15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljISJ Dolj: Părinți, nu trebuie să fiți taxați în școli și grădinițe!

ISJ Dolj: Părinți, nu trebuie să fiți taxați în școli și grădinițe!

Irina Petre, inspector școlar pentru învățământul primar, susține că părinții nu trebuie să plătească nici materialele didactice și nici amenajarea claselor
Irina Petre, inspector școlar pentru învățământul primar, susține că părinții nu trebuie să plătească nici materialele didactice și nici amenajarea claselor

Doar câteva zile mai sunt până când copiii vor trece pragul școlilor și grădinițelor. Părinții au aflat că trebuie să cotizeze fie pentru fondul școlii, fie pentru amenajarea claselor sau achiziționarea de materiale didactice. În Craiova, sumele variază între 50 de lei la școli și 250 de lei la grădinițe. Inspectorii școlari spun că părinții nu trebuie taxați în nici un fel, întrucât toate lucrările de modernizare și amenajare sunt asigurate din bugetul unităților școlare sau de la consiliile locale, iar materialele didactice sunt date de la Ministerul Educației.

Perdele, draperii, parchet, bănci, reparații la acoperiș, laptop, xerox sau alte cheltuieli care implică amenajarea sau dotarea clasei nu trebuie achitate în nici un fel din buzunarul părinților. Aceștia asigură copiilor ghiozdanul, caietele și instrumentele de scris, după cum susțin chiar inspectorii școlari.
„În nici un caz la învă­țământul primar și nici la cel gimnazial nu se asigură din partea părinților bani pentru a se amenaja clasele. Vorbind strict de învățământul primar, de câțiva ani Ministerul Educației alocă bani inclusiv pentru a se investi în materiale didactice. Chiar acum doi ani au fost alocate de către minister materiale didactice care sunt transmisibile de la o promoție la alta și vorbim de planșete, salteluțe, jocuri lego, alfabetar și chiar mobilier pentru clase. Cadrul didactic își poate amenaja sala de clasă așa cum dorește, dar fără să solicite sprijin financiar părinților“, a declarat Irina Petre, inspectorul școlar pentru învățământ primar din cadrul ISJ Dolj. În cazul în care este nevoie de investiții, acestea se fac din bani publici.
„80% din școli sunt amenajate și dotate cu perdele, mobilier, material didactic. Acolo unde este nevoie de amenajarea claselor, unitatea de învățământ folosește bani din bugetul propriu sau din finanțarea consiliului local. Există în momentul acesta școli bine dotate. Nu se pune problema ca să se ceară bani părinților“, a subliniat inspectorul școlar Irina Petre. Și la grădinițe sunt aceleași reguli și, potrivit inspectorilor școlari, acestea sunt și mai bine dotate din punct de vedere al materialelor didactice.
„Tot ce trebuie să ofere părintele copilului este ghiozdanul cu penar și caiete. Acestea sunt consumabile, dar se face o listă cu un minim necesar la fiecare ședință de început de an școlar și sunt cumpărate individual. Nu se strâng bani de la părinți. În cazul în care părinții vor să facă donații, banii se strâng pe bază de borderou, iar cheltuielile se justifică“, a mai declarat inspectorul școlar.
De altfel, la începutul fiecărui an școlar, Ministerul Educației atrage atenția că este interzisă colectarea de bani pentru fondul școlii și fondul clasei. Interzis este și ca profesorii să impună elevilor să cumpere diverse culegeri sau caiete speciale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS