10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriÎn ce afaceri investesc tinerii cu SRL-D-uri

În ce afaceri investesc tinerii cu SRL-D-uri

Tinerii pot să își înființeze gratis o firmă, dacă aleg forma de SRL-D. În Dolj, tinerii care și-au înființat astfel de entități economice dețin recordul în Oltenia, dar pe țară conduc cei din Cluj, care și-au înființat chiar mai multe SRL-D decât cei din București.
Tinerii pot să își înființeze gratis o firmă, dacă aleg forma de SRL-D. În Dolj, tinerii care și-au înființat astfel de entități economice dețin recordul în Oltenia, dar pe țară conduc cei din Cluj, care și-au înființat chiar mai multe SRL-D decât cei din București.

Pe primele șase luni ale anului, cele mai multe SRL-D-uri (societate cu răspundere limitată-debutant) s-au înființat în Dolj, comparativ cu celelalte județe ale Olteniei. Totuși, tinerii din Oltenia sunt cu mult în urma celor debutanți în afaceri din Ardeal și București, care înființează firme pe bandă rulantă. Aflați în continuare în ce domenii activează cei mai mulți dintre debutanții în afaceri din România.

În prima jumătate a anului 2015, potrivit datelor de la Oficiul Național al Registrului Comerțului, 891 de tineri din Dolj au avut curajul să intre în lumea afacerilor și să își înființeze câte un SRL-D, adică o firmă care arată că asociatul unic sau asociații sunt debutanți în afaceri, ei nemaiavând alte firme pe numele lor. În județul Gorj au debutat în afaceri 273 de tineri, iar în Olt și-au deschis SRL-D-uri 231 de persoane în aceeași perioadă analizată. Și în Vâlcea au apărut 225 de firme SRL-D, în primele șase luni ale anului, iar în Mehedinți s-au înființat 115 astfel de entități economice.
Tinerii care dețin SRL-D pot să obțină până la 10.000 de euro de la stat pentru a debuta în afaceri. Pentru înscrierea unei astfel de societăți la Registrul Comerțului nu se percepe nici o taxă de înmatriculare, care pentru o societate obișnuită poate ajunge chiar la 800 de lei (în cazul în care și redactarea actelor se face tot la Registrul Comerțului). Dar după ce își înființează SRL-D, tinerii nu sunt obligați să își înceapă afacerile accesând cei 10.000 de euro de la stat, pe programul dedicat stimulării tinerilor să debuteze în afaceri. Ei pot să își desfășoare afacerile pe banii lor, dar să beneficieze de această reducere de taxe la înființarea unei societăți. Potrivit unor surse din sistem, așa se poate explica de ce sunt foarte mulți tineri din Dolj care și-au înființat SRL-D în 2015, statisticile de la Registrul Comerțului fiind valabile pe primele șase luni ale anului.
Se pare că afacerile începute de debutanți nu prea dau rateuri, din moment ce sunt radiate din Registrul Comerțului foarte puține astfel de entități. În fiecare județ al Olteniei se numără pe degete firmele (SRL-D) radiate anul acesta din evidențele instituției care le-a înmatriculat.

„Apetit“ crescut al clujenilor pentru afaceri, ca debutanți

Dacă numărul de 891 de doljeni care și-au înființat în 2015 SRL-D pare destul de mare comparativ cu cel al debutanților în afaceri din celelalte județe ale Olteniei, atunci numărul clujenilor tineri cu un astfel de „apetit“ pentru debutul în business pare colosal pe lângă cel al doljenilor. Potrivit acelorași date de la Oficiul Național al Registrului Comerțului, Clujul deține recordul pe țară ca număr de SRL-D-uri înființate pe primele șase luni ale anului, depășind chiar și Capitala țării la acest capitol. În intervalul analizat, 2.720 de clujeni își înființaseră SRL-D, în timp ce în București au debutat în afaceri 2.687 de tineri. De asemenea, în Timiș, 1.475 de tineri au înțeles să debuteze în afaceri cu câte un SRL-D.

Ce fel de afaceri fac tinerii debutanți

Oficiul Național al Registrului Comerțului a dat publicității și domeniile principale de activitate declarate de tinerii debutanți în afaceri pe SRL-D-urile înființate anul acesta. Se pare că aceștia activează în domenii precum construcții, service auto, transporturi, comerț prin internet. Activitățile declarate la Registrul Comer­țului cel mai adesea de tinerii cu SRL-D sunt: lucrări de construcții clădiri rezidențiale și nerezidențiale; transporturi rutiere și de mărfuri; întreținerea și repararea de autovehicule; comerț cu amănuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin internet; restaurante; coafură și alte activități de înfrumusețare.

SRL-D înființate și radiate în Oltenia în prima jumătate a anului*

Județul         SRL-D înființate             SRL-D radiate
Dolj                         891                                    17
Gorj                         273                                      7
Olt                           231                                      2
Vâlcea                    225                                    10
Mehedinți              115                                      3
*Date furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS