8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljClinica de Oncologie, renovată, dar fără unele medicamente

Clinica de Oncologie, renovată, dar fără unele medicamente

Cei doi medici din Clinica de Oncologie a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova tratează săptămânal în jur de 65 de pacienți, atât în spitalizare de zi, cât și în spitalizare continuă. După zeci de ani în care nu se mai făcuseră modernizări în clinică, au început să apară schimbări. Problema este că odată cu ieftinirea medicamentelor o parte dintre acestea au început să lipsească.

Bolnavii de cancer din Oltenia aflați în stare gravă ajung de cele mai multe ori în Clinica de Oncologie a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova. De mai bine de trei luni aici mai lucrează doar doi medici care trebuie să facă față celor aproape 300 de pacienți. Lucrează și câte nouă zece ore pe zi, dar nu se plâng. Au fost scoase posturi la concurs, dar nu s-a prezentat nimeni.
„Lucrăm nouă zece ore pe zi, dar lucrăm în liniște. Ca șef al clinicii nu mai am probleme cu prescrieri făcute în plus sau în minus. Au fost scoase două posturi la concurs, dar nu a venit nimeni. Sigur că nimeni nu renunță la viața ușoară să vină aici. Toți medicii potențiali care trebuia să se prezinte pentru concurs trebuia să și știe multă carte, că doar asta înseamnă concurs și ei știu unde vin, pentru că aici, de fapt, ei își trimit bolnavii grav. Și nimeni nu vrea să vină să îngrijească bolnavi grav. Toată lumea a fugit la finanțări mari, cu bolnavi ușori. Aceasta este realitatea“, a spus prof. univ. dr. Florinel Bădulescu, șeful Clinica de Oncologie a SJU.

„Sunt nouă medicamente care lipsesc“

Problema cea mai mare în clinică în acest moment nu este lipsa medicilor, ci a unor medicamente importante. Odată cu ieftinirea medicamentelor de la 1 iulie 2015 mai mulți distribuitori nu au mai adus medicamentele de care bolnavii de cancer au nevoie. Nouă medicamente lipsesc acum din clinică.
„Eu rămân surprins că nici Ministerul și nici Casa Națională de Asigurări de Sănătate nu iau decizii urgente în această situație. Este anormal ca firme care au câștigat licitațiile să ne dea negații peste negații. La noi trei firme ne-au spus că nu fac față actualului preț. Avem chiar una dintre firme care nici nu justifică de ce nu ne dă medicamentul. De ce nici președintele CNAS și nici ministrul nu vor să discute aceste situații? Doar auzi peste tot «am dat bani». Pot să dea câți bani vor, nouă ne trebuie bani mai chibzuiți și să avem medicamentele necesare. Sunt nouă medicamente din baza de 50 care lipsesc. Toate sunt importante pentru pacienți, ele intră în diverse combinații pentru schema terapeutică a bolnavului. Ar trebui pusă clar condiția ca trei luni de la data la care ai hotărât că nu mai dai nimic, tu să îți onorezi contractele, astfel încât spitalele să aibă timp să facă alte licitații“, adaugă prof. univ. dr. Florinel Bădulescu.
Acum, pentru aceste medicamente sunt licitații în desfășurare. Iar medicii încearcă înlocuiri ale acestor medicamente, astfel încât să nu pună în pericol viața bolnavilor.
„Abia în 24 septembrie se finalizează licitațiile și să sperăm că nu sunt contestații și că cei cei care o să câștige le și au în depozit pentru că de multe ori nu le-au avut, dar nimeni nu face nimic pe tema asta de zece ani. În această situație încercăm înlocuiri. Sigur, sunt o serie de asocieri cu răspunsuri terapeutice diferite. Eu și colega mea am considerat că trebuie să discutăm și să găsim acele combinații cu medicamentele pe care le avem care le fac bine pacienților și care au răspuns terapeutic și să luptăm în continuare cu tot felul de hârtii, adrese, licitații“, completează șeful Clinicii de Oncologie.

„Clinica va merge mai departe“

Modernizări în Clinica de Oncologie nu se mai făcuseră de zeci de ani. Acum parterul a fost renovat. Holul, saloanele, grupurile sanitare au fost zugrăvite.
„Acum secția arată frumos. Parterul deja este gata, urmează etajul. Condițiile de spitalizare sunt cel puțin acceptabile. Clinica va merge mai departe pentru acei bolnavi care nu sunt dirijați în alte locuri. Jos avem numai saloane cu patru bolnavi, totul a fost zugrăvit, reparat și grupurile sanitare au fost igienizate și modernizate. Așteptăm și două monitoare ca să nu mai transferăm bolnavii în Reanimare“, a concluzionat prof. univ. dr. Florinel Bădulescu, șeful Clinicii de Oncologie a SJU Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS