16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMagazine și farmacii, prădate de o gașcă de minori

Magazine și farmacii, prădate de o gașcă de minori

Minorii au mai fost prinși la furat și în 2013, însă au scăpat pentru că, potrivit legii, nu răspund penal
Minorii au mai fost prinși la furat și în 2013, însă au scăpat pentru că, potrivit legii, nu răspund penal

Un grup de minori de etnie romă, „specializați“ în furturi din farmacii, magazine ori stații peco, au fost prinși din nou la furat de către polițiștii craioveni. „Clienți“ mai vechi ai oamenilor legii, suspecții au scăpat de fiecare dată, pentru că, potrivit Codului Penal, minorii nu răspund penal.

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Dolj au anunțat vineri că au identificat cinci minori cu vârstele cuprinse între 12 și 14 ani, suspectați de comiterea mai multor furturi. Este vorba de frații Viorica A., de 14 ani, și Ion A., de verișorii acestora, Florentina M., Florian M., toți de 13 de ani, dar și de Mihai N., de 12 de ani, toţi din Craiova.
Din cercetările polițiș-tilor s-a stabilit că cei cinci minori, în perioada 19 iunie – 1 septembrie 2015, profitând de neatenția părților vătămate sau prin distragerea atenției, au sustras sume de bani din farmacii, magazine, o stație GPL și o casă de amanet. În total, polițiștii au probat șase infracțiuni de furt, prejudiciul total fiind de aproximativ 26.000 de lei.
Cea mai mare dintre suspecți, Viorica A., a fost prezentată la IML Craiova, unde a fost expertizată şi s-a stabilit că avea discernământul format la data comiterii faptelor. În aceste condiții, minora a fost reținută pe o perioadă de 24 de ore, iar vineri a fost dusă la Judecătoria Craiova cu propunere de arestare preventivă pentru comiterea infracțiunii de furt calificat. Instanța a admis propunerea anchetatorilor și a emis un mandat pe numele minorei pe o perioadă de 30 de zile. Oamenii legii mai spun că încearcă să stabilească dacă suspecții sunt autorii și altor furturi comise în Craiova.

Prinși la furat și în 2013

În octombrie 2013, polițiștii de la Secția 2 i-au identificat şi prins pe fraţii Ion şi Viorica A., dar și pe Florentina și Florian M., care comiseseră mai multe furturi din magazine. În urma cercetărilor, oamenii legii au stabilit că cei patru minori au reuşit să sustragă dintr-o farmacie de pe strada Calea Bucureşti din Craiova suma de 710 lei. Pe imaginile surprinse de camerele de supraveghere ale farmaciei se vede cum minorii acţionează după metoda „distragerii atenţiei“, iar unul dintre ei reuşeşte să intre după tejghea şi ia un plic cu bani pe care îl găseşte într-un sertar. Patronul farmaciei a povestit că minorii au acţionat după un plan bine pus la punct: au intrat în farmacie şi au cerut o pastilă pentru dureri de cap, iar farmacista le-a dat două pastile de paracetamol. Unul dintre copii a luat un pahar cu apă ca să înghită pastila, moment în care a vărsat din apă pe jos, apoi au plecat. Crezând că a scăpat de ei, farmacista s-a dus să ia un mop ca să cureţe, iar unul dintre copii a intrat în farmacie şi s-a dus într-un birou din spate. De acolo a ajuns după tejghea, iar în timp ce ceilalţi trei minori o ţineau de vorbă pe farmacistă, băiatul a reuşit să ia un plic cu bani dintr-un sertar, apoi a plecat pe unde a venit. Nu înainte de a saluta însă. Abia după ce a văzut înregistrările camerelor de supraveghere, farmacista şi-a dat seama că îi fuseseră furaţi banii. Tot atunci, poliţiştii doljeni au stabilit că aceiaşi minori furaseră suma de 6.500 de lei dintr-un magazin de rochii de mireasă de pe strada Lipscani și 3.000 de lei dintr-un magazin alimentar de pe strada A.I. Cuza. Polițiștii nu au putut să le facă mare lucru celor patru minori, pentru că, potrivit legii, minorii care nu au împlinit 14 ani nu răspund penal. În schimb, minorii care au între 14 şi 16 ani pot răspunde penal numai dacă se dovedeşte că au săvârşit fapta cu discernământ, iar cei care au împlinit vârsta de 16 ani răspund penal. Poliţiştii i-au dus atunci pe cei patru la Centrul de Primire Minori, de unde au fost însă luaţi de părinţi după câteva ore.
Anul acesta, după ce a împlinit 14 ani, Viorica A. s-a ales cu două dosare penale, iar acum a fost arestată preventiv din nou.

Judecată pentru tâlhărie și furt

Aceeași Viorica A. este judecată în prezent în alte două dosare penale. Pe 13 ianuarie a fost arestată preventiv pentru comiterea infracțiunii de tâlhărie și furt calificat, iar două săptămâni mai târziu a fost trimisă în judecată. Pe 15 aprilie, Judecătoria Craiova a hotărât ca inculpata minoră să fie asistată zilnic pe o perioadă de șase luni, însă decizia instanței a fost atacată cu apel de una dintre părțile vătămate. În februarie, aceeași minoră a fost trimisă în judecată în alt dosar de furt calificat, care este pe roul Judecătoriei Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS