10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCulturile de porumb și floarea-soarelui, compromise de secetă

Culturile de porumb și floarea-soarelui, compromise de secetă

(Foto: opinigiurgiu.ro)
(Foto: opinigiurgiu.ro)

Sute de hectare cultivate cu porumb și floarea-soarelui din județul Dolj sunt compromise din cauza secetei. Reprezentanții administrațiilor locale din județ au început să raporteze pagubele către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență de la nivelul Prefecturii Dolj.

Temperaturile extreme din ultimele zile și lipsa precipitațiilor au afectat sute de hectare cultivate cu porumb și floarea-soarelui din județul Dolj. Primele informări venite din județ sunt din localitățile Carpen și Goiești, unde lipsa precipitațiilor a afectat deja culturile în proporție de 60% – 80%. Zona cea mai afectată a județului este partea de nord-vest, spun reprezentanții Direcției Agricole Dolj. „Până la acest moment, au fost centralizate raportările venite din două comune din județ, Carpen și Goiești. Aici au fost afectate 500 ha cultură de porumb și 600 ha cultură de floarea-soarelui. Sunt probleme mari, lipsa precipitațiilor a dus la compromiterea a 60%-80% din culturi în cele două localități doljene. S-a făcut verificare pe teren. Așteptăm informări și din alte comune din Dolj. Comunele care au probleme ne trimit aceste înștiințări. Asta nu înseamnă că în județ nu sunt afectate și culturile din alte localități. Nu excludem această probabilitate“, a declarat Ovidiu Obleagă, purtătorul de cuvânt al Direcției Agricole Dolj.

Agricultorii se plâng

Agricultorii doljeni ale căror culturi au fost compromise din cauza secetei au posibilitatea să facă sesizări la primăriile din localitățile respective. Ulterior, o comisie compusă din reprezentanți ai primăriei, prefecturii, Direcției Agricole Dolj și Inspectoratului de Urgență se deplasează la fața locului pentru a verifica în teren starea de fapt și stabilirea pagubelor. „După această verificare se fac raportări către Comitetul pentru Situații de Urgență, raportări care sunt transmise Ministerului Agriculturii“, a precizat Ovidiu Obleagă.
Specialiștii spun că Doljul nu s-a mai confruntat de foarte mulți ani cu o secetă atât de puternică. Ultima dată când agricultorii doljeni și-au văzut culturile prăpădite din cauza lipsei precipitațiilor a fost în 2002. Aceștia preconizează că, în medie, 20% din culturile din județ vor fi afectate. Procentul va fi diferit de la o localitate la alta, după cum au fost poziționate culturile, dacă sunt pe versanți sau într-o zonă mai joasă.
Floarea-soarelui este și ea afectată, ceea ce va duce la o scădere drastică a producției.
Acolo unde cultura este afectată în proporție de 80% atât la porumb, cât și la floarea-soarelui, nu se mai poate vorbi de o revigorare a culturilor.

Sudul județului stă mai bine

Într-o situație mai bună se află agricultorii din sudul județului. Aceștia și-au putut iriga culturile și în acest mod și-au salvat o parte din producția de porumb și grâu. „În sudul județului, multe dintre terenuri sunt irigate. Vă dau ca exemplu amenajarea Nedeia – Măceș, unde din 50.000 de hectare, 15.000 sunt irigate. Într-adevăr, de când nu mai primesc subvenții, din 2009, unii agricultori nu și-au mai permis să-și irige culturile. Totuși, trebuie precizat că prețul energiei electrice pentru irigații a scăzut cu 40%. Dar, repet, zona de sud este mai puțin afectată, aici sunt agricultori puternici, dar și sistem de irigații“, a precizat Adrian Constantin, reprezentant ANIF.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS