16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoi elevi din Craiova, la Olimpiada de Științe din Coreea de Sud

Doi elevi din Craiova, la Olimpiada de Științe din Coreea de Sud

Mădălina Stănășel și Radu Romanescu, cei doi elevi de la Colegiul Național „Frații Buzești“  din Craiova, care fac parte din lotul României la Olimpiada Internațională de Științe  pentru Juniori (Foto: Carmen Rusan)
Mădălina Stănășel și Radu Romanescu, cei doi elevi de la Colegiul Național „Frații Buzești“
din Craiova, care fac parte din lotul României la Olimpiada Internațională de Științe
pentru Juniori (Foto: Carmen Rusan)

Țara noastră va fi reprezentată anul acesta la Olimpiada Internațională pentru Juniori care se va desfășura în Coreea de Sud și de doi elevi de la Colegiul Național „Frații Buzești“ din Craiova, care s-au calificat în lotul României alături de alți patru tineri din țară.

Olimpiada Interna­țio­na­lă de Științe pentru Juniori este o competiție interdisciplinară, care le solicită candidaților cunoștințe temeinice de fizică, chimie și biologie. La această olimpiadă, România are șase reprezentanți, iar doi sunt de la Colegiul Național „Frații Buzești“: Elena Mădălina Stănășel și Radu George Romanescu. Cei doi adolescenți care formează o echipă în această competiție sunt și colegi de clasă, la specializarea matematică-informatică. Ambii sunt în clasa a X-a și sunt la prima experiență internațională. Se pregătesc însă de ceva timp pentru acest concurs. „Am aflat de Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori încă din perioada gimnaziului. Anul trecut am avut șansa să particip pentru prima dată și să ajung la faza națională, iar acum sunt calificat pentru internațională. Este un obiectiv pe care am reușit să îl ating, mai ales că sunt pasionat de științele exacte. Am descoperit că am aptitudini cu ajutorul părinților, dar și al cadrelor didactice. Voi continua pregătirea. Încă nu știu exact ce domeniu voi alege pe viitor pentru a profesa. Cred că o să mă orientez spre cercetare“, a mărturisit Radu Romanescu. Și colega sa, Mădălina Stănășel, a fost anul trecut la faza națională a Olimpiadei de Științe pentru Juniori.

A demonstrat că se poate face performanță în orice școală

Ambii elevi calificați la Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori au experiență în ceea ce privește concursurile școlare. Au început să participe la aceste competiții și să obțină premii încă din perioada gimnaziului. „În clasa a VI-a am participat la Olimpiada Națională de Fizică și am fost premiat cu medalia de argint din partea Societății Române de Fizică, apoi în clasa a VII-a am fost la Concursul Național de Chimie «Raluca Ripan», iar în clasa a VIII-a la Olimpiada Națională de Chimie, la ambele am obținut mențiune specială. În tot acest timp am fost pregătit de profesorii Vasile Roșu, Ioana Ioniță, Cornelia Cerăceanu“, a precizat elevul Radu Romanescu.
Mădălina Stănășel a reușit să demonstreze că se poate face performanță indiferent de unitatea de învățământ la care studiază. În gimnaziu a fost la Școala „Nica Barbu Locusteanu“ din Leu. S-a remarcat în rândul colegilor prin premii la olimpiadele naționale, povestea ei fiind relatată și anul trecut în Gazeta de Sud. „Am început să particip la olimpiade încă din clasa a VII-a. Atunci am fost la matematică și am ajuns până la etapa națională. În clasa a VIII-a m-am calificat pentru națională și la matematică, și la chimie. Și am avut de ales între cele două discipline. Am înclinat spre chimie și datorită doamnei profesoare de la clasă, Angela Grigorescu, care m-a determinat să mă pregătesc mai mult la această materie. Așa am ajuns să continuu cu chimia și în clasa a IX-a, la Colegiul Național «Frații Buzești», unde sub îndrumarea doamnei profesor Cerăceanu am reușit să obțin locul III la Olimpiada Națională“, a spus eleva. Premiul de la Olimpiada Națională de Chimie nu este singura reușită a Mădălinei de când a devenit elevă a Colegiului Național „Frații Buzești“ din Craiova. S-a calificat și în lotul lărgit al României pentru Olimpiada Internațională de Științe. Se pregătește intens pentru cariera de medic.

Se vor pregăti și la București

Pregătirea pentru Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori este asigurată de profesorii de la clasă, Cornelia Cerăceanu, Genelia Petrescu și Vasile Roșu, dascăli cu experiență și cu performanțe remarcabile la olimpiadele și concursurile naționale și internaționale. De altfel, elevii vor beneficia de ore de pregătire și în București. „Vom face practică la fizică și chimie, la facultate, în București. Mai avem șase săptămâni la dispoziție pentru a pune la punct detaliile pentru acest concurs. Ce a fost mai greu cred că a trecut. Mă refer la proba de baraj pentru lotul național, unde am fost 15 candidați și am rămas doar șase“, a mărturisit Mădălina Stănășel. Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori va avea loc în perioada 9 – 11 decembrie 2015, în orașul Daegu din Coreea de Sud.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS