3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & Afaceri„Prima Casă“: Tinerii preferă rata lunară în locul chiriei

„Prima Casă“: Tinerii preferă rata lunară în locul chiriei

Reprezentanții Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Filiala Dolj, spun că sunt cu 40% mai multe cereri  de finanțare prin „Prima Casă“, față de anul trecut. Majoritatea solicitanților sunt tineri (FOTO: arhiva GdS)
Reprezentanții Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Filiala Dolj, spun că sunt cu 40% mai multe cereri
de finanțare prin „Prima Casă“, față de anul trecut. Majoritatea solicitanților sunt tineri (FOTO: arhiva GdS)

Tot mai mulți tineri au contractat credite prin „Prima Casă“, pentru a deveni proprietari, dar și ajutați de faptul că mai multe bănci acceptă și veniturile rudelor de gradul întâi, care pot fi de anul acesta coplătitori ai res­pectivului credit.

Numărul persoanelor din Oltenia care și-au achiziționat anul acesta o locuință prin programul „Prima Casă“ este în creștere față de anii anteriori, informează reprezentanții Filialei Craiova a Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (FNGCIMM), instituție la care se centralizează toate dosarele pe programul „Prima Casă“, indiferent de banca de la care se împrumută oamenii pentru a-și achiziționa o locuință. „2015 este anul care a avut cea mai mare creștere a numărului de contracte încheiate prin «Prima Casă». Este o creștere cu 30-40% față de anul 2014, iar cele mai multe solicitări de credite prin «Prima Casă» au venit de la tineri cu vârste cuprinse între 25 și 35 de ani“, a declarat pentru GdS directorul FNGCIMM, Filiala Craiova, Gheorghe Lăpădat. El a precizat care sunt motivele pentru care tinerii au achiziționat anul acesta mai multe locuințe prin „Prima Casă“. „În primul rând, s-a dezvoltat foarte mult sentimentul de proprietate și mai bine devin proprietari decât să stea cu chirie. În al doilea rând, au fost mai multe solicitări anul acesta pentru că le-au crescut veniturile, respectiv pentru că instituțiile de credit au început să accepte și veniturile coplătitorilor la contractele de credit, adică veniturile rudelor celor împrumutați. În al treilea rând, a crescut numărul de dosare pe «Prima Casă» datorită condițiilor bune ale programului, care ar fi avans de doar 5%, o dobândă bună pentru debitor, costuri reduse cu creditul“, a explicat Gheorghe Lăpădat.

Cât e rata comparativ cu chiria

Unii dintre tinerii care se împrumută prin programul „Prima Casă“ consideră că este mai bine pentru ei să plătească rata lunară către bancă și să rămână cu proprietatea, decât să achite chirie pentru o locuință. Sumele sunt asemănătoare, în sensul că exact cât se plătește pentru chirie ar achita tinerii și sub formă de rată către bancă, dar rămân cu imobilul. În Craiova, chiria pentru un apartament cu două camere oscilează între 150 și 200 de euro pe lună, în funcție de zonă și de cât de utilat este apartamentul. În același timp, rata lunară prin „Prima Casă“ pentru un apartament cu două camere ajunge la 170 – 200 de euro sau undeva pe aproape.

Oltenii s-au împrumutat mai mult prin „Prima Casă“

Contracte încheiate în Oltenia  pe „Prima Casă“, în perioada  ianuarie - septembrie 2014*
Contracte încheiate în Oltenia
pe „Prima Casă“, în perioada
ianuarie – septembrie 2014*

Potrivit datelor primite de GdS de la FNGCIMM, în perioada ianuarie-septembrie 2014, în toate județele Olteniei se contractaseră 921 de credite prin programul „Prima Casă“, cu o valoare totală de 13,4 milioane de euro.

Contracte încheiate în Oltenia  pe „Prima Casă“, în perioada  ianuarie - septembrie 2015*
Contracte încheiate în Oltenia
pe „Prima Casă“, în perioada
ianuarie – septembrie 2015*

În 2015 a crescut și numărul contractelor de credit prin „Prima Casă“, dar și valoarea imobilelor achiziționate a crescut. De la începutul anului în curs și până la sfârșitul lunii septembrie au fost contractate 1.200 de credite prin „Prima Casă“, în Oltenia, iar valoarea apartamentelor achiziționate prin acest program a fost de aproape 18 milioane de euro. Cele mai multe credite de acest gen s-au contractat în Dolj. Dacă în perioada analizată din 2014, tinerii doljeni s-au angajat la 451 de credite prin „Prima Casă“, în 2015 s-au încheiat 503 astfel de contracte de împrumut.
„Prima Casă“ are avantajul că prin acest program debitorii pot plăti un avans de doar 5% către bancă, dobânda este mică, fiind vorba de o marjă scăzută care se aplică pe durata creditului, iar cea variabilă depinde de indicii care sunt la niveluri scăzute de ani buni. De asemenea, statul garantează aceste credite, prin intermediul FNGCIMM, care percepe un comision anual de la debitor și care realizează toate aceste statistici privind valoarea locuințelor împrumutate, tipul de locuință cel mai căutat și vârsta celor care se împrumută. Ca și anii anteriori, apartamentele cu două camere au fost cele mai căutate de cei care s-au împrumutat prin programul „Prima Casă“, dar au existat și persoane anul acesta care aveau deja un credit prin acest program național, dar au dorit să treacă la o locuință mai mare și au făcut alt împrumut, tot prin „Prima Casă“, potrivit reprezentanților FNGCIMM.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS