21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCabinetele medicale școlare încearcă să ia notă de trecere

Cabinetele medicale școlare încearcă să ia notă de trecere

Cabinetele medicale școlare lipsesc din satele doljene. În orașele din județ există însă o cameră sau două în care medicul poate consulta elevii cu probleme. Un medic se ocupă cam de 1.500-2.000 de elevi. Unele școli au și cabinet stomatologic, dar aparatura este veche de zeci de ani, în cele mai multe cazuri. De regulă, stomatologul poate doar să calmeze durerile copilului și să facă prevenție.

Cabinetele medicale școlare din județul Dolj încearcă să reziste cu dotări minime și prin îndârjirea câtorva medici care luptă zilnic să resusciteze medicina școlară. Dacă în orașele doljene vorbim de cabinete medicale școlare care dispun de dotări minime, la sate nici nu există cabinete. Dacă în alte state ale UE educaţia medicală şi sănătatea copilului sunt prioritare, iar în școli există cabinete medicale dotate cu aparatură nouă și materiale sanitare pe măsură, la noi, medicina școlară este un fel de Cenușăreasă a sistemului.
Există un barem minim al dotărilor pe care cabinetele trebuie să îl respecte. Însă, cabinetelor medicale școlare le lipsește o trusă medicală de urgență, necesară mai ales în cazul competițiilor sportive. „Dotările din baremul minim sunt asigurate, cu unele lipsuri în anumite perioade. În general, dacă există o bună colaborare cu directorul școlii, problemele se rezolvă. Primăria este instituția care trebuie să asigure acest necesar. Dotarea minimă presupune moblierul care există în toate cabinetele medicale școlare și care este mai vechi în majoritatea cabinetelor. În dotare mai intră canapeaua de consultație, taliometre (dispozitive de măsură, control și diagnostic), optotipuri (tablouri tip cu litere sau cifre de forme și dimensiuni bine definite, destinate controlului vederii – n.r.), dulapul de medicamante și un cântar. Nu se poate vorbi de o trusă medicală de urgență, care ar fi utilă medicilor de școală, mai ales că ei sunt dirijați să supravegheze și competițiile sportive, dar pentru medicina de prevenție există dotarea minimă“, a precizat dr. Cristiana Ciovică, medic primar igienă în cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Dolj.

„Există cabinete stomatologice și medici, dar dotarea este dezastruoasă, sunt aceleași aparate de 40 de ani“

Toate unitățile de învățământ din mediul urban sunt acoperite din punct de vedere al asistenței medicale școlare. În rural, medicul de familie este cel în care se pune baza. Există un singur cabinet școlar lângă Calafat, în localitatea Golenți. Dr. Cristiana Ciovică spune că ar fi necesar un medic școlar și în aceste localități, mai ales că legea spune că fiecare școală trebuie să aibă un cabinet medical. „În rural este o problemă. Medicul de familie nu poate mereu să se ocupe de educația pentru sănătate a familiilor și mai ales a copilului. În colectivitate, urmărește copilul din punct de vedere al dezvoltării fizice, face triajul epidemiologic, asigură supravegherea bolilor cronice sau acute, dar educația pentru sănătate este lăsată pe planul doi pentru că nu există timp. Și în urban un medic are arondate câteva școli, cam 1.500-2.000 de copii sunt supravegheați de fiecare medic. Ar fi necesar și un medic școlar în unitățile din rural, mai ales că din punct de vedere legal ordinele permit înființarea acestor cabinete și este specificat că orice școală, indiferent că este în mediul rural sau urban, trebuie să aibă un cabinet medical“, a spus medicul din cadrul DSP Dolj.
Lipsurile cele mai mari sunt însă la cabinetele școlare stomatologice, unde aparatura costisitoare nu a mai fost înlocuită de zeci de ani în cazul multor unități de învățământ. „Aici suntem pe minus clar. Există cabinete și medici, dar dotarea este dezastruoasă, sunt aceleași aparate de 40 de ani. În aceste cabinete se desfășoară, în principal, ore de educație medicală și de prevenție“, a adăugat dr. Cristiana Ciovică.

Mai multe medicamente în barem

Asta ne arată și realitatea din teren. Cabinetul medical al Liceului Energetic din Craiova se află în spatele căminului unde sunt cazați elevii. După niște uși vechi din lemn îl găsim pe singurul medic generalist care lucrează aici. Medicului nu-i place să se plângă de condițiile în care lucrează și precizează că pentru activități de prevenție și afecțiuni minore poate ajuta elevii cu ceea ce are. O binevenită schimbare ar putea să apară însă în baremul de medicamente stabilit de Ministerul Sănătății. „În acest cabinet școlar lucrez eu și o asistentă medicală. Sunt zile în care vin și 25 de copii la cabinet pentru consultații, dar și zile în care vin mai puțini. Poate ar trebui să se schimbe puțin baremul de medicamente. Serviciul Public Management Spitale, Cabinete Medicale și Creșe din Municipiul Craiova de care aparținem se îngrijește de medicamentele necesare, însă am avea nevoie de mai multe medicamente care să intre în acest barem, astfel încât să poată fi achiziționate. Ministerul Sănătății ar putea face aceste modificări. Acum doi ani s-au făcut ultimele schimbări în ceea ce privește acest barem“, a spus dr. Daniela Rădoi, medic de familie cu competență pe medicina școlară.

„Din păcate, nu putem să le asigurăm tratament complet“

La Liceul Energetic găsim și un cabinet stomatologic. Scaunul pe care medicul ar trebui să lucreze este același de când s-a deschis cabinetul. Elevii nu se încumetă să se trateze aici. Un scaun stomatologic nou ar costa aproximativ 10.000 de euro, după cum ne-a spus dr. Loredana Marcu, medic stomatolog al liceului. „Sunt destui copii din mediul rural ai căror părinți nu își permit să le plătească un tratament stomatologic, și, din păcate, noi nu putem să le asigurăm un tratament complet, calmăm durerile, facem drenaje, dar pentru tratamentul de fond nu există materiale. Ar trebui pusă și gresie în cabinet. La elevii mici, tratamentul stomatologic se desfășoară în prezența părinților, iar în momentul în care aceștia vin și văd cum arată cabinetul spun că preferă să meargă în altă parte. Așa că activitatea se bazează mai mult pe prevenție și consultație. Eu sunt aici din 2006 și am înțeles că acest scaun stomatologic este în cabinet de când s-a înființat liceul“, a declarat dr. Loredana Marcu, medic stomatolog.

„Medicul își face treaba cum poate“

Și scaunul stomatologic pa care ar trebui tratați elevii Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti“ este mult prea vechi. „Cabinetul de medicină dentară are un scaun destul de vechi, mai avem puțin și intrăm în zona antichităților. Medicul își face treaba cum poate. Am încercat să sprijinim activitatea cabinetelor cu asigurarea unor frigidere, cu păstrarea curățeniei, cumva ne-am dorit să compensăm lipsa acestor aparate, care poate s-ar impune să fie mai moderne, printr-o igienă convenabilă“, a precizat Carmen Ştefănescu, director adjunct al Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti“.
La dispoziția elevilor din acest liceu se află și un cabinet de medicină generală. Aici lucrează doi medici care asigură atât îngrijirea copiilor care învață de dimineață, cât și a celor care au ore după-amiază. Medicamentele sunt cele care au ridicat probleme. „Din punct de vedere al asigurării personalului medical, stăm bine. La cei 2.500 de elevi, pe lângă medici avem și două asistente medicale care sunt la cabinetul școlii și un alt asistent medical la grădiniță. Elevii care încep orele la 7.30, dar și cei care pleacă din școală la 19.30 găsesc în permanență un medic și un asistent. Problema este că dotarea cabinetelor noastre este modestă. Am reușit să suplinim eventualele lipsuri în privința medicamentelor din fondurile Asociației Părinților Buzeșteni, de aici am achiziționat medicamentele și materiale sanitare de care a fost nevoie de fiecare dată când medicii ne-au solicitat“, a completat Carmen Ştefănescu.

„Pentru medicamente, suntem în procedură de achiziție“

Director general al Serviciului Public Management Spitale, Cabinete Medicale şi Creşe, din cadrul Primăriei Craiova, Anca Ilie, a precizat că medicamentele vor apărea. „Legat de cabinetele medicale, noi ne ocupăm de salarii, medicamente, materiale sanitare. Altceva nu mai ține de noi. Ei au un barem de dotare în funcție de vâsta copiilor și noi numai acele medicamente trecute în barem le putem cumpăra, în funcție de cerințe. Acum, pentru medicamente suntem în procedură de achiziție“, a declarat Anca Ilie, director general al Serviciului Public Management Spitale, Cabinete Medicale şi Creşe, din cadrul Primăriei Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS