12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSuveniruri cu operele brâncuşiene, retrase de la comercializare

Suveniruri cu operele brâncuşiene, retrase de la comercializare

Suvenirurile pline de greşeli vor fi retrase de la comercializare (FOTO: Eugen Măruţă)
Suvenirurile pline de greşeli vor fi retrase de la comercializare (FOTO: Eugen Măruţă)

Suveniruri de calitate îndoielnică şi pline de greşeli sunt vândute în Parcul Central, la Magazinul Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi”. De mai mult timp, la acest magazin se comercializează faianţă pe post de suveniruri cu operele brâncuşiene la preţuri destul de piperate. Traducerea denumirilor operelor lui Constantin Brâncuşi a fost realizată greşit în limbile engleză şi franceză, lucru recunoscut şi de conducerea Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi”. Doru Strâmbulescu, directorul centrului, argumentează că suvenirurile nu sunt produse de municipalitate, acestea fiind doar comercializate în regim de consignaţie.
„La magazinul de suvenire se comercializează obiecte de prost gust cu operele de la Târgu Jiu aparţinând lui Brâncuşi. Unul dintre aceste obiecte, care sfidează elementare noţiuni de estetică, este realizat pe o placă de faianţă. Pe respectiva placă apar trei imagini cu Poarta Sărutului, Masa Tăcerii şi Coloana fără Sfârşit, numele celebrelor opere fiind traduse în engleză şi franceză cu multiple greşeli“, a precizat Eduard Berca, consilier local din Târgu Jiu.

Retrase de la comercializare

Centrul Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi“ condus de Doru Strâmbulescu a retras de la comercializare suvenirurile cu greşeli, motivând că de vină pentru acestea sunt agenţii economici care au acordul Societății de gestiune a drepturilor de autor în domeniul artelor vizuale – VISARTA – pentru grafica și imaginile folosite. „Toate produsele promoționale sunt realizate de agenți economici independenți, care au obligația de a obține acordul Societății de gestiune a drepturilor de autor în domeniul artelor vizuale – VISARTA – pentru grafica și imaginile folosite.
Obiectele care conțin erori de text vor fi retrase de la comercializare, urmând a fi returnate producătorilor pentru remedierea greșelilor constatate. În momentul de față, Centrul de Cercetare, Dezvoltare și Promovare «Constantin Brâncuși» se află în discuții cu mai mulți graficieni și artiști plastici pentru realizarea unor obiecte care să corespundă din punct de vedere estetic exigențelor promovării operelor constituente ale Ansamblului Monumental «Calea Eroilor» din Târgu Jiu. De asemenea, Punctul de Informare Turistică va funcționa într-o nouă prezentare până la finalul acestui an.
Panourile informative din cele două parcuri care găzduiesc operele lui Constantin Brâncuși se află în proces de înlocuire. Acestea vor fi realizate cu o nouă grafică, pe materiale speciale, care sunt folosite în muzee din întreaga lume. Menționăm că aceste panouri sunt, în momentul de față, în faza de execuție“, potrivit unui comunicat de presă al Centrului „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS