13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatiePrimăria a cheltuit un milion de lei pentru repararea şcolilor

Primăria a cheltuit un milion de lei pentru repararea şcolilor

Şcolile din Târgu Jiu sunt pregătite pentru noul an (Foto: Eugen Măruţă)
Şcolile din Târgu Jiu sunt pregătite pentru noul an (Foto: Eugen Măruţă)

Primăria Târgu Jiu a cheltuit un milion de lei pentru ca toate unităţile de învăţământ din municipiu să fie reparate şi igienizate. Şeful Serviciului Investiţii din cadrul primăriei, Raul Chiriac, a declarat că în programul de reparaţii şi igienizări ce s-a derulat pe perioada vacanţei de vară au fost incluse 20 de unităţi şcolare, în aceste zile fiind făcute ultimele retuşuri şi curăţenia generală. În total, la nivelul municipiului există 50 de unităţi de învăţământ, iar la restul de 30 de şcoli şi grădiniţe au fost executate lucrări de revizie la instalaţiile sanitare, electrice şi de gaze. „În acest moment, lucrările cuprinse în cadrul programului de reparaţii şi igienizări la unităţile de învăţământ, program ce s-a derulat pe perioada vacanţei de vară, au fost definitivate. În aceste zile se fac ultimele retuşuri, curăţenia generală şi ultimele detalii pe care le-am stabilit de comun acord cu conducerile unităţilor, astfel încât pe 14 septembrie să fie pregătite pentru începerea în mod corespunzător a noului an şcolar. În acest program au fost incluse peste 20 de unităţi de învăţământ din cele 50 existente la nivelul municipiului, însă la toate cele 50 de unităţi au fost executate lucrări de revizie, instalaţii sanitare, electrice, de gaze. În cadrul unităţilor de învăţământ care au intrat în acest program de reparaţii şi igienizări au fost realizate lucrări începând cu refacerea sau înlocuirea învelitorilor, reparaţii la acoperişuri, la finisajele interioare şi exterioare, placări, pardoseli şi reparaţii de grupuri sanitare“, a spus Raul Chiriac.

Program de extindere a unor spaţii de învăţământ

De asemena, Primăria Târgu Jiu, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, au început un program de extindere a anumitor spaţii de învăţământ din oraş, precum şi realizarea de alte spaţii noi, respectiv cămine pentru cazarea elevilor sau săli de sport. „Pentru acest program de reparaţii care a fost realizat an de an pe perioada verii şi datorită faptului că în anii anteriori au fost realizate lucrări complexe privind reabilitarea tuturor clădirilor aferente unităţilor, efortul financiar făcut în acest an pentru reparaţii curente a fost unul mai mic, mare parte dintre şcoli şi grădiniţe fiind deja reabilitate integral. Concomitent cu acest program, împreună cu inspectoratul școlar, am demarat o serie de investiţii care ţin cont de extinderea spaţiilor unde este necesar, crearea de noi activităţi gen cămine, săli de sport, toate proiectele au fost etapizate în funcţie de urgenţa acestora şi de posibilităţile de finanţare atât de la bugetul local, cât şi prin programele naţionale şi POR“, a mai spus Raul Chiriac.

Rechizite şi ghiozdane pentru copiii săraci

Rechizitele au ajuns la cei mai săraci dintre copiii din Târgu Jiu
Rechizitele au ajuns la cei mai săraci dintre copiii din Târgu Jiu

Zeci de copii săraci din Târgu Jiu au primit ieri rechizite şi ghiozdane din partea primăriei. Viceprimarul municipiului Târgu Jiu, Aurel Popescu, a oferit rechizite elevilor care se pregătesc pentru începerea noului an școlar. 43 de copii proveniți din familii defavorizate au primit ghiozdane complet echipate cu toate cele necesare desfășurării cursurilor. Valoarea totală a rechizitelor este de 5.000 de lei.
„Am șase copii, dintre care patru merg la școală. Este foarte dificil să le asigurăm tot ce au nevoie pentru școală. Pentru că acum au primit rechizite, o să le pot cumpăra treninguri și haine. Copiii care merg la școală sunt în clasele I, a IV-a, a VIII-a și a IX-a. Sunt binevenite, pentru că nu aveam posibilități să le cumpărăm. Nu lucrez. Doar soțul mai muncește cu ziua. Este foarte greu“, a spus Doina Veveriță, mama a şase copii pentru care nu exista posibilitatea de a le cumpăra cele necesare şcolii.

Bucuria copiilor

Copiii s-au bucurat de ghiozdanele primite care sunt complet echipate cu rechizitele necesare la şcoală.
„Îmi place ghiozdanul. Este roșu, așa cum îmi place. Nu mi-am cumpărat până acum, pentru că părinții nu au avut bani“, a spus o fetiță, elevă în clasa a III-a. „Vrem să-i sprijinim pe acești tineri la început de an școlar, pentru că vor să învețe și să se integreze în viața școlară, cât și în comunitate. Sunt școlari de clasa zero și chiar liceeni care se numără printre beneficiarii rechizitelor. Vor primi rechizite școlare 43 de tineri, de la clasa zero și până în ultimul an de liceu. Unii tineri au fost chemați la sediul Primăriei Târgu Jiu, iar alții la sediul Direcției Publice de Protecție Socială pentru a li se înmâna rechizitele“, a declarat Aurel Popescu, viceprimarul municipiului Târgu Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS