6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjFestivalul răciturilor, la Tismana

Festivalul răciturilor, la Tismana

Festivalul răciturilor a atras și anul acesta sute de turiști
Festivalul răciturilor a atras și anul acesta sute de turiști

Zeci de pensiuni, bucătari amatori şi profesionişti sau gospodine din mai multe comune ale judeţului Gorj au participat ieri la Festivalul răciturilor de la Tismana. Evenimentul a avut loc la Vila „Ursu“ din oraş, acolo unde s-au mai ţinut şi alte ediţii ale festivalului organizat de Asociaţia Naţională de Turism Rural Ecologic şi Cultural Gorj şi Primăria Tismana. La festival au participat ieri zeci de bucătari și reprezentanți ai pensiunilor din Gorj şi din toată Oltenia. Maeştrii culinari au fost puşi să facă demonstraţii de preparare a răciturilor tradiționale din păstrăv, porc, vițel, pui, curcan. Cei mai buni bucătari au fost premiaţi cu diplome, în semn de recunoaştere a măiestriei în ceea ce priveşte prepararea piftiilor. „Este un festival care deja a devenit tradiție. Asta ne bucură foarte mult. Anul trecut, tot la Tismana a avut loc. Desigur că nu a lipsit muzica populară, care a asigurat atmosfera. An de an, vin la Tismana sute de turişti dornici să deguste bucatele realizate de bucătari sau de gospodinele locului“, a declarat Marian Slivilescu, edilul oraşului Tismana.

O tradiţie a zonei

Sutele de turişti care au participat ieri la Festivalul răciturilor nu au degustat numai piftii, ci au avut la dispoziţie un meniu tradiţional compus din sarmale, turtă de mălai, ardei iute şi ţuică tradițională. „La fel ca în fiecare an, participanți au fost proprietarii de pensiuni, restaurante, şi nu numai, care au prezentat rețete diferite din toate colțurile țării: piftii de porc, de vițel, de pui, de curcan și de pește. Specific zonei Gorjului este faptul că piftiile reci se mănâncă cu sarmale fierbinţi și cu turtă de mălai. Au fost prezenţi reprezentanţii mai multor pensiuni din Gorj, din Mehedinți. A venit multă lume, deşi vremea nu a fost frumoasă. De la ora 12.00 a fost programată degustarea piftiilor participante la festival și apoi au fost premiate cele mai bune. Am avut şi muzică. Lumea s-a simţit bine, ca şi în anii trecuţi“, a spus Radu Ciobanu, preşedintele Asociaţiei Naţionale de Turism Rural Ecologic şi Cultural Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS