10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSimona Creţan, campioană la sport şi talentată la muzică

Simona Creţan, campioană la sport şi talentată la muzică

(FOTO: Arhiva personală Simona Creţan)
(FOTO: Arhiva personală Simona Creţan)

Simona Creţan (foto) se poate mândri cu multe reuşite. Olteanca are o experiență de peste două decenii în muzica populară. De mică era sufletul petrecerilor, unde îi captiva pe toți cu glasul ei. Simona este energică, iar dacă nu e pe scenă, e în sala de atrenament, alături de elevii ei pe care fie îi învață să danseze, fie le împărtășește din secretele ei ce au făcut-o campioană a României la Radio Orientare. Muzica este parte din viața ei, iar în fața publicului vine mereu cu noutăți. De aceea, Simona Crețan pregăteşte un nou album.
Pentru o perioadă, Simona a lipsit din casele iubitorilor de folclor. Absența ei a fost motivată de sportul cu antene pe care-l practică şi care a dus România pe podium de fiecare dată când olteanca a reprezentat-o. De la patru ani, Simona Creţan tot cântă şi încântă sufletele iubitoare de folclor. „Chiar dacă am lipsit de pe micile ecrane, activitatea muzicală nu am abandonat-o. Nu am reuşit să ajung mereu la emisiuni pentru că fie eram la vreun concurs, fie eram în sala de antrenament cu cei mici. Acest lucru nu înseamnă că sportul mi-a răpit plăcerea de a cânta“, a spus Simona Creţan.
Interpreta de muzică populară Simona Creţan s-a născut în Craiova. Chiar dacă bunicii artistei au fost din comuna Voineasa, judeţul Olt, Simona și-a petrecut primii ani din viaţă în Craiova. Muzica populară a fost prezentă mereu în casa artistei. Tatăl interpretei ştia să cânte la acordeon, iar la fiecare eveniment unde se stângeau toţi prietenii familiei sale, artista era pusă să cânte. „Mi-a plăcut foarte mult să cânt. Chiar dacă o perioadă nu m-am ocupat prea mult de muzică şi am avut succes pe plan sportiv, viaţa m-a dus acolo unde mi-am dorit“, a spus interpreta. Simona spune că este mereu cu gândul la muzică, iar atunci când se află la antrenamente se gândeşte la versuri sau la tema cântecului. Debutul artistei în muzica populară s-a produs în urmă cu 20 de ani. „Mulţumesc lui Dumnezeu pentru că am reuşit să merg în paralel cu evenimentele, studiile, concursurile, serviciul şi am putut să fiu alături şi de familia mea. Dacă ar fi să o iau de la început, aceleaşi lucruri le-aş face. Nu regret că am practicat şi că mai practic sportul, dar nici că am început să cânt, pentru că sunt amândouă pasiunile mele la care nu pot să renunţ“, a declarat Simona Creţan.
Olteanca şi-a dorit să cunoască lucruri noi şi să fie cea mai bună în cele două domenii şi a urmat Şcoala Populară de Artă din Craiova, Facultatea de Pedagogie Muzicală, Facultatea de Fizică şi Sport, dar şi un master în Performanţe şi Competiţii Sportive, toate absolvite în Craiova. Simona recunoaşte că nu poate sta locului şi se implică în cât mai multe activităţi. La Palatul Copiilor din Craiova, interpreta predă dansuri populare. Profesoara Simona Creţan este mândră de puştii care mereu se întorc de la concursuri cu cele mai importante premii, căci cei mici au de la cine să înveţe. Simona a fost campioană Balcanică la Radio Orientare în ultimii doi ani, iar premiile şi medaliile primite de-a lungul timpului sunt de ordinul zecilor. Nici festivalurile sau concursurile de muzică populară nu lipsesc de pe lista premiilor obţinute de aceasta. Cea mai importantă participare a Simonei spune ea că a fost Festivalul „Maria Tănase“ din Craiova.
Pentru că muzica populară va fi mereu dragă artistei, Simona Creţan îşi doreşte ca anul viitor să lanseze un nou album.
Claudia Cocoş

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS