9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & Afaceri18.000 de doljeni trebuie să își achite impozitul pe venit

18.000 de doljeni trebuie să își achite impozitul pe venit

Persoanele cu venituri din activități independente trebuie să își achite până vineri a treia tranșă din impozitul anual pe venit (FOTO: arhiva GdS)
Persoanele cu venituri din activități independente trebuie să își achite până vineri a treia tranșă din impozitul anual pe venit (FOTO: arhiva GdS)

Persoanele care obțin venituri din activități independente, din drepturi de proprietate intelectuală, din profesii liberale și chiar din cedarea folosinței bunurilor (chirii) au termen de plată a impozitului pe venit aferent trimestrului al treilea al anului data de 25 septembrie 2015. „La venituri din activități independente intră activitățile comerciale, care se impun la venitul net realizat în sistem real. De asemenea, trebuie să plătească aceia care obțin venituri din drepturi de proprietate intelectuală, din practicarea unei meserii liberale, din diverse prestări de servicii. Excepție fac acele venituri pentru care se face reținerea la sursă de 10%, de către plătitorii de venit. Și aici ar intra veniturile din activități de expertiză contabilă, venituri din convenții civile, dacă acestea sunt realizate de persoane care nu sunt înregistrate cu activitate independentă de sine stătătoare, la organele fiscale“, a precizat directorul executiv al Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice (DGRFP) Craiova, Mihai Antonescu. El a mai precizat că, de asemenea, la 25 septembrie mai au termen de plată a impozitului cei cu profesii libere, cum ar fi notari, avocați, medici cu cabinete și alții.

Cei cu venituri din chirii plătesc anticipat la Fisc

Persoanele care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor, adică din închirieri sau subînchirieri de bunuri, trebuie să achite cota parte din impozit aferent trimestrului trei tot până pe 25 septembrie. Cum își pot calcula impozitul persoanele care obțin venituri din chirii? „În acest caz se stabilește impozitul pe baza prețului chiriei din contract, dar se deduce o cotă forfetară de 25% din venitul brut, în vederea stabilirii bazei de calcul a impozitului pe venit. Acei 25% se consideră că sunt cheltuielile pe care le fac proprietarii cu întreținerea locuințelor de exemplu, cu uzura sau amortizarea acestora“, a spus directorul DGRFP Craiova, Mihai Antonescu. Dar proprietarii de imobile care le închiriază trebuie să plătească la stat și contribuția la asigurările sociale de sănătate, aferentă trimestrului al treilea al anului. Contribuția la Sănătate care trebuie plătită la stat este de 5,5% din venitul din chirie, pentru proprietarii care mai au și alte venituri (salarii, pensii, venituri din dobânzi). În schimb, potrivit lui Antonescu, persoanele care închiriază imobile și nu au alt venit vor achita la stat contribuția la Sănătate fie de 5,5% din venit, dacă acea chirie este mai mare decât salariul minim pe economie de 1.050 de lei, fie se calculează contribuția de 5,5%, dar la nivelul salariului minim pe economie dacă venitul unic din chirie este mai mic decât nivelul acestui salariu. Cu alte cuvinte, această contribuție la Sănătate nu poate fi mai mică decât cea aferentă salariului minim pe economie. De la 1 ianuarie 2016, cota forfetară care se va deduce din venitul cu chiria va fi de 40% din sumă.

Fiscul trimite direct somație celor care nu plătesc impozitul anticipat

După trecerea termenului de 25 septembrie, persoanele care nu și-au achitat impozitul pe venit din activități independente, din profesii liberale sau din chirii se vor trezi la domiciliu cu somații de plată de la Fisc. Pe lângă începerea măsurilor de executare silită, reprezentantul Fiscului susține că li se vor calcula și dobânzi, și penalități pentru perioada de întârziere aferentă neplății impozitului și a contribuției la Sănătate.
La nivelul județului Dolj există aproximativ 18.000 de contribuabili, cu venituri din activități independente și din chirii, care trebuie să achite la fiecare trimestru al anului impozit anticipat pe venit, la termenele stabilite de stat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS