22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProf. dr. Ioan Cordoș, managerul Institutului de Pneumoftiziologie: „A face analize preventiv este dovadă de civilizație“

Prof. dr. Ioan Cordoș, managerul Institutului de Pneumoftiziologie: „A face analize preventiv este dovadă de civilizație“

Prof. dr. Ioan Cordoș, managerul Institutului  de Pneumoftiziologie, vorbește despre cancerul bronhopulmonar, dar și despre situația institutului pe care îl conduce (FOTO: Lucian Anghel)
Prof. dr. Ioan Cordoș, managerul Institutului
de Pneumoftiziologie, vorbește despre cancerul bronhopulmonar, dar și despre situația institutului pe care îl conduce (FOTO: Lucian Anghel)

Cancerul pulmonar este pe primul loc în statisticile care fac referire la mortalitatea provocată de această afecțiune, iar incidența lui este în continuă creștere. Mai îngrijorător este că 70% dintre pacienţii români nou-diagnosticaţi cu cancer de plămâni sunt deja în stadiu avansat al bolii. Prof. univ. dr. Ioan Cordoș, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“ și preşedintele Comisiei de chirurgie toracică din Ministerul Sănătăţii, ne-a vorbit despre această situație.

Dacă în toate țările civilizate cei mai mulți bani din sistemul de sănătate se duc pe programele de prevenție, în România acestea lipsesc. Nici măcar nu există un registru național al bolnavilor de cancer, deși este o boală care face ravagii printre români. Descoperit la timp, cancerul bronhopulmonar poate reda șansa la viață. Românii și implicit doljenii ajung mult prea târziu la medic. „Cancerul bronhopulmonar este una dintre afecțiunile cele mai grave din cauza frecvenței lui. Descoperim din ce în ce mai multe cazuri și, din păcate, în stadiu tardiv. Fumatul este factorul determinant. S-au făcut și studii experimentale, care au arătat că gudronul din fumul de țigară este cauzator de boli pulmonare și cancer pulmonar. Sunt mulți tineri care fumează. Ar trebui făcută educație în școli pe această temă“, a spus prof. dr. Ioan Cordoș.

„La doctor este necesar să vii și preventiv“

O radiografie făcută o dată pe an, mai ales în cazul pacienților care au trecut de vârsta de 40 de ani, poate face diferența între viață și moarte. Un astfel de program care a fost implementat în alte țări și prin care pacienții sunt obligați să meargă pentru consultație anual a scăzut numărul bolnavilor. „Alt punct asupra căruia trebuie insistat este depistarea precoce a bolii, atunci când se poate vindeca. Trebuie să convingem pacienții că la doctor este necesar să vii și preventiv, mai ales după o anumită vârstă, nu numai atunci când deja te simți rău. A face preventiv analize și investigații este dovadă de civilizație. În alte țări, fiecare om, după ce a împlinit 40 de ani, își face o radiografie o dată pe an și niște analize o dată la șase luni. Foarte important în acest sens este și medicul de familie“, a explicat managerul Institutului de Pneumoftiziologie.
În România se face tratament după normele europene și mondiale. Este necesar însă și un registru al bolnavilor de cancer, care să arate exact numărul acestora și nevoile reale. „După anul 1989, am început să avem acces la studii și ghiduri internaționale, dar și la medicamente care se regăsesc la nivel mondial. Grav este că nu există nici un registru național al bolnavilor de cancer. Practic, toate secțiile care se ocupă de tratamentul acestei boli ar trebui să raporteze anual situația pacienților. Trebuie reținut că progresele care s-au făcut în tratament în ultimii zece ani sunt enorme. Pacienții trebuie să aibă încredere în medic și să vină la timp să facă investigațiile necesare“, a explicat prof. dr. Ioan Cordoș.

„Reclamații am avut referitor la aspectul hotelier“

Managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“ admite că în institutul pe care îl conduce mai trebuie lucrat la partea hotelieră, cea pe care o reclamă de cele mai multe ori pacienții. „Din punct de vedere medical, stăm foarte bine, dar din punct de vedere administrativ, mai puțin bine. Pacientul în secolul XXI vrea ca spitalul să arate ca un hotel, dorește un tratament omenesc. Reclamații am avut referitor la aspectul hotelier. Adică sunt niște clădiri vechi în care cârpești într-o parte și apar probleme în alta. Sperăm să putem să facem modernizări și să arate așa cum arată spitalele din Vest“, a completat managerul institutului.
În medicină, aparatura nu are o viață prea lungă, așa că este nevoie în permanență de tehnică nouă. Institutul „Marius Nasta“ urmează să primească bronhoscoape (instrumente medicale care servesc la examinarea bronhiilor – n.r.) noi. „Suntem pe punctul de a achiziționa noi aparate, pentru că și cele mai noi au o viață limitată, cum sunt, de exemplu, bronhoscoapele, obligatorii în diagnosticul cancerului bronhopulmonar. Ele au un termen de lucru de cinci ani, or ale noastre au mai mult de zece ani. Am făcut o cerere și trebuie să ajungă“, a concluzionat prof. dr. Ioan Cordoș.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS