16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjTrei poliţişti rămân în arest, în dosarul „Mafia cărbunelui“

Trei poliţişti rămân în arest, în dosarul „Mafia cărbunelui“

Trei dintre cei patru poliţişti arestaţi preventiv în dosarul „Mafia cărbunelui“ vor rămâne după gratii şi în timpul procesului. Tribunalul Gorj a decis ca agenţii de poliţie Gheorghe Milodin, Nicolae Milodin și Constantin Manolache, trimişi în judecată pentru luare de mită şi alte infracţiuni, să nu fie puşi în libertate. În arest vor rămâne și patru transportatori de cărbune. Ceilalți inculpați se vor afla în continuare sub control judiciar, între care şi agentul de poliţie Ştefan Găman, arestat preventiv până recent.
„În baza art. 348 raportat la art. 207 C.pr.pen. constată legalitatea şi temeinicia măsurii arestării preventive luate faţă de inculpaţii Milodin Gheorghe, Milodin Nicolae, Manolache Constantin, Boboc Constantin Claudiu,Butură Vasile Geani, Cărăgui Constantin şi Popescu Nicolae şi menţine măsura arestării preventive. În baza art. 348 C.pr.pen. raportat la art. 207 C.pr.pen. menţine măsura preventivă a controlului judiciar dispusă prin ordonanţele Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de urmărire penală şi criminalistică nr. 466/P/2014 din datele de 03.09.2015 şi 04.09.2015, faţă de inculpaţii Işfan Nicolae, Glaje Florin, Staicu Nicolae-Marinel, Ungureanu Daniel, Vîlceanu Gheorghiţă, Udrea Sevastian, Vlăduţ Florin-Gabriel, Gheară Marin-Paul şi Ciuciuc Dan şi prin încheierea nr. 1110 din 14.10.2015 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia I Penală, pronunţată în dosarul nr. 34489/3/2015 (3552/2015) faţă de inculpatul Găman Ştefan“, potrivit Tribunalului Gorj.

17 trimişi în judecată

Procurorii de la Parchetul General au dispus în această săptămână trimiterea în judecată a 17 inculpaţi, între care se află 12 agenți de poliţie din Gorj, pentru infracțiuni grave, precum luare de mită, abuz în serviciu şi fals intelectual. Transportatorii sunt acuzaţi de furt calificat. Cantităţi uriaşe de cărbune au fost sustrase din carierele Complexului Energetic Oltenia şi transportate pentru a fi vândute în judeţele vecine. Poliţiştii le-au oferit protecţie transportatorilor, în schimbul unor sume de bani.
„În perioada 2014 – septembrie 2015, inculpaţii, agenţi de poliţie care patrulau pe ruta Motru-Rovinari-Turceni-Ţânţăreni, judeţul Gorj, protejau persoane care transportau şi comercializau cărbune sustras de pe benzile de transport aparţinând Complexului Energetic Oltenia, fără a avea documente de provenienţă şi pe care îl valorificau ulterior către beneficiari din judeţul Gorj şi din judeţele limitrofe“, susțin procurorii Parchetului General.

Furau de pe benzile transportoare

Anchetatorii au mai stabilit că sustragerile de cărbune se derulau în special pe traseul benzilor transportoare către Termocentrala Rovinari, amplasate de-a lungul gospodăriilor unor cetățeni din localitățile Roşia Jiu şi Rogojelu, lignitul fiind descărcat în grădini, pentru ca ulterior să fie încărcat în mijloacele de transport.
„Inculpaţii care sustrăgeau cărbune se aflau în relaţionare cu agenţi de poliţie care le permiteau să parcurgă zona lor de responsabilitate fără a verifica provenienţa mărfii, contra unor sume de bani, deşi cunoşteau faptul că aceasta este sustrasă. De altfel, unii agenţi de poliţie beneficiau şi ei de cărbunele sustras şi chiar le indicau transportatorilor rutele sigure pe care puteau merge. De asemenea, nu le verificau documentele de provenienţă, în marea lor majoritate acestea fiind falsificate. Inculpaţii, agenţi de poliţie, au omis să ia măsuri în sensul întocmirii unor dosare penale privind furtul de cărbune“, potrivit Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Prejudiciul depășește 3,7 milioane de lei, după sustragerea unei cantităţi de aproximativ 50.000 de tone de cărbune.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS