11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljElevi de excepţie ai Doljului: Alexandra Udriştoiu - bronz la Balcaniada de Informatică

Elevi de excepţie ai Doljului: Alexandra Udriştoiu – bronz la Balcaniada de Informatică

Profesorul de informatică Marius Nicoli, alături de Alex Cazacu și Alexandra Udriştoiu (FOTO: Lucian Anghel)
Profesorul de informatică Marius Nicoli, alături de Alex Cazacu și Alexandra Udriştoiu (FOTO: Lucian Anghel)

Alexandra Udriştoiu, elevă în clasa a VIII-a la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“ din Craiova, s-a întors în aceste zile cu un nou rezultat de excepţie pentru România: medalie de bronz la Balcaniada de Informatică pentru juniori, competiţie ce s-a desfăşurat în perioada 14-19 septembrie la Ohrid, Macedonia. „A fost un concurs extrem de greu. Am concurat cu peste 40 de elevi foarte buni la informatică, din mai multe ţări. Au fost două probe de concurs, care au durat câte patru ore, în care am avut de rezolvat trei probleme. Este cel mai bun rezultat pe care am reuşit să îl obţin până în prezent. Anul trecut, am luat premiul II la olimpiada naţională de informatică şi am reuşit să mă calific în lotul naţional al României. Mă aşteaptă un an greu, cu noi provocări. Vreau să urmez liceul tot în Colegiul Naţional «Fraţii Buzeşti», iar în ce priveşte facultatea, nu am luat încă o decizie clară în acest sens“, a spus Alexandra Udriştoiu. Pe lângă pasiunea pentru informatică, Alexandrei îi plac matematica şi limba română și îi place foarte mult să citească.

„Sunt perioade când ei trăiesc doar prin informatică!“

Alexandra învaţă informatica cu profesorul Marius Nicoli, cel care, în urmă cu aproximativ trei ani, a hotărât să înceapă încă din perioada gimnaziului selecţia tinerilor pasionaţi de disciplina pe care o predă.
„Odată cu medaliile pe care le-au obţinut Mihai Popa şi Alex Cazacu, am hotărât că este mult prea târziu să încep în clasa a IX-a pregătirea cu aceşti copii pasionaţi de informatică. Pierdeam foarte mult timp, multe competiţii, îmi părea rău că de-abia în clasa a XII-a ajungeau să acumuleze toate cunoştinţele de care aveau nevoie. Am decis atunci să îi selectez mult mai devreme, așa că am început selecţia încă din clasa a V-a. Alexandra Udriştoiu şi Adrian Emanuel Dicu sunt doi dintre elevii care s-au alăturat echipei în clasa a VI-a şi care au şi reuşit să se evidenţieze. Au mers la olimpiada de informatică şi au obţinut medalii“, a spus Marius Nicoli.
Anul trecut, în urma unei pregătiri foarte serioase, cei doi elevi din „Buzeşti“ s-au calificat în lotul naţional. Au fost singurii din provincie care au făcut parte din lotul naţional, ceilalţi zece elevi selectaţi fiind toți din Bucureşti. „Lotul naţional de juniori se formează după olimpiada naţională. Sunt selectaţi 12 elevi de gimnaziu din toată ţara. Prima tabără de pregătire a fost la Râmnicu Vâlcea, unde opt elevi s-au calificat pentru a merge mai departe.
A doua tabără a avut loc la Turnu Severin. În urma barajelor, primii patru clasaţi s-au calificat pentru a merge la Balcaniada pentru Juniori din Macedonia şi ceilalţi patru la Turneul de la Shumen, din Bulgaria.
Adrian Dicu va merge în luna noiembrie la Turneul Internațional de Informatică de la Shumen. Alexandra s-a întors cu un rezultat minunat de la Ohrid! Din câte cunosc, este a treia elevă din România care obţine o medalie la o competiţie de informatică de juniori. Sunt copii foarte talentaţi pentru acest domeniu, rolul meu a fost să le valorific acest talent.
La gimnaziu se predă doar o oră de informatică şi asta e opţională, dar noi am mai alocat încă două întâlniri pe săptămână înainte de orele lor de curs, timp în care lucrăm probleme. Un rol important îl au şi părinţii acestor elevi, care le oferă un important suport, dar şi faptul că sunt extrem de serioşi şi lucrează foarte mult individual. Sunt perioade când ei trăiesc doar prin informatică!“, a explicat Marius Nicoli.
În luna noiembrie, Adrian Emanuel Dicu va concura pentru România la Turneul de Informatică de la Shumen, din Bulgaria, unde are toate şansele să obţină o medalie. „Nu am participat până acum la o competiţie internaţională, tocmai din acest motiv aceste luni sunt extrem de importante pentru mine. Mă pregătesc intens, vreau să obţin medalie de aur. Ştiu însă că este o competiţie extrem de dificilă. Din clasa a V-a am început să particip la olimpiadele de informatică“, a spus Adrian. El vrea să urmeze liceul tot la CN „Fraţii Buzeşti“ și își dorește să ajungă să lucreze în domeniul informaticii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS