16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljParcul „Romanescu“, lăsat cu asfaltul la urmă

Parcul „Romanescu“, lăsat cu asfaltul la urmă

La câteva săptămâni de la startul lucrărilor în Parcul „Nicolae Romanescu“, constructorul a atacat o mare parte din obiectivele care urmează să fie reabilitate. Totuși, deși vremea a fost frumoasă, frezarea asfaltu­lui încă nu a început, iar aceasta reprezintă o mare parte, ca procent, din contract.

Craiovenii se plimbă, de câteva săptămâni, într-un parc-șantier. Au început săpăturile pentru instalațiile de irigare, se scoate pavimentul, s-au scos o mare parte din stâlpii de iluminat și au început lucrările și la construcțiile din parc, cele care nu sunt construcții private.
„Lucrările sunt destul de înaintate, se lucrează în forță și pe mai multe fronturi. Sunt mai multe lucruri care a trebuit corelate în ultima perioadă între constructor, dirigenția de șantier, asistența de execuție și proiectant. Se lucrează la scoaterea bordurilor de la alei, s-au decopertat bordurile și se pregătește, pentru turnarea stratului asfaltic și montarea celor de piatră conform proiectului. Se lucrează la șanțuri pentru aspersoare și se vor introduce cât de curând piesele care compun aspersorizarea și sistemul de irigare. S-a dat startul lucrărilor la Casa Grădinarului, la casa de la poarta dinspre Spitalul de Copii și la căsuța din zona hipodromului. S-au demontat destul de multe traverse de gard din cel vechi și pentru a se face loc montării gardului nou, care se va monta conform proiectului, și a început și demontarea stâlpilor de iluminat pentru a li se face loc celor noi“, a explicat pentru GdS viceprimarul Craiovei, Mihail Genoiu.

Vine vremea urâtă! Când asfaltăm?

Totuși, aleile asfaltate nu au fost atacate, deși vremea a permis acest lucru. Asfaltarea reprezintă o parte bună ca procent din valoarea contractului, însă municipalitatea spune că s-ar putea schimba tehnologia: în loc să se pună întâi bordurile și apoi asfaltul, s-ar putea face invers.
„Am avut deja luni (2 noiembrie – n.r.) o discuție cu constructorii vizavi de tehnologia pe care o stăpânesc ei. Am discutat dacă se poate adopta o altfel de tehnologie, prin care să se pună întâi covorul asfaltic și apoi bordurile, pentru că au nevoie de vreme bună și e păcat să o pierdem. Așteptăm răspunsul lor cât mai rapid, ca să vedem dacă se poate începe. Aceasta ar însemna foarte mult și procentual din contract“, a explicat Genoiu.
În ceea ce privește drenarea lacului, aceasta se va executa într-o etapă ulterioară, acum lucrându-se la stația de pompare. Totodată, podurile și podețele vor fi și ele atacate mai târziu, aici existând lucrări care se pot executa și pe vreme urâtă.
Pe lângă lucrările amintite, în Parcul „Romanescu“ ar mai urma să fie instalate și circa 100 de camere de supraveghere video, dar și o rețea de internet wireless.
Reabilitarea parcului este realizată din fonduri europene, pe un contract cu o valoare totală de 47,3 milioane de lei fără TVA, însă nu se știe încă valoarea pe care o va avea cofinanțarea din partea primăriei. Asta, pentru că nu se știe câte lucrări ale constructorului vor fi decontate până la finele anului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS