Acasă Local Dolj Cum plătesc CASS persoanele fără venituri

Cum plătesc CASS persoanele fără venituri

Statul nu crede că românii pot trăi fără venituri (FOTO: Arhiva GdS)
Statul nu crede că românii pot trăi fără venituri (FOTO: Arhiva GdS)
Statul nu crede că românii pot trăi fără venituri (FOTO: Arhiva GdS)

Specialiștii au explicat pentru GdS cum vor fi contrânși să plătească CASS românii care oficial nu au venituri. 462 de lei, adică 38,5% din salariul minim, va plăti drept CASS în prima lună o persoană fără venituri proaspăt angajată care nu a declarat și plătit contribuții de sănătate cel puțin șase luni înainte de angajare.
Legea nr. 227/2015 privind modificarea Codului Fiscal a adus noi reglementări referitoare la plata constribuțiilor de asigurări sociale de sănătate (CASS). Astfel, potrivit art. 180, alin. (1), persoanele fizice care nu realizează venituri datorează lunar CASS și au obligația să solicite înregistrarea la organul fiscal competent, în termen de 15 zile de la data la care se încadrează în această categorie. Contribuția se calculează prin aplicarea cotei individuale de contribuție (5,5%) asupra bazei de calcul reprezentând valoarea salariului minim brut pe țară și se datorează pe toată perioada în care sunt încadrate în această categorie (alin. 2). Pentru persoanele fizice care nu au realizat venituri pe o perioadă mai mare de șase luni și nu au efectuat plata lunară a CASS pentru această perioadă, contribuția datorată pentru luna în care solicită înregistrarea se calculează prin aplicarea cotei de 5,5% asupra bazei de calcul reprezentând valoarea a de șapte ori salariul minim brut pe țară (alin. 3). Cum de la 1 ianuarie 2016 salariul minim brut pe țară este de 1.200 lei, rezultă că baza de calcul este 8.400 lei, iar contribuția CASS care trebuie plătită se ridică la 462 de lei. Acest lucru înseamnă că o persoană fără venituri pe o perioadă mai mare de șase luni, dacă nu a declarat și nu a plătit CASS, la angajare pe salariul minim plătește în prima lună numai pentru această contribuție 38,5% din salariu! Dacă persoana fără venituri nu a achitat CASS pe o perioadă mai mică de șase luni, în momentul în care se înregistrează plătește asigurări de sănătate proporțional cu perioada respectivă. Persoanele fără venituri trebuie să depună o declarație la Fiscul de care aparțin în termen de 15 zile de când se încadrează în această categorie. Cei care nu au venituri și se înregistrează după mai mult de șase luni, depun declarația în momentul înregistrării și plătesc și CASS din urmă. Plata CASS de către cei fără venituri se efectuează trimestrial, până la data de 25 inclusiv a fiecărei luni din fiecare trimestru (art. 182, alin. 2).

Cum se proceda până acum

Până în prezent, persoanele fără venituri care nu plăteau CASS nu erau asigurate. Dacă aveau o problemă de sănătate și voiau să beneficieze de asigurare, trebuia să plătească CASS calculat la salariul minim pe șapte luni, ne-au lămurit reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Dolj. Dacă după ce a fost luată în evidență, în termen de până la cinci ani, persoana respectivă avea din nou nevoie de asigurare, trebuia să plătească CASS pe toată perioada din urmă. Începând cu 1 iulie 2012, administrarea CASS a fost preluată prin protocol de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Calitatea de asigurat este certificată de CJAS în baza documentelor de plată emise de ANAF.
Până acum, singura sancțiune pentru persoanele fără venituri care nu plăteau CASS era faptul că nu erau asigurate. Potrivit Noului Cod Fiscal însă, în prima lună de la angajare trebuie să plătească 462 de lei numai la CASS. Responsabilii din sistem spun însă că va fi o muncă destul de mare pentru a identifica persoanele fără venituri care nu plătesc CASS. Pentru aceasta, ar putea fi confruntate arhive de la evidența populației, șomaj, Revisal etc. Ei justifică impunerea CASS pentru persoanele fără venituri prin aceea că mulți români oficial „fără venituri“ câștigă bani la negru. Dacă s-ar încadra în categoria celor fără venituri, ei ar trece de anchetele sociale ale primăriilor și ar beneficia de venit minim garantat, în baza Legii nr. 416/2001.

Lucrează din 2001 în presa scrisă și abordează subiecte diverse cum ar fi evenimentele, subiectele sociale, cele legate de administraţia locală, de politică, economie, dar şi investigație. A urmat traininguri pe jurnalism social, politic, acces la informaţii şi investigație, în special cele prin intermediul Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Rise Project.
Exit mobile version