10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFerma din Bondrea, tărâm de basm cu trandafiri şi brazi

Ferma din Bondrea, tărâm de basm cu trandafiri şi brazi

Pepiniera fermei dendrologice se întinde pe circa 12 hectare și este plină cu plante decorative în miniatură, arbori și arbuști ornamentali. Pentru a ajunge la dimensiunile de comercializare, unele plante de la ferma „Domeniul Bondrea“ au nevoie de patru-cinci ani pentru a se dezvolta sau chiar mai mult.

În satul Bondrea, din comuna Cezieni, județul Olt, există o fermă inedită în Oltenia, care se ocupă, pe lângă cultura mare, și de dendrologie, adică de cultivarea arbuștilor și a plantelor decorative, în special din cele pentru grădină. Într-o pepinieră care se întinde pe 12 hectare, cei de la fermă cultivă tot felul de arbori și arbuști și alte plante ornamentale, pornind de la puieți de molid, trandafiri și gard viu și până la diverse liane.
Ferma se numește „Domeniul Bondrea“ și aparține Fundației familiei M.H. Elias, ce ține de Academia Română. „Suntem într-o fermă a Fundației M.H. Elias, fundație constituită în 1925, în cadrul Academiei Române. Avem plante din cultura mare, dar și o plantație dendrologică. Cultivăm în plantație diverse specii de arbori și arbuști ornamentali, inclusiv trandafiri și conifere“, a declarat Adrian Țicu, responsabil economic al fermei.

„Colecția“ de trandafiri

Trandafirii din această grădină care se întinde pe o suprafață mare sunt folosiți pentru altoi. Reprezentanții fermei „Domeniul Bondrea“ spun că acea grădină este „o colecție de trandafiri de mai multe soiuri“ (FOTO: Claudiu Tudor)
Trandafirii din această grădină care se întinde pe o suprafață mare sunt folosiți pentru altoi. Reprezentanții fermei „Domeniul Bondrea“ spun că acea grădină este „o colecție de trandafiri de mai multe soiuri“ (FOTO: Claudiu Tudor)

Trandafirii din fermă atrag privirea trecătorilor. Plantația de trandafiri se întinde cât vezi cu ochii, pe o porțiune de teren foarte lungă și lată de 15-20 de metri, chiar la intrarea pe domeniul fermei. Unii trandafiri au florile foarte mari și parfumate, alții au încă boboci ce acum se deschid, iar la alții a trecut deja inflorescența, în această perioadă a anului. Pare o câmpie de trandafiri roșii, roz, albi, galbeni, șatirați. Reprezentanții fermei îi spun „colecția de trandafiri“, pentru că se folosesc pentru a altoi alți butași, care fie sunt vânduți ulterior, fie se plantează în pepiniera mare aflată la câteva sute de metri depărtare de sediul central al fermei.
De la producerea în pepinieră și până la comercializarea arbuștilor trec între trei și șapte ani. În fermă se cultivă aproape tot felul de plante și arbori, inclusiv Paulonia. „În pepinieră avem garduri vii – buxus, ligustrum, hibiscus -, arbuști și arbori ornamentali, dar și conifere: molid, thuia, ienupăr. Avem și liane agățătoare, iederă, tecoma și multe alte soiuri“, a enumerat Adrian Țicu. Lianele sunt căutate de cei cu dare de mână pentru a-și amenaja, de regulă, gardurile din spatele proprietăților.
În pepinieră există și mici sere-tunel în care se află gard viu de 10-15 centimetri înălțime. Acesta este crescut în seră câteva luni bune, până atinge dimensiunea optimă pentru a fi plantat în aer liber.

Orășenii, tot mai interesați de amenajarea grădinilor

Pepiniera cu arbori și arbuști se întinde pe 12 hectare (FOTO: Claudiu Tudor)
Pepiniera cu arbori și arbuști se întinde pe 12 hectare (FOTO: Claudiu Tudor)

Cei de la ferma „Domeniul Bondrea“ spun că proprietarii de case și vile din marile orașe și nu numai merg la plantația dendrologică chiar și mai mulți ani la rând, solicitând diverși arbuști și plante pentru a-și amenaja grădinile. Astfel de persoane ajung la Cezieni din diverse județe – Dolj, Olt, Argeș -, și chiar și bucureșteni au venit la ferma dendrologică pentru a-și procura plante. Practic, piața de desfacere a plantelor ornamentale se face doar în acest mod: oamenii merg la ferma din satul Bondrea, comuna olteană Cezieni, de unde cumpără arbuștii de care au nevoie.
Ferma are și 282 de hectare de teren agricol în proprietatea fundației, pe care le cultivă cu grâu, rapiță, floarea-soarelui și porumb.

Un brăduț crește în patru-cinci ani doar un metru

Acest molid din pepinieră are nevoie de patru-cinci ani pentru a crește până la dimensiunea de comercializare (un metru) (FOTO: Claudiu Tudor)
Acest molid din pepinieră are nevoie de patru-cinci ani pentru a crește până la dimensiunea de comercializare (un metru) (FOTO: Claudiu Tudor)

Puțini știu că unui brăduț, molid sau altui conifer, fie că este la munte, fie că este într-o plantație dendrologică, așa cum este cea de la Cezieni, îi trebuie patru-cinci ani să crească până la dimensiunea de un metru, a povestit reprezentantul fermei din satul Bondrea. După ce atinge un metru înălțime, molidul este vândut în ghiveci, noul proprietar având posibilitatea să îl planteze în grădină. În ultima perioadă, este o modă ca proprietarii de case să își planteze conifere în grădinițele de flori din fața caselor. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS