11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPiețele Dezrobirii și 1 Mai, în așteptare

Piețele Dezrobirii și 1 Mai, în așteptare

Craiovenii din Rovine nu vor avea nici anul acesta o piață modernă. SC Piețe și Târguri Craiova a scos de două ori la licitație lucrările de modernizare a Pieței Dezrobirii, însă lucrarea a atras o singură societate la a doua procedură. Urmează evaluarea ofertantului pentru a se stabili dacă acesta se încadrează în cerințele impuse, însă având în vedere că termenul de execuție este de 60 de zile, cei care locuiesc în zonă vor continua, cel mai probabil, să cumpere produse proaspete din Piața Centrală. În același timp, nici în Piața 1 Mai nu s-a mișcat nimic.

Lipsa unei piețe în cartierul craiovean Rovine îi supără pe oameni de mai multă vreme. Chiar de la întâlnirea „Fii vocea cartierului tău!“ de la începutul anului, organizată de Gazeta de Sud în parteneriat cu Primăria Craiova, locuitorii din zonă au întrebat ce se întâmplă cu Piața Dezrobirii și când nu vor mai fi nevoiți oamenii să meargă până la Piața Centrală pentru a-și face cumpărăturile. Răspunsul a venit, atunci, din partea directorului SC Piețe și Târguri, Claudiu Neagoe. „Până acum, am reușit să facem cadastrul, am semnat contractul pentru proiectarea platoului, care va dura o lună, și am scos două spații la licitație, care deja s-au atribuit. Urmează să se facă și copertina și sperăm să o terminăm până la sfârșitul toamnei. Ne dorim ca până la finalul anului să realizăm toată execuția, pentru a se popula piața. Am scăzut taxele de la 9 lei/mp/zi la 4 lei/mp/zi“, explica, atunci, Neagoe.

O singură ofertă la a doua strigare

Lucrurile, însă, nu au fost atât de simple. La finele lunii iulie, consilierii locali au aprobat studiul de fezabilitate pentru acest obiectiv, iar pe 14 octombrie a fost publicată prima invitație de participare la licitație. Fiindcă nimeni nu s-a prezentat la licitația pentru acest contract, estimat de beneficiar la 97.978 de lei fără TVA, procedura a fost reluată pe 29 octombrie. La aceasta, care a avut ca termen-limită de depunere a ofertelor ziua de joi, s-a prezentat un singur ofertant. „S-a depus o singură ofertă pentru Piața Dezrobirii. După deschiderea ofertei respective și evaluarea acesteia, vom da mai multe detalii”, a precizat, pentru GdS, directorul Piețe și Târguri. Termenul de finalizare a lucrărilor pentru acest obiectiv este de 60 de zile de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor, ceea ce înseamnă că piața va fi gata la anul, dacă singurul ofertant va fi declarat câștigător.
Noul proiect al Pieței Dezrobirii constă într-o hală de tip open space, cu o structură metalică şi un acoperiş cu învelitoare din panouri termoizolante, prevăzut cu parazăpezi şi sistem de scurgere a apelor (jgheaburi şi burlane metalice). Platoul agroalimentar ar urma să dispună de alimentare cu apă, canalizare şi alimentare cu electricitate, iluminatul fiind asigurat cu tuburi fluorescente.

Piața 1 Mai, contract nesemnat

Altă piață, dorită de locuitorii din zona Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova, este Piața 1 Mai, scoasă la concesiune de Primăria Craiova. Procedura a fost câștigată de societatea Cuture by AMC din Craiova în luna iulie, însă contractul nu a fost nici acum semnat. În ședința din luna septembrie a Consiliului Local Craiova, consilierii au decis ieri să amâne votarea proiectului prin care se aproba contractul, după ce și-au dat seama că el nu fusese negociat cu firma care a câștigat licitația. Tot atunci, consilierul local Emilian Ștefârță anunța că o altă problemă a acestui contract ar putea fi gradul mic de ocupare a terenului, de doar 35%, în condițiile plății unei redevențe consistente. „Domnișoara arhitect-șef mi-a spus că gradul de ocupare a terenului va fi de 35%. Eu cred că investitorul nu știe acest lucru și va fugi de-i vor sfârâi călcâiele când va afla câți bani dă și pe ce suprafață construiește“, avertiza el.
Contactat de GdS, administratorul firmei Cuture by AMC, Mihai Cristian Dogaru, a explicat că nu este gata contractul. „Nu am ajuns încă la o formă finală. Încă negociem. Când se vor încheia negocierile, vă voi contacta“, a precizat Dogaru. La rândul său, viceprimarul Craiovei, Dan Dașoveanu, a spus că procedura este oarecum blocată din cauza gradului de construire a terenului. „Suntem, într-un fel, blocați. Am primit de la Prefectura Dolj o hârtie privind gradul de ocupare a terenului în acea zonă. Am solicitat și noi un răspuns de la Inspectoratul de Stat în Construcții de la București pentru a vedea ce facem mai departe, având în vedere că este o construcție provizorie“, a explicat Dașoveanu. Potrivit caietului de sarcini, firma are la dispoziție 24 de luni să construiască piața din 1 Mai.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS