17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMaria Schutz, condamnată definitiv la zece ani de puşcărie

Maria Schutz, condamnată definitiv la zece ani de puşcărie

Procurorii DNA au stabilit că Maria Schutz a falimentat intenționat cele două societăți, după devalizare
Procurorii DNA au stabilit că Maria Schutz a falimentat intenționat cele două societăți, după devalizare

Judecătorii de la Curtea de Apel Oradea au condamnat-o definitiv, luni, la zece ani de închisoare, pe Maria Schutz, cunoscută drept „regina serelor“, în dosarul falimentării societăţilor comerciale Orser SA Oradea şi Sere Codlea SA Braşov. Procesul a durat numai 20 de zile, iar luni seară inculpata a și fost dusă în arestul IPJ Dolj.

Femeia de afaceri Maria Schutz, fost consilier judeţean din partea PSD Dolj şi fostă preşedintă a organizaţiei de femei a PSD Dolj, a fost trimisă în judecată în decembrie 2007 și a fost condamnată definitiv după aproape opt ani, pe 21 septembrie.
În același dosar, alături de Maria Schutz, au fost deferiți justiției și Corneliu Popa, fost director general al Agenţiei Domeniilor Statului (ADS), Mihai Ciobanu, fost director al Direcţiei Urmărire Contracte din cadrul ADS, și Ion Dascălu, asociat la SC Sere Codlea SA. Dacă Maria Schutz a fost acuzată de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi bancrută frauduloasă, Corneliu Popa şi Mihai Ciobanu au fost trimiși în judecată pentru complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, iar Ion Dascălu a fost acuzat de procurorii DNA de complicitate la bancrută frauduloasă în formă continuată.

Privatizarea Orser Oradea

Potrivit anchetatorilor, în luna octombrie 2002, Agenția Domeniilor Statului, reprezentată de directorul general Corneliu Popa, a încheiat cu societatea agricolă Worldser Ţuglui, reprezentată de Maria Schutz, un contract de vânzare-cumpărare al acţiunilor SC Orser SA Oradea şi de concesiune a 104 ha de teren. Contractul a fost încheiat în urma unei licitaţii, câştigată de Worldser Ţuglui, societate care, deşi oferise un preţ pe acţiuni mai mic decât cel al contraofertantului, a promis că va realiza un program de investiţii din surse proprii de peste două milioane de dolari în doar doi ani. Mai trebuie spus că Worldser Ţuglui s-a înscris la licitaţie după mai puţin de o lună de la înfiinţare. Ulterior, deşi Maria Schutz nu realizase investiţiile asumate prin contract, Corneliu Popa, cu sprijinul lui Mihai Ciobanu, a încheiat un act adiţional prin care a prelungit la cinci ani termenul de realizare a investiţiilor. Asta în condițiile în care Popa nu avea aprobarea Consiliului de Administraţie al ADS. Și asta nu e tot. Procurorii au susținut că, în perioada derulării contractului, Maria Schutz a prezentat date nereale care atestau realizarea investiţiilor asumate. În realitate însă, majoritatea activelor SC Orser SA Oradea au fost înstrăinate către SC Gini Transcom SRL Craiova, firmă controlată de aceeași Maria Schutz. „Înstrăinarea a fost posibilă deoarece inculpata a creat aparenţa unor datorii ale SC Orser SA către SC Gini Transcom SRL, în condiţiile în care existau datorii reale către alţi creditori“, au mai reținut anchetatorii.

„Moartea“ Serelor Codlea

Anchetatorii au reținut că, cu doi ani mai devreme, privatizarea Sere Codlea SA Braşov a fost făcută după aceeași „rețetă“ păguboasă. Astfel, în anul 2000, Asociaţia Agricolă AGRO 2001 Ţuglui (controlată de Maria Schutz) a câştigat licitaţia privind achiziția Sere Codlea, angajându-se că va face investiţii de peste un milion de dolari. Asociaţia agricolă respectivă fusese înfiinţată înainte cu două săptămâni de înscrierea la licitaţie, nu desfăşura nici o activitate agricolă, iar oferta de preţ pe acţiuni fusese inferioară celei a contraofertantului. Ulterior, deşi AGRO 2001 Ţuglui nu plătise ratele aferente acţiunilor şi nu realizase investiţiile promise, ca și în cazul Orser Oradea, directorul Popa de la ADS a prelungit termenul de plată. În final, AGRO 2001 Ţuglui nici măcar nu a mai achitat diferenţa de 80% din preţul acţiunilor. „Adevăratele intenţii ale inculpatei Maria Schutz au fost demonstrate şi de modul de administrare a SC Sere Codlea SA, ajungându-se la falimentarea societăţii după ce în prealabil aceasta a fost devalizată. Acest lucru a fost realizat de inculpată prin folosirea SC Gini Transcom SRL Craiova“, au arătat procurorii DNA.
În cursul anchetei, procurorii au mai stabilit că Maria Schutz este autoarea unei alte inginerii financiare. În cursul anului 2002, în calitate de preşedinte al Asociaţiei Agricole AGRO 2001 Ţuglui (acţionarul majoritar la SC Sere Codlea SA Braşov), Maria Schutz a solicitat o subvenţie de 70% din valoarea unor instalaţii de irigat. Problema a fost, spun procurorii DNA, că documentele în baza cărora s-a cerut subvenția atestau în mod nereal că instalaţiile respective ar fi fost achiziţionate de la SC Gini Transcom SRL Craiova. În realitate, era vorba de componente sau instalaţii pentru care se mai obţinuse subvenţie. Sumele de bani reprezentând 70% din preţul de achiziţionare a instalaţiilor de irigat au fost virate de Direcţia Generală pentru Agricultură şi Industrie Alimentară Braşov în contul SC Gini Transcom SRL Craiova, în baza documentaţiei depuse de reprezentanţii SC Sere Codlea SA.

Și condamnați, și buni de plată

În mai 2013, după mai bine de cinci ani și 40 de termene, judecătorii Tribunalului Bihor i-au găsit vinovaţi pe cei patru inculpați. Cea mai mare pedeapsă – 12 ani de închisoare, a primit-o Lili Schutz. Corneliu Popa şi Mihai Ciobanu, complicii inculpatei în devalizarea celor două societăţi comerciale, au primit câte zece ani de puşcărie. În schimb, Ion Dascălu a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru infracţiunile comise.
După pronunţarea sentinţei, inculpaţii au formulat apel, iar pe 17 februarie 2014, Curtea de Apel Oradea a hotărât ca dosarul să fie rejudecat de magistraţii Tribunalului Bihor. Procesul a durat însă un an și jumătate, iar pe 7 august, judecătorii bihoreni s-au pronunțat. Maria Schutz a fost condamnată la zece ani de închisoare, iar Popa și Ciobanu s-au ales cu câte șase ani de închisoare. În schimb, instanța a dispus încetarea procesului penal față de Ion Dascălu, pentru că infracțiunea de complicitate la bancrută frauduloasă s-a prescris.
Atât Maria Schutz, cât și Corneliu Popa şi Mihai Ciobanu, împreună cu Worldser Ţuglui, au fost obligați să achite ADS suma de 3.100.882 de dolari drept despăgubiri civile pentru privatizarea Orser SA. De asemenea, Maria Schutz a fost obligată să achite prejudiciul adus statului, în total suma de 54.911.874 de lei. Aceasta este numai o parte din pagubă, pentru că instanța a lăsat nesoluționată acțiunea ADS privind privatizarea Sere Codlea.
Pentru recuperarea banilor, instanța a menţinut sechestrul pus pe bunurile mobile și imobile ale Mariei Schutz încă din decembrie 2007. Este vorba de un apartament din Craiova, un autoturism Renault, sumele de bani din conturi și acțiuni la SC Biotehnos SA, SIF Oltenia, Banat, Muntenia și Transilvania. Instanța a menținut sechestrul pus și pe bunurile aparținând inculpaților Corneliu Popa şi Mihai Ciobanu.
Mai trebuie spus că judecătorii au mai hotărât ca Sere Codlea și Orser Oradea să se întoarcă la stat cu tot cu activele înstrăinate de Maria Schutz, dar și anularea tuturor contractelor de vânzare-cumpărare prin care au fost înstrăinate activele celor două societăţi.
Și de acestă dată, inculpații au formulat apel, iar luni, pe 21 septembrie, Curtea de Apel Oradea a dat o sentință definitivă în acest dosar.

Sentință definitivă în trei săptămâni

Apelul inculpaților a fost înregistrat pe rolul Curții de Apel Oradea pe 31 august, iar instanța a fixat primul termen de judecată pentru 22 septembrie. Instanța a hotărât să „grăbească“ procesul pentru a nu se prescrie infracțiunile, astfel că judecătorii au preschimbat termenul pentru 7 septembrie. Au mai urmat doar două termene de judecată, pe 10 și pe 17 septembrie, iar luni, pe 21 septembrie, instanța a respins ca nefondate apelurile inculpaților, astfel că aceștia rămân cu pedepsele date pe 7 august de judecătorii de la Tribunalul Bihor. Luni seară, în jurul orei 22.00, polițiștii doljeni au primit mandatul de executare a pedepsei de la instanță, iar Maria Schutz a fost ridicată și dusă în arestul IPJ Dolj de pe strada Amaradia.

Încă un dosar penal

În septembrie, anul trecut, procurorii DNA din Craiova au dispus trimiterea în judecată a Mariei Schutz într-un dosar în care este acuzată că a obținut pe nedrept, prin firma SC Izamar SRL, fonduri europene în valoare de 919.473 de lei. Alături de Maria Schutz au mai fost deferiți justiției inculpații Ionică Bădoi, Mihaela Bunciu și Alexandru Cercel. Anchetatorii au reținut că SC Izamar SRL a depus la APIA o cerere de plată pentru suprafaţa totală de 3.943,93 ha, dintre care 2.000 ha nu se aflau însă în exploatarea SC Izamar SRL. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj, următorul termen de judecată fiind stabilit pentru 14 octombrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS