16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriEurotehnica IT&C, o afacere axată pe securitate

Eurotehnica IT&C, o afacere axată pe securitate

Reprezentanții Eurotehnica IT&C,  Georgiana Carabașu și Valentin Ion-Șerban, s-au aflat în studioul Alege TV,  la emisiunea „Economia Sudului“ (FOTO: Bogdan Grosu)
Reprezentanții Eurotehnica IT&C, Georgiana Carabașu și Valentin Ion-Șerban, s-au aflat în studioul Alege TV,
la emisiunea „Economia Sudului“ (FOTO: Bogdan Grosu)

O firmă din Craiova și-a propus un proiect de anvergură pentru municipiu. Societatea intenționează ca până la finele anului viitor să monteze în toate zonele de blocuri camere de supraveghere pentru parcări și pentru scările de bloc, dar și alte sisteme moderne de securitate. Iată ce presupune afacerea celor de la Eurotehnica IT&C.

Câțiva tineri ambițioși și pasionați de tehnologie s-au apucat de un proiect care poate fi considerat pionierat în Craiova. Ei vor să monteze la blocurile de locuințe din oraș sisteme de securitate, incluzând camere de supraveghere a scării blocurilor, dar și din cele exterioare, care să monitorizeze parcările și aleile dintre blocuri. Proiectul se numește „Siguranța Mea“ și este pus în practică de Eurotehnica IT&C, o firmă care desfășoară afaceri într-un domeniu de activitate complex. Firma montează sisteme de siguranță, de la camere de supraveghere, sisteme de detectare a incendiilor și până la sisteme de alarmare în caz de efracție etc. Din 2014, firma și-a creat și o divizie de instalații electrice.

Povestea din spatele firmei

„Din 2007, suntem o e­chipă. În perioada 2007-2010, am activat destul de mult în domeniul comunicațiilor și am făcut performanță. Ulterior, am vrut să schimbăm oarecum domeniul. Pentru noi, piața de telecomunicații stagnase, iar noi tot timpul ne dorim să trecem la un nou nivel. Într-o seară, stăteam de vorbă cu o prietenă și am intrat în discuții despre piața securității. Apoi, noi fiind mai ambițioși, am zis că orice business începe cu o prospectare de piață. A mers totul strună. Am văzut că există interes din partea pieței, că e în curs de dezvoltare, și atunci am zis «ok». Ne apucăm să facem treaba aceasta (cu sistemele de securitate – n.r.). A început să ne placă foarte mult, pentru că e un domeniu care îți aduce noutăți zi de zi“, a povestit Georgiana Carabașu, director de vânzări la Eurotehnica IT&C SRL Craiova, aflată în studioul Alege TV, la emisiunea „Economia Sudului“. Așa a apărut firma Eurotehnica IT&C, lăsând deoparte vechea firmă Eurotehnica, adică aceea care se ocupase de telecomunicații și inițiind afacerea în domeniul securității. Primul client a fost un antreprenor din Drobeta Turnu Severin, în Mehedinți, au urmat alții în Dâmbovița, și după aceea au ajuns în Dolj. De atunci și până acum firma s-a axat și pe sectorul de construcții civile, dar în principal pe cele industriale (75% din afacere era axată pe zona industrială), iar astăzi montarea camerelor de supraveghere pe străzile din diverse localități constituie cea mai mare parte a businessului. Firma a extins supravegherea video stradală în județele Dolj, Olt, Teleorman, Buzău și altele, iar contractele pentru montarea acelor camere de supraveghere se încheie cu primăriile din localitățile care vor fi monitorizate video.
Ion Alexandru Negrea este asociat unic în firma Eurotehnica IT&C, şi este și managerul general al societății, iar echipa sa numără 15 oameni, majoritatea ambițioși și perseverenți, după cum spun chiar unii dintre ei.

Ce presupune proiectul „Siguranța Mea“

Anul acesta, Eurotehnica IT&C a demarat un proiect ambițios, numit „Siguranța Mea“, care își propune montarea de sisteme de siguranță în toate cartierele, la mai toate blocurile, pentru a crește siguranța cetățenilor și pentru a descuraja evenimentele neplăcute (furturi, vandalizări etc.). „Noi am decis să ne axăm foarte mult pe siguranța omului, nu doar a companiilor, și am ales, automat, să lucrăm la noi acasă, în Craiova. Este primul proiect dedicat 100% cetățenilor. Se dorește și se va ajunge la asigurarea zonelor rezidențiale ale orașului, în linii mari. Ideea a venit de la necesitatea de siguranță a cetățenilor. Proiectul se concentrează pe spațiile comune ale blocurilor, fie că e vorba de scara blocului, fie de spațiile de parcare sau de locul de joacă“, a explicat, în cadrul emisiunii, Valentin Ion-Șerban, managerul proiectului „Siguranța Mea“. Practic, firma montează sisteme de supraveghere atât pe scara blocului, pentru a se vedea orice mișcare în acest spațiu, dar și pe blocuri, pentru a monitoriza parcările sau alte spații comune din exteriorul blocurilor. Sistemele înregistrează orice mișcare din parcare și din scara blocului, inclusiv pe timpul nopții, iar datele sunt stocate în mare siguranță, pe o perioadă mai mare de 20 de zile, cât prevede legea. Managerul de proiect spune că datele înregistrate de camerele de supraveghere ce vor fi montate pentru a monitoriza spațiile comune din zonele rezidențiale vor fi păstrate în condiții de maximă siguranță, ele fiind furnizate, la cerere, atât locatarilor cărora li s-a întâmplat ceva în acele spații, cât și organelor de control abilitate. „Se reclamă fapta, nu omul“, a spus managerul de proiect Valentin Ion-Șerban.
El a menționat că, în această fază, proiectul „Siguranța Mea“, dezvoltat în Craiova de Eurotehnica IT&C, este într-un stadiu incipient, în sensul că se poartă discuții cu toate asociațiile de proprietari din municipiu, prin intermediul cărora se vor încheia contractele. Locatarii trebuie să fie de acord în proporție de 50% plus unu pentru a se permite montarea unor astfel de sisteme ce presupun nu doar camere de supraveghere, ci și anumite seifuri ținute sub cheie, unde se înmagazinează informația. Cât despre siguranța datelor colectate de camerele de supraveghere, managerul de proiect a spus că acelea nu sunt conectate la internet, deci nu se poate conecta altcineva la respectivele camere. „Când am gândit acest sistem, ne-am luat destul de multe măsuri de siguranță. Ne-am luat măsuri de protejare a intimității oamenilor, a datelor cu caracter personal. Fiecare sistem, pe fiecare scară de bloc, funcționează individual“, a precizat Valentin Ion-Șerban.
Proiectul este foarte deschis și transparent, iar oamenilor li se explică în detaliu ce presupune montarea de sisteme de securitate la blocuri, precum și costurile pe care le implică pentru locatari o astfel de investiție. Locatarii pot plăti fie cu banii jos, fie în rate, timp de unu sau doi ani. Ratele pot porni de la patru-cinci lei pe lună de apartament, dar depinde de soluția aleasă pentru respectivele sisteme de siguranță.
La câteva blocuri din Craiova au fost deja montate astfel de sisteme de supraveghere, iar primul incident a fost surprins în urmă cu două săptămâni, când o persoană a incendiat două mașini în centrul Craiovei. Pe baza imaginilor înregistrate de camerele de supraveghere de la blocurile din jur, persoana care pusese foc celor două autoturisme a fost identificată de organele de control.

Unde vrea Eurotehnica să ajungă cu acest proiect?

Firma specializată pe soluții IT&C intenționează ca în 2016 proiectul „Siguranța Mea“ să fie prezent în toate cartierele, pe toate străzile și la cât mai multe blocuri. După principiul pe baza căruia s-au dezvoltat și s-au extins activitățile de montare a interfoanelor în ultimii ani, și, odată cu ele, și firmele care au avut un astfel de business, tot așa se va dezvolta și rețeaua de camere de supraveghere în zonele blocurilor de locuit, au spus reprezentanții Eurotehnica IT&C, în cadrul emisiunii „Economia Sudului“. Tinerii inițiatori ai proiectului consideră că, prin montarea sistemelor de siguranță în toate zonele rezidențiale din municipiu, „Craiova va fi un oraș sigur“.
Emisiunea integrală poate fi vizionată pe internet, fie pe site-ul Gazetei de Sud, www.gds.ro, fie pe site-ul televiziunii, www.alege.tv.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS