13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTeatrul de Vară și Bariera Vâlcii, de la extaz la agonie

Teatrul de Vară și Bariera Vâlcii, de la extaz la agonie

Primul arc din cele cinci necesare pentru acoperirea tribunelor a ajuns zilele trecute la Craiova, din Moinești (Foto: Bogdan Grosu)
Primul arc din cele cinci necesare pentru acoperirea tribunelor a ajuns zilele trecute la Craiova, din Moinești (Foto: Bogdan Grosu)

A venit primul arc pentru tribuna de la Teatrul de Vară, dar trebuie să mai vină patru și nu se știe cum se va face plata. Pe strada Bariera Vâlcii din Craiova s-a asfaltat o porțiune de drum săptămâna trecută, dar de atunci nu se mai mișcă nimic pentru că fie nu sunt materiale, fie muncitorii nu sunt plătiți. Pentru municipalitate, acestea sunt cele două proiecte cu riscul cel mai mare de a nu fi finalizate până la sfârșitul anului și la ambele este vorba de bani sau modalități de plată.

Reabilitarea Teatrului de Vară din Parcul „Nicolae Romanescu“ pare să fi scăpat, cel puțin momentan, de riscul de a nu se încheia până la finele anului. Primul arc de cerc din cele cinci care sunt necesare pentru acoperirea tribunei a ajuns zilele trecute pe șantier. Acesta a fost adus din țară și nu din străinătate, așa cum declarau reprezentanți ai municipalității în trecut. Totuși, rămâne de văzut cum vor fi plătite celelalte arce, așa că și acesta rămâne un proiect cu risc, alături de reabilitarea străzii Bariera Vâlcii.
„Sperăm să se termine. Sunt două lucrări cu riscul de a nu fi finalizate până la sfârșitul acestui an. Noi suntem în șantier. Cât suntem noi acolo, lucrează. Când plecăm noi, nu mai lucrează. La Teatrul de Vară a fost un proiect futurist față de ceea ce se poate realiza în România. Până la urmă, astăzi (marți – n.r.) am reușit să vedem un arc executat la Moinești adus aici și urmează să vină și celelalte patru. Dar constructorul Atlas este în insolvență și trebuie să ne întâlnim cu lichidatorul judiciar al firmei ca să vedem cum se poate face plata către Moinești pentru a se putea finaliza lucrarea. Constructorul ne spune că se finalizează cu condiția să se plătească aceste arce“, a explicat primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu.

Pe cine încălzește avizul de neconformitate?

Primăria vrea să dea aviz de neconformitate societății Imob Lux Construct (actuala Imob Infrastructură - n.r.) la finalizarea lucrărilor (Foto: GdS)
Primăria vrea să dea aviz de neconformitate societății Imob Lux Construct (actuala Imob Infrastructură – n.r.) la finalizarea lucrărilor (Foto: GdS)

Pe de altă parte, pe strada Bariera Vâlcii, lucrurile sunt din ce în ce mai incerte. Muncitorii au încetat să se miște de la ultima asfaltare de săptămâna trecută. GdS a prezentat situația de pe strada Bariera Vâlcii de nenumărate ori, iar municipalitatea spune că nu poate să facă mare lucru, având în vedere că sunt tot probleme de ordin financiar la mijloc, în interiorul firmei constructoare. Totuși, primăria vrea să acorde un aviz de neconformitate societății Imob Lux Construct (actuala Imob Infrastructură) la finalizarea proiectului, pentru modul în care s-a ocupat de această lucrare. Nu se știe, însă, cu ce va ajuta acest aviz, care nu îi va mai permite firmei în cauză să participe la lucrări organizate de Primăria Craiova, dacă lucrările nu se vor încheia la timp și se va pierde o parte din finanțarea europeană. „Pe Bariera Vâlcii suntem foarte deciși ca, la sfârșitul lucrării, să dăm aviz de neconformitate firmei Imob Lux, care, de asemenea, a intrat în insolvență. Sunt destul de puțini muncitori în șantier și aceia care sunt nu prea lucrează pentru că probabil nu sunt plătiți. Lucrează foarte greu. Și astăzi (marți – n.r.) am fost în șantier, am stat de vorbă cu ei, aruncă totul pe faptul că nu mai au materiale. (…) Toată vara au stat și acum s-au trezit, în octombrie, că mai e puțin, vine frigul și trebuie să termine“, a mai declarat primarul. Așadar, pentru Bariera Vâlcii, semnele de întrebare privind finalizarea lucrării sunt din ce în ce mai multe. Reamintim că liderul de asociere al contractului Bariera Vâlcii – Caracal – Râului, Tel Drum SA, a preluat o parte dintre atribuțiile Imob Infrastructură pe strada Bariera Vâlcii, încheindu-se o minută prin care Tel Drum să asigure plata materialelor necesare finalizării lucrărilor.

Strada Prelungirea Teilor, asfaltată de săptămâna viitoare?

Pentru că pe strada Bariera Vâlcii nu se știe când se vor încheia lucrările și oamenii din cartier rămân în continuare fără o ieșire decentă în Centura de Nord a Craiovei, municipalitatea a decis, într-un final, să asfalteze strada Prelungirea Teilor. Motivele asfaltării târzii au fost, după cum a explicat primarul Lia Olguța Vasilescu, branșamentele care mai erau de realizat pe strada respectivă în urma lucrărilor pe masterplanul de apă și canalizare. Asfaltarea ar urma să înceapă în următoarele zile. „De săptămâna viitoare vrem să intrăm pe Prelungirea Teilor ca să avem măcar cealaltă variantă de ieșire din cartier asfaltată, pusă la punct“, a mai precizat primarul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS