13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPensionari din Catane, lăsați fără bani de o funcționară de la Poștă

Pensionari din Catane, lăsați fără bani de o funcționară de la Poștă

Mai mulți bătrâni din Catane au rămas fără bani după ce i-au depus la Poșta din comună (FOTO: Arhiva GdS)
Mai mulți bătrâni din Catane au rămas fără bani după ce i-au depus la Poșta din comună (FOTO: Arhiva GdS)

Polițiștii din Băilești au încheiat cercetările într-un dosar penal privind o fostă funcționară de la Poșta din comuna doljeană Catane, acuzată că a pus mâna pe economiile a 23 de persoane, majoritatea pensionari. Prejudiciul a fost stabilit de anchetatori la suma totală de 103.822 de lei.

Mai multe persoane din comuna Catane au sesizat GdS despre faptul că, încă din anul 2012, le-au dispărut banii din conturile deschise la Bancpost, însă nici până acum anchetatorii nu au reușit să facă lumină în acest caz.
„În anul 2011, mai mulți cetățeni din Catane, majoritatea pensionari, au depus diferite sume de bani la Bancpost, prin intermediul oficiului poștal din localitate, Bancpost având încheiat un contract în acest sens cu Poşta Română. În total, au fost depuşi peste 100.000 de lei. Banii au fost depuşi cu titlu de depozite cu dobândă la termen pentru o perioadă de șase luni, pe file cec. În 2012, după trecerea celor șase luni, mergând la Bancpost să-mi ridic suma depusă, mi s-a spus că nu mai există nici un ban, că toată suma a fost retrasă. Am sesizat Poliția Băilești și a fost întocmit dosarul nr. 988/P/2012, dar nu am primit un răsuns nici în ziua de azi“, a povestit Ioana C. din Catane.
Am încercat să aflăm ce s-a întâmplat cu acest dosar și am aflat că anchetatorii au încheiat cercetările și au stabilit prejudiciul.

Peste 100.000 de lei pentru Maria Goiceanu

Potrivit anchetatorilor, în cursul anului 2012, un polițist din Băilești a aflat că mai multe persoane din comuna Catane ar fi fost înșelate de o angajată de la Oficiul Poștal din comună. Este vorba de Maria Goiceanu, de 61 de ani, angajată la Ghișeul Poștal Catane. Potrivit anchetatorilor, dosarul a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Băilești, iar, în urma cercetărilor, au fost identificate nouă persoane păgubite, însă, ulterior, numărul acestora a ajuns la 23, majoritatea pensionari.
Aceștia au depus diverse sume de bani la Poșta din Catane în baza unor carnete de economii deschise la Bancpost, însă au rămas fără bani. Oamenii legii spun că Maria Goiceanu ori încasa banii și nu îi mai depunea la Bancpost, ori, cu ajutorul datelor pensionarilor, îi retrăgea din conturile acestora, prejudiciul total fiind de peste 100.000 de lei.
„La Parchetul de pe lângă Judecătoria Băilești se află înregistrat dosarul penal nr. 988/P/2012, în care se efectuează cercetări față de numita Goiceanu Maria sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de delapidare în formă continuată, fals intelectual în formă continuată și uz de fals în formă continuată. În perioada 1 ianuarie 2009 – 23 mai 2012, sus-numita, în calitate de oficiant rural la în cadrul Oficiului Județean de Poștă Dolj – Ghișeul Poștal Catane, nu a înregistrat în jurnalele de operațiuni situația operațiunilor efectuate în carnetele de economii Bancpost ale mai multor deponenți din comuna Catane, însușindu-și sumele de bani depuse. Potrivit raportului de expertiză contabilă judiciară întocmit în cauză, prejudiciul produs de inculpată este în sumă de 103.822,73 lei“, au precizat procurorii din Băilești.
Polițiștii din Băilești au încheiat cercetările la sfârșitul lunii august, iar pe 2 septembrie au trimis dosarul la Parchetul de pe lângă Judecătoria Băilești cu propunere de trimitere în judecată a inculpatei. Cât despre bani, pensionarii trebuie să se constituie părți civile în procesul penal, iar, dacă inculpata va fi condamnată definitiv, urmează să-și recupereze paguba după executarea Mariei Goiceanu. Dacă aceasta are bunuri pe numele ei.

Dată afară de la Poștă

După efectuarea expertizei contabile și după stabilirea prejudiciului, Oficiul Judeţean de Poştă Dolj i-a desfăcut Mariei Goiceanu contractul de muncă. Primarul din comuna Catane, Ştefan Ciurea, a precizat pentru GdS că, după ce a fost dată afară de la Poștă, femeia s-a mutat la Afumați, unde locuiește cu soțul său.
„Nu știu prea multe despre această situație și nici nu cunosc toate persoanele înșelate. Știu doar că este vorba de mai mulți bătrâni, care au strâns cum au putut niște bani, iar femeia asta i-a mâncat“, a declarat Ștefan Ciurea pentru GdS.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS