27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSemnăturile pentru referendum, înregistrate la Primăria Craiova

Semnăturile pentru referendum, înregistrate la Primăria Craiova

Peste 100 de persoane ar putea participa la ședința istorică a CL Craiova de săptămâna viitoare, când aleșii locali ar trebui să hotărască data referendumului local împotriva proiectelor nucleare de la Kozlodui. Din cauza centralei atomice din Bulgaria, aflată la mai puțin de 100 de kilometri de Craiova, orașul nostru se află în zona de risc nuclear, iar spitalele nu sunt pregătite să facă față radiațiilor radioactive, arată documentele publicate de GdS.

Reprezentanții Grupului de Acțiune Civică (GAC) din Craiova au depus ieri, la primărie, cele peste 15.000 de semnături pe care cetățenii orașului le-au dat pentru organizarea unui referendum local împotriva proiectelor nucleare de la Kozlodui – Bulgaria. Situl nuclear din țara vecină se află la mai puțin de 100 de kilometri de Craiova. El conține două reactoare atomice și va fi completat în curând cu un megadepozit nuclear de 350.000 de tone și o nouă unitate cu o putere instalată de 1.200 MW. Documentele publicate în exclusivitate de GdS arată că, în cazul unui accident nuclear, spitalele din Craiova nu sunt pregătite să facă decontaminări radioactive. În consecință, societatea civilă cere consultarea populației prin referendum în legătură cu dezvoltarea proiectelor de la Kozlodui. Legislația internațională prevede consultarea populației din România și Bulgaria, în cazul unor proiecte cu potențial impact transfrontalier.

Data referendumului – propusă pentru 15 noiembrie

La ora 10.00, reprezen-tanții GAC au depus la registratura primăriei patru volume cu mii de pagini de semnături. Ei cer ca pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local (CL) de săptămâna viitoare să fie inclus un proiect de hotărâre privind organizarea referendumului local.
„Conform înțelegerii din 11 septembrie, noi am depus la primărie trei propuneri pentru proiectul de CL: una în care inițiatorul este doamna primar, una în care inițiatori sunt o treime din consilierii locali, și una în care inițiator este GAC. Am convenit cu autoritățile să se adopte varianta care are cea mai mare șansă să intre pe ordinea de zi a ședinței de CL din 24 septembrie. Titlul proiectului de CL este inclus în tabelele pe care am luat semnături, dar acum stabilim forma legală care intră pe ordinea de zi a CL. Am propus ca dată de desfășurare a referendumului 15 noiembrie. Având în vedere și perioada de așteptare, cred că am fost rezonabili. Foarte mulți craioveni și-au manifestat intenția de a participa la ședința de CL din 24 septembrie. Este dreptul lor legal să participe. Avem semnale că peste 100 de cetățeni vor să participe și să vadă cum se tratează de către autorități o propunere – poate prima în istoria Craiovei – venită pe inițiativă cetățenească. Eu am certitudinea că autoritățile vor coopera cu noi și vor include pe ordinea de zi acest proiect. În mod particular, am discutat și cu consilierii locali și am primit felicitări că am reușit să ne înțelegem cu autoritățile“, a declarat coordonatoarea GAC, prof. Luminița Simoiu. Reprezentanții societății civile au petrecut mai multe ore la primărie, până ce formalitățile au fost duse până la capăt, primind ștampile și numere de înregistrare pe documentele care le-au rămas ca dovadă.
„Reprezentantul primăriei a verificat prin sondaj corectitudinea datelor noastre. Noi considerăm că societatea civilă și-a făcut datoria și vreau să mulțumesc colegilor de la GAC, care au făcut o muncă enormă“, a mai spus prof. Simoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS