6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCompaniile, în era tehnologiei cloud

Companiile, în era tehnologiei cloud

O firmă craioveană și un gigant mondial din domeniul soluțiilor IT pentru utilizatorii de computere au organizat o conferință la Craiova pentru a arăta cum pot noile tehnologii de genul „Cloud Computing“ să ajute IMM-urile să își desfășoare activitatea mai eficient și cu costuri reduse.

Dacă în urmă cu câțiva ani era aproape de neconceput ca doi oameni să comunice și să se vadă în același timp, deși sunt la mii de kilometri distanță unul de altul, la ora actuală companiile organizează chiar videoconferințe prin intermediul Skype sau prin alte soluții de acest gen, care asigură comunicarea eficientă între companii și parteneri, dar și între angajații aceleiași firme. Despre noile tehnologii de genul „Cloud Computing“, dar și despre alte noutăți din domeniul aplicat al IT-ului extins și al soluțiilor pentru firme s-a discutat la conferința de vineri, organizată la Craiova. Companiile Polisea SA Craiova și Microsoft România, împreună cu Camera de Comerț și Industrie Dolj, au organizat, vineri, la Hotelul Oltenia din Craiova, conferința cu tema „Soluții pentru productivitate, reducerea costurilor și comunicare în afaceri sau mediul academic bazate pe tehnologii moderne“, pentru a informa întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) și instituțiile publice cum pot să ajute produsele și soluțiile informatice, în dezvoltarea și eficientizarea activității acestora. La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai mediului local de afaceri, dar și ai mediului academic și reprezentanți ai unor instituții publice locale.

În pas cu tehnologia

Managerul Polisea SA, Dan Adrian Cherciu, a explicat cum a ajuns compania pe care o conduce să ofere soluții de tip „Cloud Computing“ pentru IMM-uri, pornind de la necesitățile propriei companii. Dar, cu toate că soluțiile de acest gen sunt foarte moderne și în ton cu evoluția galopantă a tehnologiei, problemele întâmpinate în activitatea de zi cu zi a firmei erau de altă natură.
„Am vrut să ne dezvoltăm și noi propria infrastructură de IT, dar ne-am confruntat cu o serie de probleme, cum ar fi căderile de hardware (în sensul că echipamentele cedau) și penele de curent. Degeaba aveam servere bune și conexiuni la internet, dacă penele de curent durau chiar și 24 de ore. Tocmai din aceste motive am aflat de serverele de tip cloud, din necesitatea companiei noastre. Dacă noi ne-am satisfăcut o nevoie ca o companie din categoria IMM-urilor, atunci ne-am gândit că sunt și alte IMM-uri care au nevoie. Mă bazez pe ceea ce se întâmplă în SUA și în Europa de Vest. În unul sau doi ani, genul acesta de servicii de cloud vor fi o normalitate și pentru companiile din România“, a spus Dan Adrian Cherciu, în cadrul conferinței, afirmând că și serviciile de cloud vor evolua, la fel cum au evoluat rapid în ultimii ani internetul, televiziunea prin cablu, telefonia etc.

Ce spune Microsoft despre evoluția companiilor

Reprezentantul Microsoft România a explicat că firma participă la astfel de conferințe „pentru a-și susține partenerii, care ajută la dezvoltarea business-urilor locale“.
„Prezentăm cele mai noi soluții companiilor, în special IMM-urilor, cum este cazul și acum, la Craiova, pentru a prezenta tehnologiile Microsoft. În principal, vorbim de tehnologie cloud, care este foarte sigură și se asigură cel mai înalt nivel de confidențialitate a datelor“, a spus Marius Dănescu, reprezentant Microsoft România. El a mai spus că folosind soluții de acest gen firmele și-ar crește productivitatea în interiorul firmei și ar îmbunătăți comunicarea cu clienții și furnizorii.
„Microsoft s-a schimbat radical în ultimii ani, în sensul că nu mai este o companie care să vândă licențe și atât, ci este o companie care oferă soluții, iar firmele primesc servicii“, a mai spus Marius Dănescu. Reprezentantul Microsoft a precizat că noutățile tehnologice utilizate de companiile din Europa ajung și în România, la interval de circa un an de la data la care apar pe piețele vestice de profil. În marile state europene, circa 70% din companii utilizează tehnologii cloud, a spus specialistul Microsoft România, aflat la conferința de la Craiova.

Ce înseamnă „Cloud Computing“

Reprezentanții Polisea – partener al firmei Microsoft România – au precizat că foarte mulți manageri de firme sunt încă reticenți la serviciile din gama „Cloud Computing“. Dar ce înseamnă acest lucru? „Serviciile cloud vă permit să utilizați anumite aplicații, fără să aveți instalate aplicațiile pe dispozitivele dumneavoastră. Trebuie să aveți doar o conexiune la internet. De exemplu, serviciile yahoo și Facebook se pot folosi prin tehnologia cloud. (…) dacă o firmă are conexiune la internet, atunci teoretic, oricine poate pătrunde… Deci ce este mai sigur, un server propriu sau un centru de date gestionat de giganți mondiali, cum ar fi Microsoft, Google, Amazon?“, a spus Dan Dorian Cherciu, manager IT la Polisea.

33% dintre companii au angajați care nu stau la birou

În cadrul conferinței, Polisea a prezentat statistici care arată, pe de o parte, că multe companii sunt în continuă mișcare și evoluție, iar, pe de altă parte, există firme care cu greu se adaptează la noutățile IT. Reprezentanții firmei craiovene parteneră Microsoft susțin că 33% dintre companiile din România au forță de muncă mobilă, deci necesitățile de comunicare la distanță sunt din ce în ce mai mari. 82% dintre companii folosesc servicii vechi sau neprofesionale de e-mail, în sensul că acestea nu sunt personalizate. De asemenea, 43% dintre firmele care folosesc Microsoft Office cu licență folosesc versiuni foarte vechi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS