10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimarul din Ișalnița, „bătut“ de ANI la Curtea de Apel

Primarul din Ișalnița, „bătut“ de ANI la Curtea de Apel

Edilul Ovidiu Flori și fostul primar din Sadova, Vasile Jianu, au pierdut procesele  cu ANI la Curtea de Apel Craiova (Foto: Arhiva GdS)
Edilul Ovidiu Flori și fostul primar din Sadova, Vasile Jianu, au pierdut procesele
cu ANI la Curtea de Apel Craiova (Foto: Arhiva GdS)

Magistrații Curții de Apel Craiova au hotărât ieri să respingă acțiunea formulată de primarul din comuna doljeană Işalniţa, Ovidiu Flori împotriva raportului Agenției Naționale de Integritate prin care a fost declarat incompatibil. Hotărârea instanței nu este însă definitivă și poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă.

Agenția Națională de Integritate (ANI) anunța la sfârșitul lunii mai că în urma verificărilor s-a stabilit că primarul comunei Ișalnița a fost incompatibil câțiva ani la rând, încălcând astfel legea.
Inspectorii de integritate au stabilit că Ovidiu Flori „s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 2 octombrie 2009 – 4 iulie 2013 întrucât a deținut, simultan cu funcția de viceprimar (mandatul 2008 – 2012), respectiv cu cea de primar (mandatul 2012 – 2016), și funcția de administrator al SC SERVICII PUBLICE IȘALNIȚA SRL“. Societatea despre care vorbesc inspectorii ANI are ca obiect de activitate activități de difuzare a programelor de televiziune și a fost înființată în octombrie 2009 de Consiliul Local Ișalnița.
Potrivit Legii nr. 161/ 2003, funcţia de primar şi viceprimar este incompatibilă, printre altele, cu funcțiile de președinte, vicepreședinte, director general, director, manager sau administrator de societăți comerciale.
Întrebat despre această situație, primarul Flori a explicat pentru Gazeta de Sud că nu știe exact ce s-a întâmplat.
„Într-adevăr, am fost delegat de către consiliul local să înființez firma respectivă, însă după aceea nu știu ce s-a mai întâmplat. Desigur că voi contesta raportul ANI“, a spus Ovidiu Flori.
Într-adevăr, în iunie, primarul Flori a contestat la Curtea de Apel raportul ANI, însă nu a avut câștig de cauză. Ieri, instanța a hotărât să respingă acțiunea primarului din Ișalnița. Hotărârea Curții de Apel Craiova nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă.

Primari care au pierdut procesele cu ANI

Ovidiu Flori nu este nici primul și, cel mai probabil, nici ultimul care va pierde în fața inspectorilor ANI.
Fostul primar din Bechet, Costel Tulitu, a fost găsit de ANI în conflict de interese în februarie 2012. A contestat raportul ANI, însă, pe 30 aprilie, a pierdut procesul la Curtea de Apel Craiova. Dosarul este pe rolul Curții Supreme, primul termen fiind stabilit pentru 26 februarie 2016.
Mai trebuie spus că, la sfârșitul lunii ianuarie, anul acesta, alt primar al orașului Bechet, Gheorghe Ionele, a rămas fără fotoliul de edil, după ce a pierdut definitiv procesul cu ANI.
De asemenea, primarul Marian Belu din Afumați a fost găsit incompatibil de ANI în iulie, anul trecut, iar, pe 25 mai, a pierdut procesul la Curtea de Apel Craiova. Belu a formulat recurs, iar, pe 9 septembrie, anul acesta, dosarul a ajuns la Curtea Supremă.
Alt edil care a pierdut definitiv acțiunea formulată împotriva ANI este Constantin Popa, primarul comunei Terpezița. Altul este Mircea Beznă, primarul din Argetoaia, care, în ianuarie anul acesta, și-a pierdut scaunul de primar după ce a pierdut procesul cu ANI.
Altă hotărâre nefavorabilă unui ales a fost dată vineri, 6 noiembrie, de judecătorii de la Curtea de Apel Craiova. Instanța a respins acțiunea fostului primar din comuna Sadova, Vasile Jianu, găsit incompatibil de inspectorii de integritate în martie, anul acesta.
Potrivit ANI, „Jianu Vasile, fost primar al comunei Sadova, Dolj, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 17 iunie 2009 – 26 iunie 2012, întrucât a deținut simultan cu funcția de primar și funcția de administrator al SC ENERGO SADOVA SRL“. Hotărârea de vineri a Curții de Apel Craiova nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs de fostul primar din Sadova.

Aleși incompatibili

În total, în ultimii ani, 16 primari și șase viceprimari din județul Dolj au fost găsiți incompatibili sau în conflict de interese de inspectorii de integritate. Printre „victimele“ ANI s-au numărat Mariana Țamboi, fost viceprimar al comunei doljene Almăj, Constantin Barbu, fost primar al comunei Vârtop, Viorel Dică, primarul din Pielești, Ion Dinu, primarul din Amărăștii de Jos, Marin Vintilă, edilul din Poiana Mare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS