitate

Peisaje din parcuri poloneze, expuse la Universitate

Universitatea din Craiova găzduiește în holul clădirii centrale o expoziție cu imagini din cele 23 de parcuri din Polonia. Expoziția s-a deschis vineri în prezența oficialităților locale și a ambasadorului Poloniei, și poate fi vizitată de publicul craiovean până pe 26 noiembrie.

Expoziția de fotografii „Parcuri Naționale din Polonia“ este un proiect comun al Ministerului Mediului din Polonia şi al Parcurilor Naționale. Fiecare planşă reprezintă unul dintre cele 23 de parcuri şi înfățișează cele mai frumoase şi cele mai prețioase locuri şi specii din parcurile naționale poloneze. Începând cu anul 2012, expoziția a fost prezentată, printre altele, în 18 parcuri naționale din Polonia, pe teritoriul Ambasadei Republicii Polone la Haga (Olanda), precum şi în grădinile OCDE (Organizația pentu Cooperare şi Dezvoltare Economică) de la Paris. Până în prezent, peisajele au fost văzute de peste 100.000 de vizitatori. Expoziția reprezintă un proiect important în dezvoltarea relațiilor între România și Polonia. „Limba polonă se studiază la Universitatea din Craiova, dar sunt și universități poloneze în care se studiază limba română. Există posibilități de a studia atât în România, cât și în Polonia, datorită programului Erasmus, ceea ce stă la baza unei colaborări foarte bune pentru tineri. Dar aceste relații nu sunt numai de simpatie sau istorice, sunt convins că pentru cei care au ales să studieze limba polonă sau limba română există o oportunitate de carieră pe viitor, mai ales că țările noastre se dezvoltă foarte bine din punct de vedere economic, sunt din ce în ce mai mulți investitori în România care vin din Polonia“, a precizat ambasadorul Poloniei în România, Marcin Wilczek.
Există deja colaborări între Universitatea din Craiova și centrele universitare din Polonia. „Am încercat să strângem raporturile culturale și științifice cu Polonia pentru că numai cunoscându-ne bine putem face proiecte foarte bune. Am făcut un centru de cultură și limbă polonă, în care studenții noștri și oamenii de afaceri sunt invitați să învețe limba partenerilor noștri, am deschis un proiect european în care o universitate poloneză este implicată în infrastructura de cercetare virtuală în care sunt cuprinse patru universități europene. Am găzduit expozițiile cu care Ambasada Poloniei ne-a bucurat aici, la Craiova, pentru că noi credem că numai în felul acesta putem să deschidem oamenilor de afaceri români și polonezi porțile pentru a coopera și pentru a aduce prosperitate aici și în Polonia“, a declarat prof. univ.dr. Dan Claudiu Dănișor, rectorul Universității din Craiova.

Autoritățile locale vor să promoveze în Polonia parcurile românești

Expozițiile poloneze organizate la Craiova au o tradiție îndelungată, au subliniat autoritățile locale, care și-au propus ca pe viitor să promoveze și parcurile românești în Polonia. „Am asistat la prima expoziție poloneză deschisă în această sală primitoare și generoasă a Universității din Craiova, în anul 1974. La un moment dat, se organiza din doi în doi ani și apoi anual. De-a lungul timpului, Craiova a fost foarte legată de evenimentele poloneze. Și noi avem 14 parcuri și ne gândim ca anul viitor să deschidem și noi o expoziție la Varșovia sau în alt oraș“, a precizat Ion Prioteasa, președintele Consiliului Județean Dolj. Totodată, prefectul județului Dolj, Sorin Răducanu, a precizat că va sprijini toate proiectele poloneze în Dolj pentru dezvoltarea relațiilor economice: „Sper ca în mandatul dumneavoastră schimburile economice să se ridice la nivelul schimburilor pe care le avem cu studenții craioveni și studenții polonezi“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS