15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTeatrul din Caracal, în căutarea strălucirii de altădată

Teatrul din Caracal, în căutarea strălucirii de altădată

Teatrul Naţional este bijuteria arhitectonică a orașului Caracal. O clădire impunătoare, o operă de artă care ne arată că civilizaţia şi cultura sunt prezente de mult timp în regiunea noastră. După ce a stat închis 22 de ani, acum pe scena sa au loc festivaluri naționale și internaționale.

Închis și redeschis, Teatrul din Caracal a supraviețuit problemelor de orice fel. Piatra de temelie a fost pusă în 1896, planurile arhitecturale aparținându-i arhitectului austriac Franz Bileck. Nevoia de artă a fost cea care a îndemnat la construirea teatrului. „În Caracal existau foarte mulți moșieri care aveau afaceri în zonă și nevoia de teatru i-a determinat să constituie un comitet organizator, care a luat inițiativa construirii acestei clădiri. Teatrul a fost făcut cu bani veniți din contribuții proprii și de la bugetul local al administrației de la vremea respectivă“, a explicat Florian Teodorescu, managerul Centrului Cultural Municipal Caracal.

În pas cu Europa

Teatrul din Caracal a fost inaugurat în decembrie 1901, iar în aceeași perioadă s-au construit Teatrul din Iași și Ateneul Român. „Se făcea ceva asemănător cu ceea ce se întâmpla în Europa atunci. Era un curent de construire a unor edificii culturale. A funcționat până în 1987, când au existat câteva proiecte, unul dintre ele de modificare, practic trebuia mutat cam 100 de metri mai jos, astfel încât să se formeze un centru civic. Un alt proiect a fost cel de reabilitare, asta din cauza faptului că se deteriorase după cutremurele care avuseseră loc. Numai că a venit decembrie 1989 și s-a intrat într-un impas financiar. Fondurile alocate pentru teatru au fost puține și refacerea lui a fost tergiversată până în anul 2007, când Ministerul Culturii a luat decizia să aloce bani prin Oficiul Național de Patrimoniu și a investit în doi ani peste 130 de miliarde“, a adăugat Florian Teodorescu.

Nume mari pe scena teatrului

În aprilie 2009 a fost redeschis publicului. Din 1901, pe scena teatrului au evoluat mari nume ale culturii române, precum: George Vraca, Grigore Vasiliu Birlic, Dina Cocea, Eugenia Zaharia, Remus Comăneanu, Constantin Tănase. Tot aici a ținut conferințe Nicolae Iorga și a cântat George Enescu. Acum, teatrul are spectatori din toate județele Olteniei. „După ce a fost redeschis, majoritatea teatrelor din București au venit la Festivalul Național de Teatru organizat de Teatrul din Caracal împreună cu Mișcarea de rezistență și Marius Tucă, care a sprijinit mișcarea artistică de aici. Avem și un Festival Național de Teatru pentru Tineret, se numește «Festin», iar anul acesta a ajuns la a VII-a ediție. Și, de asemenea, Festivalul de Comedie. La acestea se adaugă spectacolele proprii. Cu ocazia Zilelor Municipiului, se încearcă aducerea Filarmonicii «Oltenia» din Craiova să concerteze la teatrul de aici, după foarte mulți ani de pauză“, a adăugat Teodorescu.

„Cam 10-12 actori joacă aici“

Teatrul din Caracal are nevoie de o echipă mai mare de oameni, care să ofere spectacole din ce în ce mai numeroase. „Nu este o instituție de sine stătătoare și nici o instituție profesionistă de spectacole. În funcție de producție, cam 10-12 actori joacă aici, iar regia spectacolelor este semnată de actorul Florin Beciu. Cei care joacă în spectacolele trupei sunt oamenii de la Centrul Cultural Municipal, maestrul de studii muzicale, coregraful, consultantul artistic. Avem și câțiva colaboratori, un profesor și un psiholog, dar și grupa de copii de la Cercul de Artă Dramatică. Ne-am dori ca echipa să fie mai mare“, a completat managerul Centrului Cultural Caracal.  În acest sens a existat un proiect la un moment dat, dar nu s-a reușit. Ar mai fi nevoie de actori și regizori care să deservească strict teatrul din Caracal, o trupă care să aibă o stagiune permanentă, pentru că spațiu și personal tehnic există.

„Dacă e joi, e teatru!“ și  „Veniți la teatru să vă încărcați bateriile“

Spectacolele pentru copii au tot timpul un public numeros, care se adună din toată regiunea. Un public numeros atrage și Festivalul Internațional „Călușul Românesc“.
Primăria și Consiliul Local finanțează acest festival, ca și pe multe altele. „Bugetul de anul acesta este puțin mai mic față de cel de anul trecut, dar administrația locală a înțeles demersul pe care noi l-am făcut de fiecare dată și ni s-a bugetat mereu fiecare activitate. Sunt festivaluri pe care primăria și consiliul local le finanțează, manifestări de importanță națională și internațională. Avem un festival național-concurs de muzică populară care se adresează copiilor de la 15 la 20 de ani, festivalul național de muzică ușoară dedicat lui Radu Șerban, compozitor născut în Caracal, dar și altele“, a precizat Florian Teodorescu.
Sub devizele „Dacă e joi, e teatru!“ și „Veniți la teatru să vă încărcați bateriile“, Teatrul din Caracal reușește să își păstreze publicul și să impresioneze fiecare vizitator și prin spectaculozitatea clădirii.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS