17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljA murit generalul Nicolae Popa, fostul șef al jandarmilor doljeni

A murit generalul Nicolae Popa, fostul șef al jandarmilor doljeni

Nicolae Popa a condus jandarmii doljeni între anii 2004-2009
Nicolae Popa a condus jandarmii doljeni între anii 2004-2009

Șef al jandarmilor doljeni între anii 2004 – 2009, generalul de brigadă (r.) Nicolae Popa a murit miercuri, la vârsta de 58 de ani, în urma unor afecțiuni medicale.
Nicolae Popa s-a născut în localitatea Călimăneşti, Vâlcea, pe 13 iunie 1957. A copilărit și a urmat anii de școală și de liceu pe meleagurile natale, iar în anul 1979 a absolvit Şcoala Militară de Ofiţeri și a intrat în rândurile trupelor Ministerului de Interne.
Câțiva ani mai târziu, în 1987, Nicolae Popa a absolvit cursurile Facultății de Arme Întrunite din cadrul Academiei de Înalte Studii Militare, iar revoluția din 1989 l-a găsit la comanda Centrului de Instrucție Drăgășani. În timpul evenimentelor din decembrie 1989, unitatea din Drăgășani nu a înregistrat nici o pierdere de vieți omenești, iar militarii și-au îndeplinit toate misiunile.
După opt ani, în 1997, Nicolae Popa a terminat cursurile Facultăţii de Drept din cadrul Universității din Craiova. Pe parcursul carierei, a urcat treptele ierarhiei militare începând cu funcția de comandant de pluton până la cea de șef de inspectorat de jandarmi.
Din 2004 și până în mai 2005, Popa a fost șeful Comandamentului de Jandarmi Judeţean Dolj. În 2005, Comandamentul de Jandarmi Judeţean Dolj s-a transformat în Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Dolj (IJJ), la cârma noii instituții find numit tot Nicolae Popa.
În 2009, generalul Popa s-a pensionat, iar din august 2009, IJJ Dolj este condus de generalul de brigadă Florea Constantin.
Jandarmii doljeni spun că generalul Nicolae Popa este cel care a dus IJJ Dolj printre cele mai bune unități ale Jandarmeriei Române. „Sub comanda sa, unitatea a fost propulsată în rândul unităților fanion ale Jandarmeriei Române, prin rezultatele de excepție și modul exemplar de îndeplinire a misiunilor încredințate de către întregul personal din subordine. Amintim aici nenumăratele misiuni de asigurare a ordinii și liniștii publice în localitățile județului Dolj, protecția unor obiective importante pentru economia națională, pentru apărarea vieții și proprietății particulare pe timpul unor inundații catastrofale care s-au abătut asupra localităților riverane fluviului Dunărea. Păstrător al tradițiilor militar-culturale și spirituale ale Jandarmeriei Române, a militat și a participat la ctitorirea lăcașului de cult cu hramul „Sf. M. Mc. Gheorghe“, a Sălii Tradițiilor de Luptă și a contribuit substanțial la dezvoltarea bazei de asigurare tehnico-materială a unității“, au precizat reprezentanții IJJ Dolj.
Funeraliile cu onoruri militare vor avea loc vineri, începând cu ora 11.00, la Biserica „Hagi Enuș“. Generalul de brigadă (r.) Nicolae Popa va fi înmormântat tot vineri în Cimitirul Ungureni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS