27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFost șef al Finanțelor din Corabia, ridicat de DNA

Fost șef al Finanțelor din Corabia, ridicat de DNA

Procurorii DNA au descins din nou în orașul Corabia, Olt, de unde i-au ridicat pe fostul șef al Finanțelor Publice, un inspector fiscal, dar și un om de afaceri
Procurorii DNA au descins din nou în orașul Corabia, Olt, de unde i-au ridicat pe fostul șef al Finanțelor Publice, un inspector fiscal, dar și un om de afaceri

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunțat, miercuri, reținerea a trei persoane din orașul Corabia-Olt, acuzate de comiterea mai multor infracțiuni de abuz în serviciu și fals intelectual, respectiv instigare la comiterea acestor infracțiuni. Este vorba de Gabriel Vîță, fost șef administrație orășenească în cadrul Administrației Finanțelor Publice (AFP) Corabia, Vergilius Cernea, inspector principal în cadrul aceleiași instituții, dar și de Ciprian Burunția, administratorul mai multor societăți comerciale.
Anchetatorii au stabilit că, în perioada decembrie 2010 – iunie 2011, Vîță și Cernea, la cererea lui Burunția, au semnat și ștampilat mai multe adrese trimise unor unități bancare. Oamenii legii spun că „aceste documente conțineau mențiuni necorespunzătoare adevărului, respectiv faptul că împotriva firmelor administrate de Burunția Ciprian Bogdan au fost luate alte măsuri de executare silită. Prin aceasta, s-au ridicat/sistat în mod abuziv popririle ce fuseseră instituite pe conturile societăților administrate de inculpatul Burunția Ciprian Bogdan, ca urmare a unor debite datorate bugetului de stat. Acest lucru a permis reprezentanților societăților respective să beneficieze în interes propriu de sumele de bani aflate sau intrate ulterior în aceste conturi“. Procurorii DNA mai spun că „aceste acțiuni au avut ca urmare prejudicierea bugetului general consolidat al statului cu suma totală de 3.695.999 de lei, suma nerecuperată fiind în cuantum de 3.643.187 de lei, deși după momentul ridicării/sistării abuzive a popririlor a existat disponibil bănesc pentru executarea silită a creanțelor fiscale“.
Miercuri, cei trei inculpați au fost reținuți pe o perioadă de 24 de ore, urmând să fie duși la Tribunalul Dolj cu propunere de arestare preventivă.

Evaziune de peste șase milioane de euro

Unul dintre inculpații reținuți miercuri de procurorii DNA nu este la primul dosar penal. În iulie 2014, procurorii anticorupție din Pitești au dispus trimiterea în judecată a patru inculpați: Ciprian Burunția, Alexandru Dumitrescu, Ionuț Șapcă și Raluca Guinea. Aceștia au fost acuzați de constituirea unui grup infracțional, evaziune fiscală, spălare de bani și instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.
În acest dosar, anchetatorii au reținut că „în perioada decembrie 2010 – decembrie 2011, inculpații Burunția Ciprian Bogdan, Șapcă Ionuț și Dumitrescu Alexandru au constituit un grup infracţional organizat, iar prin intermediul societăţilor SC Bogcip Trans Invest SRL, SC Bogcip Trans Logistic SRL, SC Super El Con SRL, SC Astrate Logistic SRL şi SC Petcu Iony Comtur SRL au săvârşit fapte grave de evaziune fiscală, ca urmare a neînregistrării în contabilitatea acestor societăţi a unor venituri sau înregistrarea unor cheltuieli fictive aferente unor tranzacţii comerciale inexistente“. Astfel, prin societăți special înființate, inculpații cumpărau din țări UE, fără TVA, mărfuri alimentare (zahăr, ulei) sau nealimentare (fier beton, ciment, cărămidă), pe care le revindeau în țară cu TVA, taxă care nu era însă înregistrată, declarată și achitată bugetului general consolidat. Ulterior, societățile erau cesionate sau radiate. Prejudiciul adus bugetului de stat a fost calculat la suma totală de 26.959.953 de lei, aproximativ 6,3 milioane de euro.
Procurorii mai susțin că Raluca Guinea, în calitate de contabil, a întocmit evidența contabilă „contrar evidențelor de fapt, cu scopul de a induce în eroare organele de control fiscal și a ascunde sursa veniturilor realizate de către societățile implicate în sistemul de fraudare“.
Pe data de 17 iunie, anul acesta, cei patru inculpați au fost condamnați de judecătorii de la Tribunalul Argeș. Burunția a primit o pedeapsă de opt ani de închisoare, Dumitrescu – șapte ani şi opt luni, Șapcă – șapte ani, iar Raluca Guinea a fost condamnată la cinci ani de închisoare.
Din pedepsele primite de primii trei inculpați se scade perioada în care aceștia au fost arestați preventiv și la domiciliu (10 iunie 2014 – 17 iunie 2015).

Despăgubiri

Pe lângă pedepsele aplicate inculpaților, Tribunalul Argeș a dispus confiscarea a 1.962.824 de lei şi 6.393 de euro de la Burunția și a sumei de 1.121.884 de lei de la Dumitrescu. În plus, inculpații au fost obligați să achite ANAF suma de 26.959.953 de lei drept despăgubiri civile. Hotărârea Tribunalului Argeș a fost atacată de inculpați cu apel la Curtea de Apel Pitești, următorul termen de judecată fiind stabilit pentru 16 noiembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS