12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCrește numărul școlilor și grădinițelor particulare din Dolj

Crește numărul școlilor și grădinițelor particulare din Dolj

Elevi de la Școala particulară „Ethos“, la ore de pregătire suplimentară (Foto: GdS)
Elevi de la Școala particulară „Ethos“, la ore de pregătire suplimentară (Foto: GdS)

Învățământul particular începe să se dezvolte și în județul Dolj. Dacă în 2010 erau zece unități școlare acreditate sau autorizate, în prezent sunt 18 astfel de unități școlare. Există toate formele de învățământ, însă este în creștere numărul grădinițelor și al școlilor postliceale, după cum arată statisticile. Cea mai recentă unitate școlară deschisă pentru copiii este Grădinița „Little Diamonds“ din Craiova, înființată în anul școlar anterior, dar inclusă în rețeaua școlară autorizată din acest an. Potrivit anunțului făcut de Ministerul Educației, începând cu 1 septembrie, toate aceste unități vor beneficia și de finanțare de la buget pentru fiecare elev. Până în acest moment, banii nu au ajuns la unitățile școlare, iar managerii spun că se descurcă ca și până acum, din taxele plătite de copii sau din banii luați de la fundații.

Unitățile școlare par­ticulare funcțio­nează pe parte edu­ca­țională conform Legii Educației Naționale, în sensul că preșcolarii și elevii parcurg obligatoriu curriculumul pentru nivelul de învățământ la care sunt înscriși. Și personalul care predă trebuie să urmeze cursuri de calificare și să aibă grade didactice. Totodată, aceste unități școlare se subordonează tot Inspectoratului Școlar Județean Dolj. În aceste condiții, în Dolj sunt 18 unități școlare particulare.
„La nivelul județului sunt șase grădinițe, un liceu tehnologic, opt școli postliceale, două şcoli primare și o școală gimnazială. Acestea sunt: Şcoala primară Romano-Catolică cu Grădiniţa Romano-Catolică «Sfântul Anton», Grădiniţa «Axia», Grădiniţa «Teddy Bear», Grădinița «RayKids», Grădinița «Little Diamonds», Grădinița ecologică «Madona Dudu», Liceul Tehnologic UCECOM «Spiru Haret», Şcoala şi Grădiniţa «Ethos», Şcoala primară «Terra Veda» şi şcolile postliceale «Sfântul Ştefan», «Christiana», «Gheorghe Ţiţeica» Craiova și Școala postliceală «Gheorghe Țițeica» Calafat, şi «Sfântul Iosif», San Eco Med, Edunet, «Elisabeth Queen» din Filiași“. În ceea ce privește condițiile de funcționare, opt unități școlare sunt autorizate și zece sunt acreditate. În plus, de la 1 septembrie anul acesta, primesc și finanțare de bază de la Ministerul Educației, care oferă, fără discriminare din punct de vedere al formei de organizare a învățământului de stat, particular sau confesional, pe fiecare nivel de structurare a învățământului preuniversitar, finanțare conform articolelor 9 și 101 din Legea Educației Naționale“, a precizat inspectorul școlar Nicoleta Lițoiu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Dolj.

Liceul UCECOM, în urmă cu plata salariilor

Finanțarea asigurată de stat este așteptată de toți managerii de unități școlare particulare. Directorul Liceului UCECOM Craiova susține că finanțarea de la bugetul de stat ar asigura cheltuielile cu salariile personalului. Deși unitatea de învățământ are peste 500 de elevi, managerul Ionică Ion susține că taxele de la elevi sunt colectate foarte greu și în aceste condiții este în urmă cu o lună la plata salariilor.
„Partea financiară este asigurată de noi din taxele pe care le plătesc elevii. Din acești bani plătim salarii, personalul și utilitățile. Nu plătim impozit pe profit decât pe clădirile pe care le închiriem. Practic, din închirieri reușim să mai facem rost de sume suplimentare pentru a acoperi cheltuielile. Ne descurcăm destul de greu pentru că, de exemplu, pe perioada verii elevii nu plătesc taxele și suntem în urmă cu o lună la plata salariilor. Avem 50 de angajați și nu am colectat suficienți bani pentru a fi cu salariile la zi. Am fost informați că vom primi finanțare de la stat. De 960 de lei ar fi nevoie la liceu, dar până acum banii nu au ajuns“, a precizat directorul școlii, Ionică Ion. Liceul Tehnologic UCECOM are în componența sa școală profesională și liceu de zi, unde taxele sunt de 1.400 de lei pe an, la seral se plătesc 2.000 de lei pe an, iar la școala postliceală taxa este de 1.500 de lei pe an. Pe lângă aceste forme de învățământ, sunt și cursuri de calificare. Directorul școlii spune că la învățământul liceal numărul elevilor este fluctuant.

Postlicealele cresc numeric

Nu aceeași situație este la învățământul postliceal. Majoritatea școlilor postliceale înființate școlarizează asistenți medicali și asistenți de farmacie. Directorii acestor unități spun că finanțarea este asigurată numai din taxe, care acoperă cheltuielile de personal, utilități, dar și chiria. „Școala postliceală funcționează cu taxe de la elevi. Este 1.800 de lei taxa pe an pentru a școlariza asistenți medicali și asistenți de farmacie. Profesorii care predau sunt angajați cu forme legale, selectați din rândul asistenților medicali și medici. Sunt plătiți cu 12 lei net pe oră pentru partea teoretică și 10 lei net pe oră pentru practică. Au foarte multe ore de pregătire practică. De exemplu, din 120 de ore pentru asistenți medicali, 70 de ore sunt de formare practică. Nu sunt salarii foarte mari. Un cadru didactic ajunge la 500 de lei pe lună net. La buget se încadrează personalul cu grade didactice, aici sistemul de plată este în regim de plată cu ora, pentru că mai au și alte activități. Avantajul este că avem autonomie în selecția cadrelor didactice. Contractele sunt anuale și dacă nu își îndeplinesc atribuțiile putem renunța ușor în anul școlar următor. Pentru a angaja un asistent medical să predea trebuie să aibă o vechime de minimum cinci ani în spital. De regulă, cei care predau asigură și practica în spitalele din Craiova. Avem și proiecte europene, prin care 30-40 de cursanți fac practică și în spitale din Italia. Nu plătim taxe la stat pe profit, doar profesorii, utilitățile și chiria pe spațiu, care este de trei euro pe metrul pătrat. Avem doar două grupe. Financiar se pot acoperi cheltuielile, dar nu iese mare profit“, a precizat Cornelia Pasăre, directorul Școlii Postliceale Edunet.

Școli și grădinițe cu taxe sau finanțate de fundații

În ceea ce privește învățământul preșcolar, primar și gimnazial, oferta privaților este variată. Există grădinițe particulare cu taxă de peste 700 de lei pe lună pentru fiecare copil, sumă în care sunt incluse cursuri și activități educative conform curriculumului național, activități extrașcolare, curs de limba engleză, rechizite și materiale didactice, gustare zilnică de fruct. Ca alternativă sunt școlile și grădinițele înființate pe fundații, unde părinții nu plătesc taxă. Un exemplu este Școala „Ethos“ din Craiova. „Finanțarea este asigurată prin fundația «Ethos» din Elveția. Părinții nu plătesc taxă. Avem și serviciu de transport externalizat, avem contract cu o firmă particulară. Ceea ce plătesc copii este masa de prânz, dar prețurile sunt mici, trei-cinci lei un fel de mâncare. În rest, manualele sunt asigurate de la Ministerul Educației. Copiii sunt beneficiari ai programului “Laptele și cornul“. Părinții nu plătesc nici o taxă de școlarizare și nici fondul școlii sau fondul clasei. În plus, elevii de clasa a VIII-a au în program ore suplimentare de pregătire la disciplinele la care susțin Evaluarea Națională“, a precizat Dan Vieru, coordonator învățământ gimnazial. Spre deosebire de școlile particulare, părinții trebuie însă să le asigure elevilor rechizite școlare și caiete auxiliare speciale pe care să lucreze la clasă. Școala are 267 de elevi. La grădiniță, conform managerului, sunt opt grupe de preșcolari, din care șase în Craiova și două grupe la Filiași.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS