11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDin cosemnatari, dușmani - Război între administratori pe prejudiciul de la Târgul Municipal

Din cosemnatari, dușmani – Război între administratori pe prejudiciul de la Târgul Municipal

Claudiu Neagoe a semnat și el contractul păgubos pentru târgul de pe Caracal, dar legea nu îl trage la răspundere. La aflarea veștii că Piețele îl vor da în judecată și pe el pentru a recupera prejudiciul de la Târgul Municipal Zilnic, Cătălin Resceanu nu a dorit să comenteze. (Foto: Arhiva GdS)
Claudiu Neagoe a semnat și el contractul păgubos pentru târgul de pe Caracal, dar legea nu îl trage la răspundere. La aflarea veștii că Piețele îl vor da în judecată și pe el pentru a recupera prejudiciul de la Târgul Municipal Zilnic, Cătălin Resceanu nu a dorit să comenteze. (Foto: Arhiva GdS)

Scandalul pe prejudiciul estimat de Curtea de Conturi a României la suma de 100.000 de euro în ceea ce privește Târgul Municipal Craiova continuă. Claudiu Neagoe, actualul administrator al Piețelor și fost director tehnic, intenționează, pentru a recupera banii, să-l dea în judecată pe fostul său coleg și fost administrator al societății, Cătălin Resceanu, dar și pe reprezentanții societății Texind SA, care au închiriat către Piețe, la începutul anului 2013, terenul de pe strada Caracal. Pentru acesta, controlorii financiari au stabilit că s-a plătit chirie în mod nejustificat timp de cinci luni, în baza vestitului contract păgubos pentru Târgul Municipal. Administratorul de acum, Claudiu Neagoe, face parte dintre semnatarii contractului și poate fi și el tras la răspundere, conform Legii societăților comerciale, dacă, având cunoștință de neregulile săvârșite de predecesorul său imediat, nu le comunică auditorilor financiari sau cenzorilor.

În februarie 2015, Curtea de Conturi a României a publicat raportul de control pe anul 2013 de la SC Piețe și Târguri Craiova SRL. În urma verificărilor, controlorii au estimat prejudicii de 462.000 de lei (104.000 de euro) din contractul pe care Piețele îl încheiaseră, pe 8 ianuarie 2013, cu societatea Texind SA, pentru suprafața de 32.000 mp de teren de pe strada Caracal, acolo unde se află acum Târgul Municipal Zilnic. Reprezentanții Curții de Conturi au notat, la acea vreme, că SC Piețe și Târguri Craiova SRL „s-a angajat ca de la data semnării să plătească o chirie lunară de 15.000 de euro, fără ca în contract să se prevadă clauze concrete cu privire la obligațiile părților“, se arată în raportul de control. Totodată, Texind SA, așa cum GdS arătase încă din primele luni în care au început lucrările la noul târg, „abia în luna iulie 2013 a obținut autorizația de construire (nr. 776/2013), iar potrivit procesului-verbal nr. 18.109/2013, în luna august 2013 lucrările asumate nu erau finalizate“. În consecință, „pentru perioada februarie – iunie 2013, entitatea controlată (SC Piețe și Târguri Craiova – n.r.) a acceptat și a plătit lunar chirie fără nici o justificare legală“, mai spunea raportul Curții.

Ieri prieteni…

Contractul buclucaș pentru închirierea terenului pe care a fost amenajat  Târgul Municipal Zilnic a fost semnat și de fostul administrator, Cătălin Resceanu,  dar și de actualul, Claudiu Neagoe
Contractul buclucaș pentru închirierea terenului pe care a fost amenajat
Târgul Municipal Zilnic a fost semnat și de fostul administrator, Cătălin Resceanu,
dar și de actualul, Claudiu Neagoe

Reamintim că, la data semnării contractului, administratorul SC Piețe era Cătălin Resceanu, iar actualul administrator, Claudiu Neagoe, era director tehnic, şi ambii și-au dat binecuvântarea scrisă pentru acest document. Contractul dubios a fost făcut public la presiunea GdS de-abia în vara lui 2013 și a avut o poveste destul de încâlcită. Acesta a fost realizat „pe genunchi“, având în vedere că locatorul, Texind SA, a avut ca unică obligație să realizeze niște barăci din lemn la începuturile târgului, iar Piețele nu au avut nici o posibilitate să realizeze investiții, nefiind terenul lor. Și uite-așa au ajuns comercianții din Târgul Municipal Zilnic să vândă marfa în ploaie, nămoale și fără nici o speranță că se va mai realiza vreo investiție care să le îmbunătățească puțin condițiile de vânzare.
Prezent în studiourile Alege TV la începutul verii și întrebat cum a fost posibil ca un contract atât de prost să treacă de ochii primarului, acesta a răspuns că primarul nu are nici o legătură cu contractele făcute de regiile subordonate. „Să știți că nu intervin în nici o regie. Le-am spus absolut tuturor directorilor de regii că ceea ce semnează este strict responsabilitatea lor și trebuie să o gândească foarte bine, pentru că pot să răspundă inclusiv penal“, declara atunci primarul.
La câteva luni de la publicarea raportului Curții de Conturi, conducerea actuală a Piețelor a contestat documentul, însă fără succes. Curtea de Conturi a respins contestația, însă fără a specifica exact cine trebuie să plătească prejudiciul estimat la aproximativ 100.000 de euro. După aceea, la sfârșitul acestei veri, Piețele au cerut suspendarea executării actului administrativ emis de Curtea de Conturi și Camera de Conturi Dolj, cerere care a fost respinsă, dar la care Piețele pot face recurs. În paralel, Piețele au acționat în instanță pentru contestarea actului administrativ fiscal Curtea de Conturi a României – Comisia de soluționare a contestațiilor și Camera de Conturi Dolj, iar acestui proces nu i-a fost dat încă un termen.

…azi dușmani

În urmă cu câteva zile, însă, chiar unul dintre semnatarii contractului din 2013, Claudiu Neagoe, acum la rândul său administrator, a anunțat că Piețele vor face noi demersuri pentru a recupera prejudiciul. Concret, Neagoe se va îndrepta împotriva fostului său coleg și șef, Cătălin Resceanu, alături de care a semnat contractul, invocând Legea societăților comerciale, în care este stipulat că doar administratorul răspunde în cazul unui prejudiciu, dar și împotriva societății Texind SA, controlată de fostul lider PSD Andi Gaiu. „SC Piețe și Târguri Craiova SRL are pe rolul instanţelor de judecată, în prezent, o cerere de suspendare a punerii în aplicare a deciziei Curţii de Conturi privind începerea recuperării prejudiciului, cerere care, în primă fază, a fost respinsă, în perioada imediat următoare urmând să se judece recursul. În urma pronunţării recursului, în cazul în care acesta va fi în favoarea Curţii de Conturi, SC Piețe și Târguri Craiova SRL va întreprinde măsuri urgente pentru începerea recuperării prejudiciului estimat. În cazul în care prejudiciul estimat nu va fi recuperat pe cale amiabilă într-un timp cât mai scurt, SC Piețe și Târguri Craiova SRL va acţiona în judecată atât pe fostul administrator al societăţii, în baza Legii societăţilor comerciale, pentru efectuarea unor plăţi nejustificate, cât şi, implicit, firma SC Texind, pentru încasarea unor sume nejustificate. Prin urmare, SC Piețe și Târguri Craiova SRL va merge în paralel cu cele două procese. Este vorba atât de solicitarea de anulare a deciziei Curţii de Conturi, cât şi de acţiunea în justiţie privind recuperarea prejudiciului“, se arată într-un răspuns oficial transmis de Piețe și Târguri.

Ce spune legea?

Conform Legii societă­ților comerciale nr. 31/1990 reactualizată, responsabili de prejudiciul constatat de Camera de Conturi sunt și fostul administrator al Piețelor, Cătălin Resceanu, dar și actualul administrator, Claudiu Neagoe. Legea prevede următoarele la articolul 144 cu 2: „Administratorii răspund faţă de societate pentru prejudiciile cauzate prin actele îndeplinite de directori sau de personalul încadrat, când dauna nu s-ar fi produs dacă ei ar fi exercitat supravegherea impusă de îndatoririle funcţiei lor“. Două alineate mai încolo legea spune următoarele:„ Administratorii sunt solidar răspunzători cu predecesorii lor imediaţi dacă, având cunoştinţă de neregulile săvârşite de aceştia, nu le comunică cenzorilor sau, după caz, auditorilor interni şi auditorului financiar“.
Contactat de GdS pentru un punct de vedere, fostul administrator al Piețe și Târguri, Cătălin Resceanu, a preferat să nu comenteze această acțiune a Piețelor care îl privește în mod direct. La rândul său, patronul Texind SA, Andi Gaiu, a comentat, scurt: „Fără cuvinte“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS