Inițiatorul transdisciplinarității, Doctor Honoris Causa al Universității din CraiovaMembru de Onoare al Academiei Române, fizician și filosof, Basarab Nicolescu este recunoscut în întreaga lume drept inițiator al transdisciplinarității ca metodologie de cercetare și în alegerea realității. Pentru întreaga sa activitate a primit ieri titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din Craiova, fiind a șasea distincție, celelalte fiind acordate de Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iași – 2000, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca – 2008, Universitatea „George Bacovia“ din Bacău – 2008, Universitatea „Vasile Goldiș“ din Arad – 2011 și Universitatea Veracruzana din Mexic în 2011.

Cadrele didactice și studenții au avut ieri ocazia să-l cunoască pe academicianul Basarab Nicolescu, inițiatorul transdisciplinarității ca metodologie de cercetare și în alegerea realității. „Viața mea s-a desfășurat și se desfășoară sub semnul a două mari pasiuni, pasiunea pentru fizică cuantică și pentru unitatea cunoașterii“, s-a recomandat academicianul celor prezenți. Cunoscut pentru lucrările redactate în limba română sau în limba franceză, cum ar fi „Ce este realitatea?“, „Nous, la particule et le monde“, Basarab Nicolescu s-a făcut remarcat încă din adolescență. A obținut medalia de aur la prima Olimpiadă Internaționlă de Matematică din Brașov, care a avut loc 1959, fiind pe atunci elev la Liceul „I.L. Caragiale“ din Ploiești. În 1960 a devenit student la Universitatea din București, Facultatea de Fizică, unde, ulterior, în 1965-1968, a fost încadrat ca asistent. În 1968 a părăsit România pentru a se stabili în Franța, fiind bursier al guvernului francez, la Universitatea Paris VI. Doi ani mai târziu, a devenit fizician la Comisariatul pentru Energie Atomică, susținându-și doctoratul de stat în științe fizice. Activitatea sa științifică se cuantifică în 130 de articole și studii citate în întreaga lume. În prezent, este profesor la Universitatea „Babeș Bolyai“ din Cluj-Napoca, fiind conducător de doctorat. „Este o onoare pentru Universitatea din Craiova să îl avem alături pe academicianul Basarab Nicolescu, inițiatorul transdisciplinarității ca metodologie de cercetare. Transdisciplinaritatea este un principiu pe care și Universitatea din Craiova îl folosește din plin în activitatea de cercetrare și pe care încearcă să-l transmită și studenților“, a precizat prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănișor, rectorul Universității din Craiova. De altfel, atât cadrele didactice, cât și absolvenții Universității din Craiova au colaborat în mai multe rânduri cu academicianul Basarab Nicolescu. „Mai mulți absolvenți ai Universității din Craiova au urmat programe de studii doctorale conduse de profesorul Basarab Nicolescu de la Universitatea „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca“, a precizat prof. univ. dr. Ionel Bușe.

„Am colaborat zece ani cu Universitatea din Craiova“

Academicianul Basarab Nicolescu a colaborat câțiva ani buni și cu Universitatea din Craiova. „Sunt onorat să primesc titlul de Doctor Honoris Causa al prestigioasei Universități din Craiova. Am avut plăcerea să colaborez cu această universitate din anul 2001, timp de zece de ani, în cadrul rețelei naționale de dialog între științe și religie. Polul din Craiova condus de profesorul Florin Constantinescu a fost printre cele mai active din acest program“, a spus academicianul.


Prezența sa la Craiova și festivitatea de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa marchează debutul unui șir de manifestări care îl vor avea în centrul lor pe ilustrul savant și care vor culmina cu Congresul internaţional „LIGHTS OF THE WORLD“, ce va fi organizat de Universitatea din Craiova, în parteneriat cu Institutul Cultural Român și cu alte instituții academice, sub egida Biroului UNESCO de la Veneţia.

Congresul se va desfășura și la Palatul Parlamentului din București, în perioada 30 octombrie – 1 noiembrie 2015, și va fi dedicat celebrării anului 2015 ca și An Internațional al Luminii (UNESCO) și An European al Dezvoltării.

Evenimentul va cuprinde comunicări în plen și pe secțiuni (Știință – Cultură și Educație – Dezvoltare durabilă), gale de filme, prezentări multimedia și show-uri demonstrative de lumini, expoziții de carte, pictură, fotografii artistice, precum și de alte valori ce pot să fie reunite sub genericul „luminilor lumii“.

Conceptul „luminile lumii“ va fi promovat din perspectiva transdisciplinară, cu evidențierea multiplelor sale valențe și simboluri din știință, cultură, educație și ca vector al dezvoltării durabile în societatea secolului XXI.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 29 octombrie 2015

Actualitate

» Gheorghe Nichita, reţinut de procurorii DNA pentru luare de mită
» Un avion de pasageri a luat foc pe un aeroport din SUA
» Summit NATO la Bucureşti pe tema securităţii
» Mehedinţi: Tăiere ilegală și furt de arbori în Lupșa de Sus
» Procurorul Cristian Lazăr, care a închis cazul de plagiat al lui Ponta, propus şef la Secţia urmărire penală a PICCJ
» Ambasadorul SUA: Dacă nu ar fi existat corupţie în România, s-ar fi construit mai repede autostrăzi
» Preşedintele Klaus Iohannis a reacționat la situaţia din Republica Moldova
» Patronul UTI, Tiberiu Urdăreanu, reținut de DNA
» Inspecţia Judiciară, autosesizare în cazul morţii poliţistului Gigină
» Ceremonia “Întoarcerii Inimii Reginei Maria”
» Ședință cu scântei la Consiliul Local
» Olimpicii internaţionali ai Craiovei, premiaţi
» Mâine vremea se va răci
» Patru membri ai familiei Anghel, condamnaţi la pedepse cu închisoarea cu executare pentru şantajarea lui Mircea Băsescu

Publireportaj

» O pensionară din Craiova a primit un premiu de 1.000 lei din partea BRD Craiova

Local

» Parcul arheologic Drobeta, un șantier fără sfârșit
» Întreruperi energie electrică de mâine

Dolj

» „În culisele scenei, în culisele vieții“, cu Tamara Popescu
» Festivalul de Teatru „Mereu tânăr“, a III-a ediție
» Profesorii încep pregătirile pentru examenul de definitivat
» Jubileul Institutului de Cercetări „C.S. Nicolăescu-Plopşor“
» A început nebunia: şedință electorală la consiliul local
» Amenzi pentru asfaltatorii drumului Craiova – Calafat
» Staţiunea Şimnic supravieţuieşte prin autofinanţare
» Portret de dascăl – Profesori în lumea tăcerii
» Cultură de porumb în orezăriile de la Gighera
» Dolj: Poliţiştii de la Rutieră verifică viabilitatea drumurilor din judeţ
» La Craiova se distribuie voucherele pentru investigaţiile necesare dosarului de aprobare al tratamentului fără interferon
» Craiova: Seminar interregional cu tema “Creșterea capacității de integrare pe piața muncii a studenților și absolvenților prin consiliere și plasamente practice”
» 50 de ani de la înfiinţarea Institutului „C.S. Nicolăescu-Plopşor“
» Şi cu salariu şi cu pensie de urmaş
» Se va fabrica un nou avion la Craiova?
» Cum preparăm o cafea bună?
» Patinoar cu doar 7.000 de lei în centrul Craiovei

Gorj

» Pregătiri pentru întreţinerea drumurilor pe timp de iarnă
» Gorj: Supermarketurile, amendate cu 27.000 de lei
» Gorj: Claudiu Vodislav, noul primar din Rovinari
» Gorj: A scăzut numărul celor angajaţi „la negru”
» Încă mai există depozite de gunoi ilegale în Gorj

Olt

» Slatina: S-a desfiinţat sensul unic de pe strada Cornişei

Sport

» Halep: Nu mai aveam energie
» Covington s-a remarcat în victoria cu Mediașul
» Sărbătoare pe tatami
» „Satelitul“ țintește al doilea succes cu Motru
» Continuați cu victorie!
» Niculescu şi Mitu în finala de dublu de la Poitier

Bani & Afaceri

» „Prima Casă“: Tinerii preferă rata lunară în locul chiriei

Magazin

» Horoscop
» O femeie afgană de 105 ani a imigrat în Europa pentru o viaţă mai bună
» Bancul zilei

Top