11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljN-ai contract cu Salubritatea, plăteşti taxă la primărie

N-ai contract cu Salubritatea, plăteşti taxă la primărie

Prin noua taxă de salubrizare, impusă de lege, Primăria Craiova vrea să îi descurajeze pe cei care aruncă gunoaiele la întâmplare prin oraș (Foto: arhiva GdS)
Prin noua taxă de salubrizare, impusă de lege, Primăria Craiova vrea să îi descurajeze pe cei care aruncă gunoaiele la întâmplare prin oraș (Foto: arhiva GdS)

Primăria Craiova a publicat pe site-ul propriu, pentru consultare, regulamentul privind taxa de salubrizare pe care craiovenii care stau la casă și nu au contract cu SC Salubritate Craiova SRL o vor plăti de la 1 ianuarie 2016, conform Legii nr. 99/2014 pentru modificarea şi completarea Legii serviciului de salubrizare a localităţilor. Taxa este de 7 lei/persoană fizică/lună, iar pentru persoanele juridice, taxa este de 77 lei/mc/lună. Totuși, reprezentanții municipalității îi sfătuiesc pe craioveni să își facă un contract cu Salubritatea, pentru a nu plăti această taxă în mod diferit și pentru a evita eventualele decizii de impunere pe care le poate face Direcția de Impozite și Taxe.

Craiovenii care locuiesc la casă și care nu au contract cu SC Salubritate Craiova SRL vor plăti, de la data de 1 ianuarie 2016, o taxă specială de salubrizare. Regulamentul pentru această taxă a fost postat în cursul acestor zile pe site-ul Primăriei Craiova și poate fi consultat de către cei interesați.
Pentru a înțelege mai bine ce înseamnă această taxă, cum funcționează ea și cum se aplică, GdS a stat de vorbă cu administratorul public al municipiului, Radu Preda, care a explicat care este rostul acesteia. „Această taxă nu este o găselniță a Primăriei Craiova, este o obligație legală. Încă din anul 2014 există o prevedere de lege care obligă administrațiile locale să impună o taxă celor care nu au contract de salubritate. După aproape un an, am ajuns la o formă cât mai ușor de aplicat. Sunt aproximativ 7.000 de proprietăți, clădiri din Craiova, care nu au contract cu Salubritatea și cred că taxa ne va ajuta să menținem orașul mai curat“, a explicat city-managerul. Regulamentul nu se aplică și celor care locuiesc la bloc, aceștia având contract indirect cu Salubritatea prin asociațiile de proprietari.
Prevederea în baza căreia se va impune această taxă este Legea nr. 99/2014 pentru modificarea şi completarea Legii serviciului de salubrizare a localităţilor nr. 101/2006. În cadrul acesteia, la art. 26, alin. (2^2), este specificat că „autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să instituie taxe speciale, conform prevederilor alin. (2) lit. c) (taxe speciale, în cazul prestaţiilor de care beneficiază individul fără contract – n.r.), şi să deconteze lunar operatorilor, direct din bugetul local, contravaloarea prestaţiei efectuate la utilizatorii fără contract“, se arată în lege.

Ori îți faci contract cu Salubritatea, ori plătești taxa

Banii din această taxă vor merge către SC Salubritate Craiova SRL, iar strângerea lor se va face prin intermediul Direcției de Impozite și Taxe. „În momentul în care regulamentul devine operațional, cetățenii care nu au contract au două opțiuni, în termen de 30 de zile: fie își fac contract cu SC Salubritate Craiova, fie vor fi impuși la Serviciul financiar, asta indiferent că vor completa sau nu acea declarație de impunere la care se face referire în regulament. Importanța declarației este următoarea: nu plătești taxa decât pentru persoanele care locuiesc la domiciliu, pe care le declari. Altfel, noi o să ne luăm informațiile de la Evidența populației și vom pune taxă pentru toate persoanele care apar cu buletin la acea adresă, chiar dacă sunt sau nu în țară, chiar dacă mai domiciliază sau nu acolo. Altfel, nu avem cum să facem o triere sau o inventariere. Vrem să mergem pe buna credință a cetățenilor, despre care cred că, în momentul în care merg la Taxe și Impozite pentru a-și plăti impozitul anual, vor completa și această declarație, astfel încât să nu fie obligați să plătească sume în plus. Din punctul nostru de vedere, ne-am dori ca toată lumea să aibă contract cu Salubritatea și ca volumul de taxe care trebuie colectat la nivelul primăriei să fie cât mai mic“, a explicat Radu Preda.

Ce fac cei plecați în străinătate?

Ce se întâmplă cu cei care sunt plecați din oraș sau din țară și sunt proprietari de clădiri în Craiova? „Dacă aceștia nu informează că nu locuiește nimeni la adresa respectivă, atunci trebuie să plătească această taxă. Ei trebuie să dea o declarație pe proprie răspundere, tot la Impozite și Taxe, că nu locuiește nimeni la adresa respectivă și, astfel, nu vor plăti taxa. Cert este că cetățenii de bună credință nu vor fi afectați de această taxă. Iar ceilalți, care nu completează declarația de impunere sau care nu infirmă faptul că locuiesc în Craiova, o să fie trecuți la Financiar cu această taxă de salubritate pe numărul de persoane care apar cu domiciliul la locuința respectivă. O să se trezească că au mai mult de plătit“, a mai precizat administratorul public. Totodată, în cazul clădirilor închiriate, taxa va fi suportată de chiriaș – care poate fi ori persoană fizică, ori juridică – și nu de către proprietar.
Odată cu plata acestei taxe, oamenii vor primi și pubele. Important este că plata taxei se poate face și lunar, nu doar anticipat, pe toată perioada anului. „Plata acestei taxe se poate face ori lunar, ori anticipat, la început de an, odată cu taxele și impozitele. Este o chestiune care ne plasează în normalitate și este și o repetiție pentru ceea ce urmează să se întâmple atunci când se va implementa masterplanul pentru deșeuri. Atunci când deșeurile din Dolj vor fi ridicate de un operator, tot județul va trebui să treacă la acest sistem de plată, banii urmând să se ducă la operator. Într-o lume normală, toată lumea produce gunoi și toată lumea plătește gunoi. Nu este corect față de cei care își plătesc serviciul de salubrizare să fie obligați să-i susțină pe cei câteva mii care nu au contract cu Salubritatea“, a conchis Radu Preda.
Persoanele interesate de regulament îl pot consulta pe site-ul www.primariacraiova.ro și pot trimite în scris propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare, până la data de 23 octombrie, la Centrul de Informații pentru Cetățeni din str. A.I. Cuza nr. 7, prin fax la 0251.411.561 sau prin e-mail, la [email protected] sau [email protected].

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS