16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGigi Drăgan, eliberat din pușcărie

Gigi Drăgan, eliberat din pușcărie

Gigi Drăgan a fost condamnat definitiv în decembrie 2011 la șapte ani de închsioare (Foto: Arhiva GdS)
Gigi Drăgan a fost condamnat definitiv în decembrie 2011 la șapte ani de închsioare (Foto: Arhiva GdS)

Judecătoria Ploiești a hotărât ieri să admită o cerere de eliberare condiționată formulată de Cosmin Gigi Drăgan, craioveanul condamnat în decembrie 2011 la șapte ani de închisoare pentru uciderea unui bărbat de 62 de ani, care ar fi traversat strada prea încet.

Cosmin Gigi Drăgan a fost acuzat de procurorii doljeni că, pe 2 aprilie 2010, în Vinerea Mare, l-a luat la bătaie pe Pavel Rentea, care nu a traversat suficient de repede o alee din apropierea intersecţiei străzii Amaradia cu bulevardul Dacia. Enervat de încetineala bărbatului de 62 de ani, Drăgan a coborât de la volanul BMW-ului său şi l-a luat la bătaie, lovindu-l cu pumnii în față. Rentea, care era de mână cu nepoţica sa, a plecat mai departe, însă Gigi Drăgan a fugit după el şi l-a lovit din nou, apoi s-a urcat în maşină şi a plecat. Victima agresiunii a mai făcut câţiva paşi, după care s-a prăbuşit fără cunoştinţă. Pavel Rentea a fost preluat de o ambulanță, însă, câteva ore mai târziu, a decedat la Clinica de Terapie Intensivă a Spitalului de Urgenţă Craiova, în urma unui infarct. Ulterior, medicii legişti au constatat că „fără agresiunile exercitate de făptuitor asupra victimei nu ar fi survenit decesul“, iar Drăgan a fost trimis în judecată pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice şi pentru loviri cauzatoare de moarte.
În noiembrie 2010, judecătorii Tribunalului Dolj l-au condamnat la şase ani de închisoare, iar, în septembrie 2011, la apel, Curtea de Apel Craiova i-a redus pedeapsa cu un an. Ulterior, pe 8 decembrie 2011, printr-o hotărâre a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie, inculpatul a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare pentru fapta sa, pedeapsă la care a fost adăugată şi o condamnare anterioară de doi ani de închisoare pentru furt. În total, inculpatul a primit o pedeapsă de șapte ani de închisoare. De asemenea, instanța a admis în parte acţiunea civilă formulată de fiul victimei, Ionuţ Rentea, dispunând ca Drăgan să îi plătească suma de 106.000 de lei drept despăgubiri civile. Din pedeapsa primită, instanța a scăzut perioada cât inculpatul a fost arestat preventiv, de pe 6 aprilie 2010 și până pe 8 decembrie 2011 (un an și opt luni).

Eliberat după cinci ani și trei luni de pușcărie

Pe 21 ianuarie anul acesta, după patru ani și jumătate petrecuți după gratii (două treimi din pedeapsă), comisia pentru eliberare condiţionată a penitenciarului a formulat la Judecătoria Craiova o cerere de eliberare condiționată, care a fost însă respinsă pe 27 ianuarie. Instanța a fixat termen de reînnoire a propunerii după 26 iulie 2015. Înainte de acest termen, pe 16 iulie, Drăgan a formulat altă cerere de eliberare condiționată, însă la Judecătoria Ploiești.
Ieri, instanța a admis cererea condamnatului, care a executat cinci ani și trei luni din pedeapsa primită.
„Admite cererea de liberare condiționată formulată de petentul condamnatul Drăgan Gigi Cosmin, în prezent aflat în Penitenciarul Ploiești, în executarea pedepsei de șapte ani închisoare, aplicată prin sentinţa penală nr. 466/2010 pronunţată de Tribunalul Dolj. Constată îndeplinite condiţiile art. 59 şi urm. Cod Penal din 1969 şi dispune punerea în libertate condiţionată a condamnatului“, se arată în hotărârea instanței.
Potrivit Codului Penal, după ce a executat cel puţin două treimi din durata pedepsei în cazul închisorii care nu depăşeşte zece ani, „condamnatul care este stăruitor în muncă, disciplinat şi dă dovezi temeinice de îndreptare, ţinându-se seama şi de antecedentele sale penale, poate fi liberat condiţionat înainte de executarea în întregime a pedepsei“.
După ce a fost condamnat, Drăgan a fost încarcerat la Penitenciarul Craiova. Apoi a fost transferat la Penitenciarul Drobeta Turnu Severin, iar de acolo a ajuns în Penitenciarul Ploiești. Hotărârea Judecătoriei Ploiești nu este definitivă și poate fi contestată la Tribunalul Prahova.

Sancționat în pușcărie

În cursul lunii martie 2012, în urma unui control făcut în Penitenciarul Craiova, în celula condamnatului Gigi Drăgan a fost găsit un recipient în care se afla o substanţă neidentificată. Ulterior s-a stabilit că era vorba de o substanţă pentru acumularea de masă musculară, care este interzisă în penitenciare prin Ordinul nr. 2714/2008 al Ministerului Justiţiei. Drăgan a fost prezentat în faţa comisiei de disciplină, care a dispus ca acesta să stea cinci zile la izolare. Condamnatul a contestat decizia comisiei, însă instanța i-a respins acțiunea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS