Acasă Local Gorj Încă o medalie de aur pentru Dumitru Călugăru

Încă o medalie de aur pentru Dumitru Călugăru

calugaru olimpic

Dumitru Călugăru (foto), olimpicul la chimie cu care judeţul Gorj se mândreşte, şi-a completat palmaresul. După ce în luna mai a obţinut medalia de aur cu punctaj absolut la a 49-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Chimie „D. Mendeleev“, gorjeanul şi-a adjudecat cea mai preţioasă medalie şi la Olimpiada Internaţională de Chimie desfăşurată în Baku, Azerbaidjan, în perioada 20-29 iulie.

Echipa care a reprezentat România la această competiţie a obţinut pentru ţara noastră două medalii de aur, una de argint şi una de bronz, rezultat graţie căruia românii s-au clasat pe locul 1 în Europa şi pe locul șase în lume, într-un clasament neoficial al celor 79 de ţări participante la Olimpiada Internaţională de Chimie. Una dintre cele două medalii i-a revenit lui Dumitru Călugăru, absolvent al Colegiului Naţional „Tudor Vladimirescu“ din Târgu Jiu, laureat cu argint la ultimele două ediţii. Cealaltă a fost adjudecată de Andrei Iliescu, absolvent al Liceului Internaţional de Informatică din Bucureşti. Aceasta este o performanţă demnă de notat pentru cei doi tineri, care, prin punctajele realizate, s-au clasat în primele zece locuri ale concursului.
Medalia de argint la Olimpiada de Chimie a fost obţinută de Paul Haidu-Gerea, elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“ din Constanţa, iar medalia de bronz a intrat în posesia lui Vlad Mihai Mandric, absolvent al Colegiului Naţional „Sfântul Sava“ din Bucureşti, care a obţinut argint şi la ediţia de anul trecut a competiţiei.
În afară de Dumitru Călugăru, alţi doi componenţi ai lotului prezent în Azerbaidjan – Andrei Iliescu şi Paul Haidu-Gerea – şi-au adăugat în palmares medalii de aur şi argint şi la Olimpiada Internaţională de Chimie „D. Mendeleev“.

A promovat bacalaureatul cu media 10

Dumitru Călugăru a absolvit examenul de bacalaureat în sesiunea specială, cu media 10. Multiplu medaliat la concursurile internaţionale de profil, el a finalizat studiile liceale şi a primit nota maximă la toate disciplinele la care a susţinut examenul de bacalaureat. În toamnă îşi va continua studiile la Cambridge, instituţie universitară de prestigiu unde a fost acceptat înainte de a fi terminat liceul.
Dumitru Călugăru a câştigat medalia de aur, cu echipa României, la Olimpiada Internațională de Chimie „Dimitri Mendeleev“, ediția 2014, de la Moscova. A mai cucerit şi medalia de argint pentru România, la Olimpiada Internaţională de Chimie, desfăşurată la Hanoi, în Vietnam, în iulie 2014. A mai câștigat medalia de aur la Olimpiada de Ştiinţe a Uniunii Europene, desfăşurată în Luxemburg, în perioada 17-24 martie 2013. În 2011, Dumitru Călugăru, pe atunci elev în clasa a IX-a, a fost premiat cu argint la Olimpiada Internațională de Științe din Africa de Sud.

Lucrează la Gazeta de Sud din 2005 şi este de profesie traducător. Ca redactor online este la curent cu tot ce se întâmplă în țară, dar şi în afara ei. Consideră că cea mai mare provocare este să informeze corect, obiectiv şi la timp.
Exit mobile version