Tinerii olteni, prea puțin interesați de un loc de muncă

Autori


Bursa Locurilor de Muncă pentru absolvenţi, organizată vineri de AJOFM Dolj, nu a trezit interesul tinerilor din judeţ care nu au un job. Un singur şomer cu studii superioare a fost angajat pe loc ca director de vânzări.

Dintre cei peste 25.000 de şomeri înregistraţi la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj, doar aproximativ 500 au fost interesaţi vineri de locurile de muncă vacante oferite de agenţii economici la Bursa Locurilor de Muncă pentru absolvenţi. Cei mai mulţi şomeri aflaţi în plată în Dolj, 3.145, provin din câmpul muncii, iar restul, 636, din rândul absolvenţilor. 47 de agenţi economici doljeni dintre cei 205 contactaţi au participat la bursa dedicată absolvenţilor, oferind 672 de locuri de muncă. Cele mai multe joburi au fost pentru persoanele cu studii medii şi persoanele calificate în diverse domenii de activitate: industrie componente auto, comerţ, prestări servicii, alimentaţie publică, protecţie şi pază, construcţii, confecţii, asigurări. Doar 28 de locuri de muncă au fost pentru persoanele cu studii superioare: programator, reprezentant vânzări, farmacist, asistent farmacie, consilier financiar, contabil, inginer construcţii, inginer instalaţii, manager asigurări.

Interes scăzut

Cei mai mulţi tineri aflaţi în căutarea unui loc de muncă s-au declarat nemulțumiți fie pentru că nu au găsit posturi în domeniile pentru care erau pregătiți, fie pentru că nu aveau experiența necesară cerută de angajatori. De cealaltă parte însă, angajatorii s-au plâns de prezența slabă a persoanelor fără job, dar şi de faptul că cei mai mulţi dintre tineri au venit total nepregătiţi, fără un CV, fără dorinţa de a afla ce presupun multe dintre posturile vacante. Ionuţ Ştefănoaica îşi caută un job de aproximativ doi ani. A absolvit un liceu de industrie alimentară şi a urmat un curs de maseur. „Din nefericire, nu am găsit nici un loc de muncă potrivit pregătirii mele. Oferta este săracă. Cred că mă voi înscrie la alte cursuri de recalificare“, a spus tânărul. Bogdan Bălan este alt tânăr pe care l-am întâlnit vineri la Bursa Locurilor de Muncă: „Trebuie să mărturisesc că am venit din curiozitate, să văd ce locuri de muncă vacante sunt oferite. Am absolvit Facultatea de Mecanică, iar din această toamnă vreau să fac masterul“. Nici Mădălina Ispas nu s-a arătat entuziasmată de ofertă. „Am absolvit CN «Elena Cuza» din Craiova, iar la anul vreau să dau la Academia de Poliţie. Pentru acest an, mi-aş dori să-mi găsesc un job în vânzări, însă am găsit decât câteva oferte pentru cei interesaţi să fie casieri sau şefi de raion. Eu nu am însă experienţă, deci șansele să mă aleagă sunt foarte mici“, a spus tânăra. La fel de dezamăgiţi s-au arătat însă şi agenţii economici. „Din păcate, prezența la această bursă de locuri de muncă este foarte slabă, sub așteptări. Cei mai mulţi dintre tinerii care au venit astăzi la Bursă nu au avut entuziasm, nu au avut dorinţa de a găsi de lucru, nu au adresat întrebări. Avem două locuri de muncă vacante, unul pentru inginer instalaţii şi altul de inginer construcţii. Din păcate, va fi foarte greu să găsim cele două persoane calificate de care firma noastră are nevoie“, a spus reprezentantul firmei Recon.


Reprezentanţii AJOFM Dolj au precizat că la Bursa Locurilor de Muncă au participat 484 de persoane. „Dintre cei prezenţi la bursă, 385 au fost absolvenţi. În urma discuţiilor dintre angajatori şi tinerii aflaţi în căutarea unui loc de muncă, 148 de persoane au fost selectate în vederea angajării. 13 persoane au fost angajate pe loc, dintre care o persoană cu studii superioare“, a menţionat Alina Ghercioiu, purtător de cuvânt la AJOFM Dolj.

Peste 1.300 de locuri de muncă vacante în străinătate

Cei prezenţi la Bursa Locurilor de Muncă au avut posibilitatea să afle şi oferta Eures pentru joburile vacante din străinătate: peste 1.300 de locuri de muncă, dintre care cele mai multe în Spania şi Germania. Pentru cei care doresc să muncească în Germania, sunt disponibile 240 de joburi. Selecţia va avea loc la Bucureşti şi la Sighişoara, în luna octombrie. „Sunt 50 de locuri pentru: bucătar, ospătar, barman, personal în industria gastronomiei. Cei interesaţi trebuie să ştie că au nevoie de calificare profesională, experienţă în domeniu, cunoştinţe bune de limba germană. În Sighişoara va avea loc selecţia pentru cei cu următoarele calificări: operator stivuitor (15 posturi), comisionar (15 posturi), hamal (10 posturi), muncitor în metalurgie (nouă posturi), electrician (şase posturi), mecanic auto (cinci posturi), sudor MIG-MAG (cinci posturi), mecanic instalaţii (cinci posturi), operator CNC (trei posturi), instalator/montator instalaţii de gaz (trei posturi), lucrător în depozit (trei posturi), mecanic utilaje prelucrarea maselor plastice şi a cauciucului (două posturi), sculer (două posturi), zugrav – vopsitor (două posturi). De asemenea, sunt oferite locuri de muncă pentru: personal curăţenie, operator maşină prelucrat plastic/cauciuc, asistent medical, şofer de tir, tâmplar/dulgher, fierar betonist, betonist, optician, manager vânzări, tehnician electrotehnist, asamblor montator, mecatronist, agent de pază, operator stivuitor, tehnician sisteme de securitate“, a precizat Alina Ghercioiu. Alte câteva sute de locuri de muncă sunt oferite în Marea Britanie, Republica Cehă, Ungaria, Suedia, Norvegia, Polonia, Belgia, Austria.


Galerie foto


Comenteaza acum

Alte stiri

21 mai 2019

Mehedinţi: Cetăţean sârb, depistat la muncă ilegală

Polițiștii de imigrări din Mehedinți, în urma unei acțiuni întreprinse pe linia prevenirii și combaterii muncii nedeclarate a străinilor, au depistat un bărbat, din Serbia, care desfășura activități lucrative fără aviz de angajare, pe raza ...

Sumarul ediției de sâmbătă, 26 septembrie 2015

Actualitate

» Austria și-a modificat Constituția pentru a primi mai mulți migranți
» Oprea: Nu vom vota moțiunea de cenzură
» Sorin Oprescu a părăsit arestul pentru a fi dus la spital
» Elicopter prăbușit în Harghita
» Klaus Iohannis se întâlnește astăzi cu președintele Chinei
» Elveția interzice temporar vânzarea mașinilor diesel produse de Volkswagen
» „Maria Tănase Simfonic”, o seară magică
» Mănăstirea Călui, vatră a Buzeștilor
» Dezbaterile „Parteneri pentru dezvoltare“ au ajuns în Mehedinți
» Cartea de weekend

Dolj

» Cu repartitor, fără repartitor
» Tinerii olteni, prea puțin interesați de un loc de muncă
» Festivalul „Maria Tănase“, la cea de-a XXIII-a ediție
» Ce specializări preferă elevii la liceu
» Regizorul grec montează „Pescărușul“ de Cehov la TNC: Yiannis Paraskevopoulos, din nou pe scena craioveană
» Întreruperi energie electrică de luni

Gorj

» CJ Gorj investeşte în îmbunătăţirea infrastructurii stradale din Târgu Jiu
» Locuri de muncă multe, doritori puţini

Sport

» Fostul arbitru internațional de fotbal, Ion Crăciunescu, împlinește 65 de ani
» Fotbal – Valentin Iliev, la CS Universitatea Craiova
» Fotbal – Scor “alb” în derbiul Olteniei (update, declaraţii)
» Handbal (f): SCM Craiova, victorioasă cu CSM Ploieşti
» Baschet (m): SCM-U Craiova a încheiat la egalitate meciul retur cu Steaua CSM din Cupa României
» SCM-U a obținut doar o victorie la Cupa „Ion Constantinescu“
» Craiova și Ploiești joacă acum pe puncte
» Dan Oprescu: Bugetul e destul de firav
» Vrem goluri și spectacol!
» Fotbal – Programe, clasamente, rezultate

Magazin

» Horoscopul săptămânii viitoare
» Ia te uită! – Escape Plan: Testul suprem
» „Elixirul vieţii“, descoperit într-o bacterie
» Bancul zilei

Top