14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRegizorul grec montează „Pescărușul“ de Cehov la TNC: Yiannis Paraskevopoulos, din nou pe scena craioveană

Regizorul grec montează „Pescărușul“ de Cehov la TNC: Yiannis Paraskevopoulos, din nou pe scena craioveană

Apreciatul regizor grec Yiannis Paraskevopoulos  va reveni luna viitoare la Craiova pentru a monta o nouă piesă la Teatrul Național „Marin Sorescu“, „Pescărușul“, de Cehov, cu Cerasela Iosifescu în rolul principal. Paraskevopoulos  se află la a patra colaborare cu colectivul teatral din Cetatea Băniei, după ce anterior a montat  „Romeo și Julieta“ (în 2005), „Medeea“ (în 2006) și „Lysistrata“ (în  2013). Este prima dată când regizorul din Salonic pune în scenă o piesă de-a lui Cehov și mărturisește că revine cu drag la Craiova deoarece se simte norocos pentru că are șansa să lucreze la TNC într-un mediu artistic ideal, liber.

Ion Jianu: De zece ani colaborați cu Teatrul Național din Craiova, primul spectacol montat fiind „Romeo și Julieta“ (2005), urmat de alte două („Medeea“ în 2006 și „Lysistrata“ în 2013). După aceste trei experiențe, care este părerea dumneavoastră despre colectivul Naționalului din Craiova?
Yiannis Paraskevopoulos: După zece ani, singurul lucru la care mă gândesc atunci când vine vorba de Teatrul Național Craiova „Marin Sorescu“ și echipa teatrului este că sunt un om foarte norocos. Mă simt norocos pentru că am șansa să lucrez într-un mediu artistic ideal, liber. Norocos că pot propune piesele și actorii cu care îmi doresc să lucrez și, nu în ultimul rând, norocos pentru că există circumstanțe care să-mi sprijine munca. Relația cu actorii Naționalului este specială.

I.J.: Ca regizor, ați transmis din experiențele dumneavoastră actorilor craioveni cu care ați lucrat. Ei cu ce v-au surprins?
Y.P.: Relația mea cu actorii de la Naționalul din Craiova este principalul motiv care mă face să continuu munca în domeniul teatrului. Împreună împărtășim experiențe. Eu le arăt o perspectivă diferită asupra artei și ei îmi oferă o versiune nouă asupra vieții. După ultimele mele experiențe în Craiova mă întorc în țara mea plin de energie și visuri noi pentru arta teatrală.

I.J.: Într-un interviu anterior, mi-ați mărturisit că intenționați să duceți spectacolul „Lysistrata“, montat de dumneavoastră la Naționalul din Craiova în 2013, într-un turneu în Grecia. Criza din Țara Eladei v-a anulat turneul?
Y.P.: Din păcate, acest lucru nu a fost posibil. Situația în Grecia este foarte ciudată. Deși teatrele sunt pline de public, managerilor le este frică să-și asume riscuri.

„Prima dată când pun în scenă o piesă de-a lui Cehov“

I.J.: După Shakespeare, Euripide și Aristofan veți monta acum la Craiova un Cehov, „Pescărușul“. Am înțeles că aveți contractul semnat, că ați stabilit distribuția (cu actrița Cerasela Iosifescu în rolul principal), adică totul este pregătit pentru a începe munca în octombrie, dacă am înțeles bine. Ați mai montat un „Pescăruș“ prin 2003-2004. Cum va fi acest „Pescăruș“ 2015 de la Craiova? Cu ce veți surprinde?
Y.P.: Am regizat scene din „Pescărușul“, cu elevii mei în cadrul Facultății de actorie. În al doilea an obișnuiam să lucrez cu piesele lui Cehov, deoarece rolurile sale oferă tinerilor actori posibilitatea de a învăța cum să-și construiască personajul. De fapt, aceasta este prima dată când pun în scenă o piesă de-a lui Cehov și intenționez să mă axez pe generațiile cu vârste cuprinse între 40 și 50 de ani. Aceasta este generația mea. Generația care a dat speranțe universului și care nu a realizat nimic. Noi omorâm visurile copiilor noștri; nu le dăm aripi, doar frică și stres. Cred că ni s-a dăruit o lume plină de culori și noi lăsăm în urmă un univers alb-negru. După părerea mea, acest lucru este foarte clar când vine vorba despre viața noastră și, de asemenea, despre mișcările artistice. În piesă există un conflict între tineri și persoanele mai în vârstă; într-o versiune romantică, tinerii sunt cei care câștigă, dar într-o versiune realistă câștigătorii sunt vârstnicii. Din această perspectivă voi lucra cu actorii de la Naționalul din Craiova, dar rezultatele le veți vedea, desigur, la premieră.

I.J.: Grecia este în criză. Probabil că și teatrele suferă… Care este situația culturii în Grecia în aceste vremuri de criză?
Y.P.: Grecia este o țară mică, cu o mare cultură și un patrimoniu important. Criza financiară nu a afectat arta teatrală, ci calitatea vieții noastre. Cu toate acestea, există „primăvară“ în domeniul artei, există multe sugestii teatrale și publicul este deschis să le primească. Dar cred că adevărata inovație în artă nu se vede în acest moment.

I.J.: Un cuvânt pentru publicul din Craiova, pentru oamenii orașului pe care i-ați îndrăgit…
Y.P.: Sunt foarte fericit că voi rămâne și voi lucra în orașul dumneavoastră timp de două luni, pentru a împărtăși cu voi toți această mare piesă a lui Cehov. Pentru mulți dintre noi, actori și regizori, „Pescărușul“ a fost motivul pentru care am continuat să lucrăm în teatru. „Pescărușul“ ne-a alimentat visurile, sper ca spectacolul nostru să vă hrănească viețile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS