17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMariana Stanciu Dănăilă: „Banatu-i fruntea, dar și olteanul e afurisit“

Mariana Stanciu Dănăilă: „Banatu-i fruntea, dar și olteanul e afurisit“

Mariana Stanciu Dănăilă (dreapta), alături de Claudia Cocoş, realizatoarea emisiunii „Popas folcloric“ de la Alege TV
Mariana Stanciu Dănăilă (dreapta), alături de Claudia Cocoş, realizatoarea emisiunii „Popas folcloric“ de la Alege TV

Mariana Stanciu Dănăilă are multe lucruri de spus despre cântec, despre portul popular şi tradiţie, dar şi despre cele mai recente daruri muzicale pe care le-a pregătit publicului și pe care vrea să le adune într-un nou album.
Chiar dacă vine din Craiova, Banatul ne-a furat-o pentru că inima sa a fost cucerită de cântecul bănăţean. Adună aplauze, felicitări și aprecieri atunci când urcă pe scenă îmbrăcată în portul popular.
Timp de 15 ani, interpreta a fost membră a Ansamblului de muzică populară „Mugurelul“ care activa în Craiova. Alți 15 ani au trecut fără ca artista să mai fi urcat pe scenă, însă cântecul i-a rămas în suflet, iar de zece ani Mariana Stanciu Dănăilă a revenit în atenția publicului. Gândul o ducea mereu pe interpretă la cântecul popular pe care l-a iubit dintotdeauna. „Atâta timp cât omul are acest microb în suflet, muzica nu se poate lăsa. Încerc încet, încet să îmbin tot, să fiu alături și de familie, dar și pe scenă în fața publicului“, a spus artista.

„Familia este pe primul loc pentru mine“

Pentru a fi alături de familia sa, Mariana Stanciu Dănăilă a întrerupt activitatea muzicală și și-a crescut cele două fiice, Anda și Cristina, așa cum a știut mai bine. Sacrificiul făcut pentru familie este acum răsplătit de cele două fete pentru că ele au fost cele care și-au îndrumat mama să revină pe scenă. „Familia este pe primul loc pentru mine. Aveam fetele foarte mici și am vrut să știe și să vadă dragostea mamei pentru că, fiind un interpret de muzică populară, copiii își văd părinții mai rar, iar eu am vrut să fiu tot timpul lângă ele. Când ele au crescut au înțeles dragostea mea pentru cântec. Ele, dar și soțul meu m-au făcut să revin la muzică“, a povestit interpreta de muzică populară. Mariana Stanciu Dănăilă a cântat în spectacole alături de numeroși soliști de muzică populară consacrați, sub bagheta dirijorilor Ionel Budișteanu, Marcel Parnică sau Aurel Blondea. Interpreta a colaborat cu Ansamblul de muzică populară profesionist „Maria Tănase“ din Craiova, al cărui dirijor este Nicu Crețu. Acesta a fost cel care a făcut-o pe interpretă să realizeze că muzica este marea ei pasiune.

„Nu spun că nu-mi place muzica oltenească, dar consider că Banatu-i mai pătimaș“

Mariana Stanciu Dănăilă a fost cucerită de graiul cântecului bănățean, deși născută și crescută la Craiova. Chiar dacă acum abordează mai mult stilul bănățean, prima melodie pe care interpreta a cântat-o a fost „Jiule, pe malul tău“ a Mariei Lătărețu. Dragostea pentru folclor vine din familie, căci mama interpretei a fost solistă de muzică populară într-un ansamblu din Craiova. „Mama mea doinea foarte bine. Eu nu doinesc așa bine ca ea.
Mi-ar plăcea, dar nu reușesc“, a spus artista. Stilul bănățean a fost îndrăgit de interpretă pentru că bunica maternă era din Cenad, județul Timiș, iar vizitele prin Banat au făcut-o pe Mariana să îndrăgească graiul lor. „Nu spun că
nu-mi place muzica oltenească, dar consider că Banatu-i mai pătimaș. Ei spun că Banatu-i fruntea, dar nici olteanul nu-i de lăsat, e afurisit“, a spus Mariana Stanciu Dănăilă. Recent, interpreta de muzică populară a înregistrat melodii ce se vor regăsi pe următorul album care va fi lansat cât mai curând.
Claudia Cocoș

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS