16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljJudecătorea Marinescu, ținută sub control judiciar

Judecătorea Marinescu, ținută sub control judiciar

Judecătoarea Carmen Marinescu a fost arestată preventiv pe 24 martie și a fost eliberată din arest două luni mai târziu, pe 12 mai (Foto: Arhiva GdS)
Judecătoarea Carmen Marinescu a fost arestată preventiv pe 24 martie și a fost eliberată din arest două luni mai târziu, pe 12 mai (Foto: Arhiva GdS)

Curtea de Apel Craiova a hotărât, ieri, să mențină măsura controlului judiciar față de judecătoarea Carmen Marinescu, fosta președintă a Tribunalului Olt, acuzată că a primit 200.000 de euro de la familia lui Bercea Mondial pentru a-l elibera pe acesta din arest. Instanța a luat aceeași hotărâre față de ceilați trei inculpați din acest dosar de corupție, printre care se numără soțul judecătoarei Marinescu și un avocat din Olt.
Procurorii Direcției Nați­o­nale Anticorupție (DNA) din Craiova au reținut că, în cursul anului 2011, judecătoarea Marinescu a primit mită de la familia lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, suma de 200.000 de euro. În schimbul banilor, judecătoarea ar fi încercat să-l scoată din pușcărie pe Anghel, care era judecat de Tribunalul Olt într-un dosar de tentativă de omor. „Suspecta Marinescu Eugenia Carmen, magistrat judecător, a pretins și a primit, prin intermediul inculpatului Cismaru Dumitru – avocat în cadrul Baroului Olt, de la o persoană denunțătoare, suma de 200.000 de euro, pentru a dispune cercetarea în stare de libertate a unui inculpat din familia denunțătorului și pentru a pronunța o soluție pe fond favorabilă acestuia, respectiv de achitare sau de condamnare la o pedeapsă neprivativă de libertate, dar și pentru a interveni, în același scop, pe lângă ceilalți judecători care urma să judece cauza“, au precizat anchetatorii. S-a mai stabilit că, din cei 200.000 de euro, judecătoarea Marinescu și soțul său au achiziționat trei suprafețe de teren și o casă, două dintre aceste achiziții nefiind menționate în declarațiile de avere ale magistratei. În dosarul în care judecătoarea Marinescu este acuzată de luare de mită, trafic de influenţă şi fals în declarații mai este cercetat și soțul magistratei, Severus Marinescu, dar și al patrulea inculpat, Ilie Bucă.
Severus Marinescu și avocatul Cismaru au fost arestați preventiv pe 21 martie, iar judecătoarea Marinescu trei zile mai târziu, pe 24 martie. În schimb, Ilie Bucă a fost pus sub control judiciar.
Cei patru inculpați au fost trimiși în judecată la începutul lunii mai, lună în care soții Marinescu și Dumitru Cismaru au fost eliberați din arest.
Miercuri, Curtea de Apel Craiova a hotărât să mențină măsura controlului judiciar în cazul celor patru inculpați, însă hotărârea judecătorilor craioveni nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea Supremă. Tot miercuri, instanța a hotărât să trimită la Curtea Supremă o cererea de strămutare a dosarului formulată de judecătoarea Marinescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS