11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljNoul târg al Craiovei ar putea costa 666.666 de euro

Noul târg al Craiovei ar putea costa 666.666 de euro

Procedurile de mutare a Târgului de Săptămână al Craiovei de pe strada Caracal pe fostul amplasament de pe strada Dimitrie Gerota vor demara la începutul anului viitor. Informația apare într-un comunicat de presă emis de președintele Partidei Romilor Pro Europa – filiala Dolj și consilier al primarului, Romeo Tiberiade, în urma unei întâlniri avute cu viceprimarul Dan Dașoveanu și cu conducerea SC Piețe și Târguri SRL, firmă deținută majoritar de Consiliul Local Craiova. Târgul ar urma să funcționeze în noul loc pe o perioadă de minimum 15 ani și ar trebui să aibă dotările care îi lipsesc celui actual: condiții civilizate de comerț. 

Sub titulatura de comunicat de presă, informarea trimisă de Romeo Tiberiade este, de fapt, adresată comercianților de etnie romă din actualul Târg Municipal, extrem de nemulțumiți de condițiile în care sunt obligați să-și vândă marfa second-hand, dar ea este folositoare tuturor celor care trec pragul târgului. De aici, craiovenii pot afla că planurile primăriei de a muta târgul se apropie de final. „La începutul anului 2016, executivul va supune aprobării Consiliului Municipal Craiova Studiul de Fezabilitate «Târgul Municipal 1 Mai». Investiția va fi realizată pe terenul primăriei cu o durată de funcționare de minimum 15 ani. După aprobarea în Consiliul Municipal a Studiului de Fezabilitate, se vor face demersurile necesare întocmirii Proiectului Tehnic, urmând apoi licitația privind execuția viitorului târg municipal. Dacă toate aceste demersuri vor merge într-un ritm normal, respectând legislația în vigoare, avem speranța că lucrările la târg vor fi finalizate în 2016“, se arată în comunicatul trimis de Romeo Tiberiade. În document, persoanele interesate sunt invitate să vină cu propuneri pe care să le depună ori la sediul Partidei Romilor, ori la sediul Piețe și Târguri și al primăriei. Comunicatul se încheie într-o notă optimistă: „Ne dorim ca, în urma acestor propuneri, să se realizeze un târg municipal care să fie sectorizat conform legislației în vigoare și care să ofere condiții normale și decente atât comercianților, cât și cumpărătorilor care îl tranzitează. Viitorul târg va avea la nivel de infrastructură alei betonate și asfaltate, apă potabilă și canalizare de la rețeaua orașului și grupuri sanitare moderne“.

Două variante de lucru: 1,1 milioane sau 2,5 milioane de lei

Atât directorul SC Piețe și Târguri SRL, Claudiu Neagoe, cât și viceprimarul Dan Dașoveanu au confirmat întâlnirea avută cu Romeo Tiberiade. Viceprimarul a precizat pentru GdS că primăria analizează foarte bine lucrurile în privința mutării târgului. „Vom vedea ce variantă vom alege, dacă vom construi și spații comerciale sau numai spații pentru vânzare second-hand, dar, oricum ar fi, vrem să facem ceva care să dureze. În prezent, târgul nu se poate muta pe strada Dimitrie Gerota, deoarece acolo au deschis organizare de șantier firmele care lucrează pe fonduri europene. Este vorba despre Hidroconstrucția, care are contract pe Master Planul de Apă, și de Tel Drum, care reabilitează strada Râului. În curând, acolo vor veni și cei de la CON-A care lucrează la stadionul cel mare. Primele două firme trebuie să termine până la sfârșitul anului, iar atunci vom vedea și noi ce variantă alegem și vom începe procedurile legale“, a declarat viceprimarul Dan Dașoveanu. Directorul SC Piețe și Târguri SRL, Claudiu Neagoe, a precizat că două sunt variantele de lucru ale primăriei. Prima – proiect de 1,1 milioane de lei plus TVA (circa 1,4 milioane de lei, echivalentul a 311.000 de euro), dar fără spații comerciale. A doua – proiect de 2,5 milioane de lei plus TVA (3 milioane de lei, echivalentul a 666.666 de euro), cu spații comerciale incluse. În ceea ce privește rezilierea contractului de închiriere pentru actualul spațiu cu SC Texind SA, aceasta nu va fi o problemă pentru societatea consiliului local. Deși este semnat pe o perioadă de zece ani, Piețele pot rezilia oricând contractul, cu o notificare prealabilă de 30 de zile, asta în cazul în care rezilierea nu se face de comun acord. Reprezentantul Texind, Andi Gaiu, dăduse de înțeles acum câteva zile, într-o discuție cu redactorul GdS, că nu ar regreta dacă Piețele ar rezilia contractul. Totuși, Gaiu spunea că a investit sute de mii de euro împrumutați de la bancă pentru a introduce canalizarea și pentru a construi spațiile din lemn unde vând comercianții de haine second-hand. „Eu am sperat că, împreună, vom reuși să facem ceva deosebit acolo, dar nu a fost așa. Unde mai găsea primăria un teren cu un asemenea preț pe metrul pătrat, cu asemenea vad și deschidere?“, se întreba el. Prețul pe metrul pătrat plătit de Piețe firmei lui Gaiu este sub 0,5 euro, preț pe care el și l-a asumat în speranța că deschiderea târgului va duce la dezvoltarea celuilalt teren pe care îl are lângă târg.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS