8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProcurorii anticorupţie din Craiova, prea blânzi cu Darius Vâlcov

Procurorii anticorupţie din Craiova, prea blânzi cu Darius Vâlcov

Cererea DNA de redeschidere a urmăririi penale faţă de Darius Vâlcov, admisă de Tribunalul Olt (FOTO: www.stiripesurse.ro)
Cererea DNA de redeschidere a urmăririi penale faţă de Darius Vâlcov, admisă de Tribunalul Olt (FOTO: www.stiripesurse.ro)

Tribunalul Olt a admis, luni, cererea DNA de redeschidere a urmăririi penale faţă de fostul primar al Slatinei, Darius Vâlcov, într-un caz de corupţie în care sunt suspecte alte opt persoane, între care foşti şefi din administraţia locală din Olt şi oameni de afaceri. Decizia este definitivă.

Potrivit portalului instanţelor, magistraţii Tribunalului Olt au admis luni solicitarea procurorilor DNA de redeschidere a urmăririi penale faţă de Darius Vâlcov şi faţă de alte opt persoane, între care fostul primar al municipiului Slatina, Minel Prina, preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Paul Stănescu, vicepreşedintele CJ, Marius Oprescu, soţia deputatului Daniel Bărbulescu, Andra Bărbulescu, şi oamenii de afaceri Ovidiu Ramba, Laurenţiu Şerban, Cristian Tomescu, Bogdan Langa, într-un dosar privind fapte de corupţie.
Sentinţa magistraţilor de la Tribunalul Olt este definitivă şi a fost pronunţată la două luni de la înregistrarea solicitării pe rolul instanţei, perioadă în care magistraţii au amânat de mai multe ori luarea unei decizii în acest caz.
În 2012, Nicolae Stan, fost deputat de Olt şi fost primar al comunei Coloneşti, a reclamat la DNA fapte de corupţie privind contracte încheiate de Primăria Slatina, în perioada în care Darius Vâlcov era primar, cu firme ale oamenilor de afaceri Cristian Tomescu, Laurenţiu Şerban, Ovidiu Ramba şi Bogdan Langa.
Procurorii anticorupţie din Craiova au dispus netrimiterea în judecată, în urma sesizărilor făcute de Nicolae Stan. El a atacat decizia procurorilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care, în 2014, a respins plângerea şi l-a obligat pe acesta la plata a 50 de lei cheltuieli de judecată. Ulterior, procurorii anticorupţie au solicitat redeschiderea urmăririi penale în acest caz.

Darius Vâlcov, urmărit penal pentru fapte de corupţie în trei dosare

Darius Vâlcov, fost ministru, fost primar al Slatinei şi fost senator, este urmărit penal pentru fapte de corupţie în trei dosare, în unul dintre acestea fiind trimis în judecată. Vâlcov este cercetat sub control judiciar în primul dosar în care este acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani. În acest dosar, el a fost arestat preventiv în 2 aprilie, iar ulterior a fost plasat în arest la domiciliu. În 20 mai, el a fost trimis în judecată în acest dosar. În dosarul trimis în judecată, Minel Florin Prina, fost primar al municipiului Slatina, este judecat pentru complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la spălare de bani, omul de afaceri Lucian Petruţ Şuşală, pentru complicitate la trafic de influenţă, complicitate la spălare de bani şi complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, Petre Bogdan Timofte şi Constantin Cristian Tomescu, pentru complicitate la trafic de influenţă, spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Potrivit rechizitoriului trimis instanţei, în 2009, Theodor Berna, administratorul societăţii Tehnologica Radion la data faptelor, i-a cerut lui Darius Vâlcov, care atunci era primar al municipiului Slatina, să intervină la factori de decizie de la SC Compania de Apă Olt SA, pentru a câştiga licitaţii de lucrări pentru obiective din Slatina, Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti. În schimbul intervenţiei sale, Theodor Berna i-ar fi promis lui Darius Vâlcov că îi dă 20% din valoarea sumelor încasate (fără TVA) din contractele de execuţie a lucrărilor.
Darius Vâlcov mai este urmărit penal în alte două dosare, pentru fapte similare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS