7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBrestei, cartierul suferinței

Brestei, cartierul suferinței

Locuitorii din cartierul Brestei s-au întâlnit, joi seară, cu primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, dar și cu șefii regiilor și serviciilor subordonante municipalității. Întâlnirea a avut loc la Facultatea de Educație Fizică și Sport, iar oamenii s-au plâns, în mare măsură, de starea străzilor și de lucrările la canalizare și apă.
„Ne dorim reabilitarea Aleei 2 Brestei. Având în vedere faptul că nu există canalizare pluvială, întâmpinăm greutăți când sunt precipitații, iar iarna nu intră nici un utilaj. Accesul este de multe ori blocat de persoane care parchează în zonă. Dacă s-ar putea monta anumite indicatoare, iar cei care parchează acolo să fie sancționați“, s-a plâns Riza Valentin. Vasile Ghiga s-a plâns și el de strada sa. „Aleea I Poligonului, vă rugăm să veniți la fața locului să vedeți cum e. Vrem și noi piatră“, a spus bărbatul.
„Strada Mangaliei nu a văzut niciodată asfalt, nici piatră cubică, nici nimic. Vrem să nu mai ieșim în nămol, nu se poate ieși când plouă acolo unde se intersectează cu Brestei“, a atenționat și Marcel Dumitru. Plângeri au mai venit și de la locuitorii de pe strada Căciulata, Căprioarei, Fundătura Bâlteni și multe altele, dar și de la locatari care stau la bloc, pentru asfaltarea sau pietruirea de parcări.
Reprezentanții muni­ci­pa­li­tății le-au explicat celor prezenți că echipele RAADPFL sunt deja în zonă și că vor intra pe câte străzi este posibil. „Lucrăm pe Poligonului principală, cum ieșim de pe aceasta, intrăm pe alei. Încercăm să pregătim străzile înainte de iarnă. O să ajungă în mod sigur oamenii și la dumneavoastră, înainte de iarnă“, le-a transmis primarul Lia Olguța Vasilescu oamenilor.

Multe sesizări legate de apă și canalizare

În ceea ce privește apa și canalizarea, sesizările au fost foarte multe. „Pe strada Căprioarei vine apa de pe strada Călărași și se face inundație. Nu avem apă de 60 de ani pe strada asta, suntem câteva familii. Vreau să se facă și asfaltarea“, a sesizat Ioana Golfiță. „S-a făcut canalizare, dar este făcută de ochii lumii, pe bani europeni. Este întreruptă. Pe Aleea 2 Căpșunilor nu putem să trecem, pentru că acolo este o problemă. Avem perioade când trei luni stăm în cizme“, s-a plâns Victor Marcu. Sesizările făcute de cei prezenți au primit răspunsuri direct de la reprezentanții Companiei de Apă Oltenia (CAO), care au spus, în mare parte dintre cazuri, că se vor deplasa pe teren pentru a vedea despre ce este vorba. Cei care locuiesc pe străzi unde nu a fost introdusă încă apa au aflat că până în vara anului viitor, cel mai târziu, vor avea și ei apă potabilă.
Totodată, un vechi canal din cartier, peste care cineva și-a construit o casă și l-a blocat, a fost adus în discuție. „Există un canal care traversa cimitirul din Brestei, a cumpărat cineva acolo teren și l-a blocat“, s-au plâns mai mulți cetățeni. Primarul le-a explicat oamenilor că este vorba despre un canal pe un teren proprietate privată, pe care municipalitatea nu poate interveni. Primăria Craiova a cerut și ajutorul Prefecturii Dolj în acest caz, însă se pare că nu se poate face nimic. Din această cauză, zona va fi în continuare foarte ușor inundabilă.

Piața e piață sau e garaj?

Piață sau garaj? Fosta Piață din Brestei a devenit loc de parcare pentru locatarii din zonă, asta pentru că, de doi ani, nu participă nici un comerciant la licitațiile organizate de Piețe și Târguri pentru ocuparea spațiului
Piață sau garaj? Fosta Piață din Brestei a devenit loc de parcare pentru locatarii din zonă, asta pentru că, de doi ani, nu participă nici un comerciant la licitațiile organizate de Piețe și Târguri pentru ocuparea spațiului

Oamenii din Brestei au afirmat că își doresc și o piață. Cea amenajată în urmă cu mai mulți ani în zona străzii Cerna a fost propusă pentru revitalizare de către locatari, însă locul nu este dorit de comercianți. „Garajul ăsta din fosta piață, e garaj? Vrem să faceți piață“, a reclamat Nicolae Fulga. „Piața a fost o prostie, nu se poate să faci piață în spatele blocurilor. Era o mizerie de nedescris, găini, pisici, porumbei. Oamenii ăia nu mai aveau viață acolo. Nu am putut să mutăm piața. Aveam varianta să o lăsăm să se transforme în garaj sau să nu-i mai dăm nici o destinație“, a spus primarul Vasilescu.
„Am scos periodic spațiul la licitație în speranța că vom reuși să amenajăm un chioșc care să deservească zona. Puteam să luăm măsura să închidem pentru a nu mai parca, dar sunt aproximativ 50 de beneficiari direcți. Oricum, nu a venit nimeni la licitație. Încercăm de doi ani“, a răspuns și Claudiu Neagoe, directorul SC Piețe și Târguri Craiova.
Locatarii își doresc și locuri de joacă pentru copii. „Între blocul a7 și a9 este un spațiu de aproximativ 15 metri. Dacă s-ar putea să se amenajeze un spațiu pentru copii acolo, ar fi bine“, a spus Ion Mitran. El a fost susținut și de Nicoleta Chiriță și Nicolae Fulga. Directorul RAADPFL Craiova, Aurelia Filip, a spus că acesta se poate face cu ușurință. „Îmi trebuie, în scris, acordul asociației, și facem un loc de joacă. Peste două săptămâni“, a spus aceasta. Totodată, oamenii s-au plâns că locurile de joacă existente deja în cartier sunt folosite de adolescenți, iar ele trebuie să fie folosite de copii mai mici.

„Cimitirul este al parohiei. Sunt șmecheri“.

Sesizările oamenilor sunt legate și de faptul că cimitirul din cartier este un loc al vandalizării și al mizeriei
Sesizările oamenilor sunt legate și de faptul că cimitirul din cartier este un loc al vandalizării și al mizeriei

Transportul în comun este și el o temă sensibilă în zona Brestei. Oamenii se plâng de starea autobuzelor și doresc regândirea anumitor trasee.
„Noi nu cerem o linie nouă. Se poate ca linia 2 să fie abătută până la Podul Viorele cu stație și dus către Brestei și la întoarcere tot la fel? Se poate face“, a considerat Stelică Stănescu. Totodată, Nicolae Căproiu a avut și el o propunere. „Să pună pe lateralul stațiilor de autobuz traseul mașinilor, pentru că pe Calea București era să încalece de vreo două-trei ori niște băbuțe care s-au băgat în fața mașinii, ca să vadă ce număr e“, a spus bărbatul. Ideea a fost agreată de municipalitate, iar în ceea ce privește autobuzele mai bune, primarul a menționat că și această problemă se va rezolva. „La finalul anului trebuie să sosească autobuzele noi, nu vi le promit în zona asta, dar aici băgăm MAN-uri. Sunt foarte bine. Sunt de acord că autobuzele arată rău“, a spus Vasilescu.
Câțiva cetățeni s-au plâns și de felul în care arată cimitirul, dar și de paza care este făcută în perimetrul său. „Avem un cimitir. Domnul Preda (administratorul public – n.r.) spune că este al parohiei, parohia spune că e al primăriei. Toată lumea își face necesitățile acolo, vagabonzii se duc și stau pe cavouri, le sparg, la fel și cu candelele“, s-a plâns domnul Rujan. „Cimitirul este al parohiei. Sunt șmecheri. L-au folosit la capacitate maximă și acum vor să-l dea la primărie să-l gestioneze“, i-a răspuns primarul Craiovei.

„Ei continuă cu acest bălegar. Au și cai“

Câteva plângeri au fost legate și de anumite persoane care nu se comportă civilizat și deranjează liniștea publică sau strică anumite bunuri. „Sunt mașini mari care se repară pe strada Brestei“, a spus Victor Marcu. „Pe strada Fulger sunt familii de romi. E un focar de infecție, e gunoi, s-a rezolvat de moment pentru că am sunat la Telefonul Cetățeanului, dar ei continuă cu acest bălegar. Au și cai“, a sesizat Aurică Răducă. O relatare asemănătoare a venit și din partea Danielei Buță. „Sunt președintele Asociației de Locatari 51 Garsoniere, locuințe sociale. 90% sunt romi și sunt doar șapte familii de români. Stau acolo de 12 ani, încă mai rezist. Problema mea este dacă ne puteți sprijini în demersul de a ne reciti contorul instalat, deoarece s-a pus alt apometru în curtea blocului. De când am preluat, ne vin facturile mult mai mari. Nu mai există uși, geamuri, nimic. Repartiții se fac în bloc, dar garsonierele sunt goale și beneficiarii stau în alte părți. Se taie miei, se taie porci în fața blocului“, a semnalat femeia. Cazurile au fost preluate de Poliția Locală și de serviciile specializate din primărie privind repartizarea de locuințe.

Program fix de ridicat gunoiul?

Balta Craiovița, un focar de infecție din cartierul Brestei în legătura cu care nu poate face nimeni nimic (Foto: Lucian Anghel)
Balta Craiovița, un focar de infecție din cartierul Brestei în legătura cu care nu poate face nimeni nimic
(Foto: Lucian Anghel)

Ca și în alte cartiere, și în Brestei lumea s-a plâns de gunoaie. „Am făcut o sesizare pentru gunoaiele din Balta Craiovița. Sunt de zece ori mai multe gunoaie decât atunci când le-au ridicat“, a menționat Nicolae Fulga. „Am contract cu Salubritatea din 2007. Duc tomberonul în stradă cu două găleți și când mă duc peste o jumătate de oră e plin și mai are și un sac deasupra. Să vină să facă contracte la fiecare“, a zis și Constantin Bojan. Nu în ultimul rând, alt locuitor din Brestei a spus că, atunci când a scos odată gunoiul în stradă, pentru a fi ridicat, i s-a furat tomberonul.
„Nu ar fi bine să știm și noi când vine mașina de gunoi?“, a întrebat bărbatul. „Rutele sunt foarte mari, iar mașinile sunt puține. O să încercăm să vă comunicăm o oră la care vin mașinile“, a răspuns directorul Salubrității, Eliza Peța.
În ceea ce privește Balta Craiovița, primarul Craiovei le-a explicat oamenilor că acela este un teren pe care municipalitatea nu poate interveni. „Balta Craiovița cred că știți că nu e a noastră. Dacă era a noastră, o făceam parc, așa cum am vrut. La ora asta are un proprietar incert, pentru că terenul a fost preluat de ANAF și probabil că-l va scoate la licitație. Dacă se va întâmpla asta, noi ne-am constitui ca parte la masa credală și am vrea să luăm o parte din baltă ca să facem varianta de drum care leagă străzile Râului și Tineretului“, a explicat Lia Olguța Vasilescu. Aceasta le-a reamintit oamenilor că, de la începutul lui 2016, cei care nu au contract cu Salubritatea vor plăti un soi de impozit pentru gunoi.
„Am rezolvat și problema cu gunoiul, pentru că cei care aveți contracte cu Salubritatea rămâneți cu ele și cu plata care era. Cei care nu aveți contracte, veți primi o înștiințare acasă că veți plăti taxa pe salubritate, care este mai mare decât dacă nu ai contract. Deci, dacă nu ai contract până la sfârșitul anului e bine să-ți faci“, a concluzionat primarul.

„Dacă mai sunteți puțini legați la Termo, e bine să vă debranșați“

Anumite sesizări au fost legate de și asociațiile de proprietari. „Cu apa caldă ce facem? De zece ani mă lupt la toate ședințele și la toate adunările generale. Din cinci scări câte sunt la mine, mai sunt trei legate la apa caldă. Restul și-au pus boilere“, a spus Constantin Mitroi, în legătură cu subiectul pe care l-a atins și Florin Sava.
„Am făcut sistemul de recirculare a apei la jumătate din blocurile din Craiova, partea proastă este că regia, fiind în starea în care este, nu prea mai poate să facă investiții. Când trecem pe societatea nouă, va fi mai simplu. Dacă mai sunteți trei proprietari pe scară legați la Termo, este bine să vă debranșați pentru că nu veți primi nici apă caldă, nici căldură, și veți plăti mai mult decât face. Și este greu și pentru Termoficare să suporte costurile pentru o scară întreagă când, de fapt, mai are trei abonați“, le-a sugerat primarul oamenilor. Totodată, cereri legate de asociații au mai fost făcute în legătură cu gărdulețele metalice de la blocuri.

Mulțumiri

Gazeta de Sud mulțumește Facultății de Educație Fizică și Sport pentru sprijinul acordat în organizarea întâlnirii „Fii vocea cartierului tău!“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS