17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj„Evgheni Oneghin“, pe scena Operei Române Craiova

„Evgheni Oneghin“, pe scena Operei Române Craiova

Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu“ din Chișinău aduce pe scena craioveană opera „Evgheni Oneghin“ (Foto: nationalopera.md)
Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu“ din Chișinău aduce pe scena craioveană opera „Evgheni Oneghin“ (Foto: nationalopera.md)

Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu“ din Chișinău urcă pe scena Operei Române Craiova joi, 22 octombrie, de la ora 19.00, pentru a prezenta spectatorilor opera „Evgheni Oneghin“.
Scrisă de compozitorul Piotr Ilici Ceaikovski, pe un libret de Constantin Șilovski, după romanul omonim al lui Alexandr Pușkin, opera prezintă trista poveste de dragoste dintre Tatiana și Oneghin.
Premiera mondială a avut loc la Teatrul Mic din Moscova, pe 29 martie 1879, urmând ca 77 de ani mai târziu opera să fie pusă în scenă și la Chișinău, la Teatrul Moldovenesc de Operă, Balet și Dramă „A.S. Pușkin“.
Versiunea curentă s-a jucat pentru prima oară pe 2 martie 1985, la Teatrul Academic de Stat de Operă și Balet al RSS Moldovenești.
Regizorul Eleonora Constantinov, Artist al Poporului, prezintă această versiune și publicului craiovean, printr-o viziune excepțională.
„Pe parcursul vieții mele artistice, am avut onoarea să montez de trei ori această capodoperă. Și întotdeauna, cu mare interes descopeream nuanțe subtile în ceea ce privește eroii, dezvăluind o dramă intimă și puternică.
Modernitatea regiei nu o înțeleg prin denaturarea subiectului, a caracterelor personajelor, plasându-i într-un mediu străin. Modernitatea regiei mele la opera «Evgheni Oneghin» constă în atitudinea onestă față de drama muzicală, creată de genialul compozitor, față de elaborarea detaliată a caracteristicilor personajelor, într-un comportament veridic și logic pentru fiecare dintre ele, în circumstanțele date“, precizează regizorul Eleonora Constantinov.
Opera se înscrie în programul Festivalului Internațional „Elena Teodorini“, care se desfășoară în perioada 10 octombrie – 21 noiembrie în Cetatea Banilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS