5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova, capitala mondială a poeziei

Craiova, capitala mondială a poeziei

Sala Oglinzilor a găzduit festivitatea de deschidere  a festivalului internaţional de poezie (Foto: Mirela Marinescu)
Sala Oglinzilor a găzduit festivitatea de deschidere
a festivalului internaţional de poezie (Foto: Mirela Marinescu)

A III-a ediție a Festivalului Mondial de Poezie „Mihai Eminescu“ a debutat ieri în Sala Oglinzilor a Muzeului de Artă din Craiova, în prezența oficialităților locale și județene. Manifestare artistică de anvergură internațională se bucură de participarea a 60 de poeți de pe patru continente.
„Sub semnul lui Mihai Eminescu, reformatorul limbii și culturii românești, mari creatori, printre cei mai importanți poeți din lume, sunt alături de noi spre a aprinde flacăra emoției și a frumosului, poezia continuând să fie cel mai generos remediu împotriva singurătății, indiferenței, a urii și a uitării. În această perioadă extrem de dificilă, când lumea este bântuită de conflicte, de violență, de războaie, când istoria și-a ieșit din matca ei firească și milioane de oameni își părăsesc căminele de teamă și de frică, noi considerăm că poezia, cultura pot să mai salveze prezentul și viitorul ființei. Nu întotdeauna literatura poate să schimbe lumea, dar cu siguranță că îi provoacă pe oameni să fie mai buni, mai luminoși, să aibă încredere unii în alții și să iubească… Să facem în așa fel încât această bombă a iubirii să fie chiar poezia. Aici la Craiova să se declanșeze o mare dragoste, o frățietate între creatori, politicieni, oameni de rând și uite așa Craiova să devină capitala mondială a poeziei“, a precizat scriitorul oltean Ion Deaconescu, preşedintele Academiei Internaţionale „Mihai Eminescu“. Prezența unor personalităților de marcă ale culturii mondiale la Craiova, printre care s-a numărat și marele compozitor român, Eugen Doga recunoscut la nivel internaţional, alături de George Enescu, ca unul dintre numele mari ale muzicii clasice, face ca Bănia să fie în aceste zile polul poeziei și al culturii mondiale.
„Ați reușit, pentru a treia oară, să adunați cei mai importanți poeți de pe glob. Mai tare nu este țara care are mai multe tancuri, ci țara care are mai multe biblioteci. Mai puternică nu este țara care are mai mulți generali, ci mai mulți poeți. Nu este mai tare țara care are mai mulți soldați, ci mai mulți cititori. Și acest festival ne face puternici“, a precizat poetul din Republica Moldova, Nicolae Dabija.
Manifestarea a debutat și cu acordarea premiilor Academiei Internaționale „Mihai Eminescu“. Printre cei distinși s-a numărat și Uladzimir Niakliaeu, poet, prozator, eseist, candidat la președinția Belarusului, care a primit la ediția din acest an Premiul pentru poezie.
„Este o distincție care mă bucură. Sunt fericit că am venit aici, unde sunt foarte mulți oameni pe care îi cunosc, a căror opere le-am lecturat. Azi-dimineață (ieri-dimineață – n.r.) am umblat prin oraș, pentru că atunci când vii pentru prima dată într-un loc, e păcat să dormi. Trebuie să-l vezi, să-l cunoști. Am căpătat niște impresii care vor putea deveni versuri. E un spirit special aici. Nu știu în ce constă, dar l-am simțit. Poate că au fost amplificate și de senzația de libertate. Nu demult am ieșit din închisoare. Am fost contracandidat al președintelui. Pentru mine venirea aici este o stare de libertate specială“, a precizat poetul Uladzimir Niakliaeu. Festivalul Mondial de Poezie „Mihai Eminescu“ va continua cu lansări de volume, recitaluri și colocvii despre poezie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS